Main Content

KOMENTÁR: Revolucionársky týždeň nášho futbalu

sobota, 13. júl 2013 09:30 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Revolucionársky týždeň nášho futbalu
KOMENTÁR: Revolucionársky týždeň nášho futbalu | zdroj: foto TASR

Tento týždeň by sme mohli nazvať pokojne nazvať revolucionárskym v našom futbale. Začalo sa búrať Tehelné pole, čo nie je ani zďaleka jediná „štadiónová“ novinka, začal úradovať Ján Kozák a popri tom všetkom začína aj nový ročník Corgoň ligy.

Komentár Filipa Chudého
 
Tak a už je to tu, to na čo sa tak dlho čakalo, sa stalo realitou. Niektorí tomu možne ešte neveria, ale symbol slovenského futbalu sa naozaj búra. Tehelné pole bolo 70 rokov Mekkou nášho futbalu, ale to nové ním bude opäť. Veď čo znamená pre anglický futbal Wembley a pre brazílsky Maracana, to je pre slovenský futbal Tehelné pole. Je to proste domov futbalového národa, je to štadión, na ktorom si túži zahrať každý začínajúci futbalista. Teda v prípade Tehelného pola môžeme použiť už minulý čas, respektíve budúci, keďže cesta za novým Tehelným polom, sa začala.
 
Verme, že nový štadión sa minimálne vyrovná tomu starému. Teraz nemyslím, samozrejme, komfortom, veď doba sa za 70 rokov zmenila, ale tým, že sa časom stane z neho pravý futbalový chrám, z ktorého bude každý Slovák cítiť silu, ktorú ten štadión dodával domácim farbám. Kto bol na starom Tehelnom poli, tak presne vie o čom hovorím.
 
Ale niečo podobné by malo byť po celej krajine, pretože už sa rozdelili sľúbené dotácie od vlády na iné štadióny, a to nasledovne. Trnava dostane 13 miliónov eur, pričom SFZ bude vlastniť 40%, Žilina 4,5 milióna eur na infraštruktúru a dobudovanie uhlov tribún, Košice 4 milióny eur, Banská Bystrica, Dunajská Streda, Nitra, Prešov, Trenčín po 2,4 milióna eur, Poprad 1,5 milióna eur, Myjava, Senica, Ružomberok, Zlaté Moravce po 1 milión eur a Bardejov, Dolný Kubín, Humenné, Levice, Podbrezová, Prievidza, Topoľčany, Zvolen po 750 tisíc eur. Ale ak niekto nebude mať záujem dať do projektu vlastné peniaze, čo je jedna z hlavných podmienok dotácie, tak šancu dostanú ďalšie mestá, lebo toto je veľká príležitosť.
 
Tri hlavné štadióny, kde bude hrávať naša reprezentáciu budú v Bratislave, Trnave a Žiline, pretože to budú tri najlepšie štadióny, ktoré budú mať najväčšiu kvalitu. Ostatné štadióny budú skôr jednoduchšie, ale za to útulné, na ktoré nebude platiť známe výhovorka, že štadión odrádza od návštevy. Trenčín už vyhlásil, že jeho cieľom je čo najrýchlejšie vybudovať nový štadión pre 12 000 divákov. Nedávno sa hovorilo o veľkej aktivite v Nitre a Bardejove, po rozdelení financií neberú veci určite rýchlejší spád aj inde.
 
Niekto síce namieta, že prečo idú peniaze do futbalu, ale asi si neuvedomuje, že v súčte približne 70 miliónov eur, ktoré navyše treba rozdeliť na štyri roky, sú akoby pľuvancom v mori štátneho rozpočtu, pretože ten sa skladá z miliárd. Ak teda za to majú vyrásť pekné štadióny, tak nech rastú ako huby po daždi, veď štadión je jednou z dominánt každého mesta. Nuž teda verme, že už čoskoro budeme iba spomínať na to, ako sme sa hanbili pred svetom za naše štadióny.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o tomto boome.