Main Content

KOMENTÁR: Ján Mucha kráča opäť na vrchol

sobota, 20. júl 2013 10:08 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Ján Mucha kráča opäť na vrchol
KOMENTÁR: Ján Mucha kráča opäť na vrchol | zdroj: foto TASR

Bývalá reprezentačná brankárska jednotka, Ján Mucha, sa dohodol na zmluve s účastníkom ruskej najvyššej súťaže Krídla Sovietov Samara, kde by mal reštartovať svoju kariéru, čo sa mu aj podarí.

Komentár Filipa Chudého
 
Rodák z Belej nad Cirochou nemal ľahkú cestu na vrchol, ale vďaka svojej práci sa naň dostal. Seniorskú kariéru začal v Humennom, pokračoval v Interi, odkiaľ išiel do Žiliny. Nebol jasnou jednotkou , ale stále na sebe pracoval, keď odišiel do Legie Varšava, tak opäť musel na svoju šancu čakať, no pod taktovkou svetovo uznávaného trénera brankárov Krzysztofa Dowhaňa výkonnostne rástol. Preto keď odišiel Lukasz Fabiaňski do Arsenalu, tak plnohodnotne zaujal jeho miesto.
 
A nielen to, dokonca by sa dalo povedať, že bol ešte lepší ako jeho predchodca, čo hovorili samotní Poliaci. Do toho sa postupne pridala reprezentačná pozvánka a keď dostal aj šancu v zápase, tak sa jej hneď chytil. Od prvého apríla 2009, keď sme dobili Prahu, bol jasnou reprezentačnou jednotkou, pričom doteraz ho nikto nedokázal nahradiť. Vychytal nám postup na MS, na samotnom turnaji bol jeden z najlepších brankárov, ale už vtedy bol polroka upísaný „diablovi.“
 
No do Evertonu išiel až v lete po MS, no z očakávaného odchodu Tima Howarda nebolo nič. Američana už z liverpoolskeho klubu vynesú asi iba v truhle, no možno aj v nej by ho David Moyes postavil do brány. Niežeby Mucha neukázal čo je v ňom, on jednoducho tú šancu ani nedostal. Za tri roky sa dostal do brány iba 10-krát, no iba teraz na jar v lige, keď bol Howard zranený. A výsledok? Mucha bol najlepším brankárom anglickej ligy toho obdobia, lenže po návrate Howarda sa musel posadiť opäť iba na lavičku.
 
Brankársky post je špecifický, pretože je miesto iba pre jedného a iné v zostave sa nájsť nedá. A hoci Ján Mucha tri roky prakticky nechytal, no aj tak si mohol z ponúk vyberať. A čo si vybral? Zas tú najťažšiu cestu, pretože ide do klubu, v ktorom je už dlhodobá jednotka. Sergej Veremko je bieloruská reprezentačná jednotka, obľúbenec fanúšikov, čiže veľmi podobná situácia ako pred príchodom do Evertonu.
 
No Ján Mucha si ľahšie cesty nevyberá, čo je príznačné pre celú jeho kariéru. Už toľkokrát bol na vedľajšej koľaji, že iní by to už dávno vzdali. Ale to je ten rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Ján Mucha kráča svojou cestou, ktorá ho už raz priviedla medzi svetovú elitu a môže tam byť znova. Poctivou prácou bude stúpať schod po schodíku, až sa čoskoro vráti do reprezentácie, pretože do nej patrí a ako jeden z lídrov jej vráti lesk. Spojenie Mucha a reprezentácia môže priniesť ďalší úspech a možno už na ME 2016 bude opäť patriť medzi najlepších.
 
V diskusií sa vyjadrite, ako vidíte budúcnosť Jána Muchu?