Main Content

KOMENTÁR: Real chce Barcelonu poraziť ich vlastnými zbraňami

nedeľa, 14. júl 2013 11:16 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Real chce Barcelonu poraziť ich vlastnými zbraňami
KOMENTÁR: Real chce Barcelonu poraziť ich vlastnými zbraňami | zdroj: foto TASR

Carlo Ancelotti len pred pár hodinami pristál v Madride, aby začal naplno pracovať v rámci letnej prípravy Realu Madrid. Úloha ho čaká neľahká, prerušiť nadvládu najväčšieho rivala, FC Barcelona. Na základe nedávnych posíl sa zdá, že nový herný štýl Madridu bude založený na tom, aby eliminovali najväčšiu silu FC Barcelona v uplynulých sezónach.

Je zvláštne sledovať, čo sa momentálne deje v dvoch najväčších španielskych kluboch. Oba minulú sezónu pochopili, že, aby udržali krok s najmodernejšie hrajúcimi tímami, musia čosi zmeniť. Cesty v ich filozofii sa tak zrazu nápadne krížia. Barcelona, ktorú po minulé roky zdobila hra v strede poľa, hra na krátke prihrávky s veľkým držaním lopty a tím, ktorý staval výhradne na svojich odchovancoch, sa trochu mení. Angažovaním Neymara dali jasne v Barcelone najavo, že ich hra sa zrýchli, väčšia priamočiarosť by mala sedieť obom útočným superhviezdam tímu. Nie je to však jediná zmena. Barcelona len pred rokom prvýkrát postavila jedenástku zloženú z vlastných odchovancov, no dnes je všetko inak. Iste, hlavná porcia hráčov v Barcelone stále pochádza z La Masie, no veľa talentovaných odchovancov odchádza, hoci s nimi mali v klube veľké plány. Bojan bude hrať v Ajaxe, Thiago s veľkou pravdepodobnosťou skončí v Manchestri alebo Bayerne, Deulofeu bude hrať za Everton, na odchode sú vraj Jonathan Dos Santos, Montoya a ďalší. Namiesto toho sa v Barcelone rozpráva o príchode minimálne jednej veľkej hviezdy zo zahraničia.
 
Real na druhej strane sa vydáva na „barcelonskú“ cestu. Byť lepší ako Barcelona znamená v klube viac ako trofej v ostatných rokoch a zdá sa, že si zo svojho rivala berú príklad, čo však v žiadnom prípade nie je zlým znamením. Zatiaľ, čo ešte pred pár rokmi sme okrem Ikera Casillasa márne hľadali Španiela v kádri Realu Madrid, dnes je ich väčšina. Pomer sa medzičasom zvýšil, no tohtoročné prestupy už naplno všetkých presvedčili, že Perez chce svojich fanúšikov potešiť „španielskym“ Realom. Isco, Illaramendi, Carvajal, nádejní reprezentanti do 21 rokov majú byť novým koučom Ancelottim preferovaní spolu s ďalšími odchovancami klubu ako Jesé, či Morata. 
 
A propos, Ancelotti. Tréner Realu je známy svojou taktickou variabilitou, čo potvrdil v každom zo svojich pôsobísk, kde vždy vtlačil tímu inú tvár a iný herný systém. To sa od neho očakáva aj v Reale a výberom posíl sa čím ďalej, tým viac javí, že ustúpi od Mourinhovho systému rýchlych protiútokov na hru založenú na silnom strede poľa a veľkom držaní lopty. Povedať, že Real bude hrať tiki-taku je hlúposť, keďže Cristiano Ronaldo by sa v podobnom systéme pravdepodobne úplne utopil, no smerovanie Realu je jasné. Baskovia Alonso a Illaramendi sa len s neveľkou pravdepodobnosťou budú striedať, skôr budú pôsobiť vedľa seba. Obaja sú technicky veľmi vyspelí, vedia hrať na oboch poloviciach ihriska a vyhovuje im viac pomalšia hra ako zbesilé útoky. Eliminovať barcelonský silný stred poľa hráčmi ako Modrič, Ozil, Illara, Alonso, či Isco by mohlo byť cestou, ako prerušiť dominanciu Barcelony z ostatných piatich-šiestich rokov, čoho si je vedomý aj Ancelotti. Barcelona ale medzičasom takisto mierne mení tvár a orientácia na porazenie Barcelony ich vlastnými zbraňami sa nemusí Realu vyplatiť. Ancelotti však určite bude mať pri tak širokom kádri, akým disponuje, niekoľko herných alternatív. 
 
Odporúčané články