Main Content

KOMENTÁR: Guardiola si na seba v Bayerne pletie bič!

utorok, 16. júl 2013 11:21 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Guardiola si na seba v Bayerne pletie bič!
KOMENTÁR: Guardiola si na seba v Bayerne pletie bič! | zdroj: foto TASR

Pred dvoma dňami skompletizovali v Bayerne Mníchov prestup hviezdneho záložníka FC Barcelona, Thiaga Alcantaru. Prestup si vymodlil nový kouč Bayernu, Pep Guardiola, ktorý so Španielom s brazílskymi koreňmi predtým spolupracoval v druhom i prvom tíme Blaugranes. Nie je to prestup nasilu?

Pep Guardiola vstupuje do Bayernu Mníchov v nie úplne závideniahodnej situácii. Musí sa vysporiadať s nástupnictvom po najúspešnejšom trénerovi v histórii Bayernu, ktorému sa podarilo získať v minulej sezóne s klubom treble. Pep si svoju pozíciu uvedomuje a navyše jeho perfekcionistická povaha mu ani nedovoľuje nepracovať od prvého dňa naplno. Nie je totiž zvyknutý, aby niekam prišiel v pozícii skoro outsidera, resp. muža, ktorý musí niečo dokázať, aby si svoje miesto zastal.


Guardiola chce, aby si ho ľudia zapamätali, aby sa odlíšil, a preto od prvých dní v Bavorsku vtláča do mužstva svoju pečať. Hneď po prvých tréningoch na to upozornil Ribéry, ktorý trochu ohŕňal nos nad tým, že Guardiola chce skúšať nové herné systémy. Systém, ktorý obdivovala celá Európa, a ktorý Bayernu priniesol toľko titulov, má nahradiť systém „Guardiola“. Na jednej strane pochopiteľný ťah zo strany Guardiolu. Ak by v klube nič nezmenil a Bayern by stále vyhrával, určite by to nebol Pep, kto by zožal slávu. Veď semienka zasadil už Heynckess. Na strane druhej ide však o veľký risk, ktorý Guardiolu môže stáť veľa.

Nový štýl  vyžaduje nových hráčov. Guardiola si vymodlikal na vedení príchod Thiaga Alcantaru. Samozrejme, prestup takého hráča za tak nízke peniaze nemôže mrzieť žiadneho majiteľa klubu. No môže mrzieť Guardiolu. V Bayerne sú perfektne etablovaní stredopoliari ako Schweinsteiger, Martinez, či Luiz Gustavo. K nim musíme pripočítať talentovaného Maria Gotzeho, ktorý práve v tomto prestupovom období prišiel ako najdrahší hráč v nemeckej histórii. A zabúdať nemôžeme ani na Toniho Kroosa, ktorý svojimi výkonmi presvedčil, že má na to byť súčasťou základnej zostavy. Opomenieme Mullera, či ďalších, ktorí môžu hrať aj na iných postoch.

Takýto pretlak v strede poľa môže znamenať len jediné. Niekto si nezahrá. Buď to budú nové posily, ktoré prišli do Bayernu za veľké peniaze, a ktoré si v radoch svojich fanúšikov spravili veľa nepriateľov tým, že opustili svoj domovský klub. Tie by okamžite znenávideli Pepa. Alebo to môžu byť skúsení harcovníci v rámci klubu, ktorí sú prakticky klubovými legendami a už teraz majú miesto v sieni slávy. Pepa by znenávideli fanúšikovia. Ešte pravdepodobnejšia je možnosť, že na to doplatia kluboví odchovanci v mladom veku, ktorí v momente, keď už začali presviedčať o svojich kvalitách, dostali ranu do chrbta. To by znenávidel Pepa celý Bayern.

Nech už to zasiahne hocikoho z vymenovaných skupín, jedno je isté. Pep angažovaním Thiaga a tlačením nového systému do megaúspešného Bayernu riskuje obrovsky. Ušil si na seba bič, ktorý buď bude plieskať na konci alebo sa obtočí okolo Guardiolu a  vyplieska práve jeho. 
 

 

Odporúčané články