Main Content

KOMENTÁR: Spoločná liga čoskoro bude, ale ešte je tu naša

pondelok, 15. júl 2013 09:49 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Spoločná liga čoskoro bude, ale ešte je tu naša
KOMENTÁR: Spoločná liga čoskoro bude, ale ešte je tu naša | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Nová futbalová sezóna naplno odštartovala aj u nás, keď sa začal naplno 21.ročník našej samostatnej súťaže, ale ako výrazne naznačil uplynulý týždeň, tak to bude jeden z posledných ročníkov, pretože návrat k spoločnej lige s Českom klope na dvere. Práve moderné štadióny na Slovensku, boli doteraz najväčšou prekážkou projektu, ale v tejto otázke sme urobili až senzačný pokrok, len aby sme kdesi nezakopli. Inak, všimli ste si vyjadrenia silných predstaviteľov slovenského futbalu (Kmotrík, Kováčik, Tittel...)? Ani jeden nepovedal, že preto, aby spoločná liga mohla byť, ale preto, že bude!
 
Samozrejme, dokým nie je nič podpísané, tak akoby ani neexistovalo, ale aj hlasy silných hráčov z Česka (Pelta a spol.), sú myšlienke viac ako naklonené a UEFA už údajne všetko v zákulisí odklepla. Česi by vraj chceli začať od sezóny 2015/16, čiže v čase, keď by akurát mali otvárať nové Tehelné pole a aj prvé štadióny v iných mestách, ale pravdepodobné je aj to, že najprv si u nás ešte poupratujeme po stavbách, odhalíme všetky muchy a až potom do toho pôjdeme. Aby sme totiž všetko stihli za dva roky, tak to by sme museli vydržať tempo z uplynulého týždňa, čo bude ťažké, ale do troch rokov to stíhame, aj keby prišla malá kríza.
 
Ale dovtedy tu ešte máme našu ligu, ktorej brány sa otvorili cez víkend. A treba povedať, že to bolo veľmi zaujímavé kolo, ktoré rozhodne nenudilo na ani jednom štadióne. Tradične sa začalo zápasom majstra s nováčikom, v ktorom Slovan zahodil asi toľko šancí, koľko všetky ostatné mužstvá v tomto kole dokopy. Keby boli belasí efektívni, tak Dunajská Streda ťahá gólový náklad snáď ešte doteraz, ale na keby sa nehrá, preto hostia premenili jedinú svoju šancu a majú bod. Efektívna bola nečakane aj Banská Bystrica, no Myjava začala aj pred rokom „štvorkou“ a vieme, že nakoniec skončila štvrtá.
 
Keby sme brali minuloročné výsledky 1.kola ako meradlo, tak potom sa Nitra zlepšila, veď dostala o gól menej. Ale pod Zoborom musia ešte dotvoriť tím, pretože je zatiaľ zle poskladaný, keď je v ňom veľa krajných hráčov a takmer žiadni stredoví. No zlepšiť sa musí aj Trenčín, ktorý síce vyhral 4:0, ale za to sa môže hlavne poďakovať hosťom, ktorí po prvom inkasovanom góle „odišli“ z umelého trávnika.
 
Zvyšné dva sobotné zápasy ukázali, že Košice zatiaľ „šlapú“ aj bez Kozáka, keď Zlatým Moravciam nedali takmer šancu. A Senica ukázala, že je stále lepšia ako Trnava, pred ktorou je dlhá cesta. Aj nedeľňajšia dohrávka futbalovo bavila. Žilina iba potvrdila, že bude nevyspytateľná a Ružomberok zas to, že tento ročník bude silný.

A na záver jeden zaujímavý údaj, ktorý sa týka návštevnosti. Pred rokom si na zápasy prvého kola našlo v priemere cestu 2473 divákov, pričom je do toho aj zarátaný domáci zápas Trnavy, ktorá bola vtedy v eufórií po druhej priečke. Teraz to bolo viac, priemerne 2806 divákov. S veľkou pravdepodobnosťou sa prejavila pozitívna správa o výstavbe štadiónov. Veď v Bratislave bolo oproti minuloročnému priemeru o 1000 fanúšikov viac, v Trenčíne si na súboj tých istých tímov našlo cestu o 600 ľudí viac, pritom v meste bol hudobný festival. A v Senici sa opäť prejavilo, že nový štadión ľudí láka, pretože bolo vypredané.
 
V diskusií sa vyjadrite, či vidíte spoločnú ligu do troch rokov reálne a čo hovoríte na vyššiu návštevnosť?