Main Content

Hokej: Michal Handzuš už doma, bujarú oslavu sľubuje až so Stanleyho pohárom

štvrtok, 11. júl 2013 17:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 11. júla (TASR) - Námestie SNP v Banskej Bystrici lákalo vo štvrtok popoludní obvyklým spôsobom, v kaviarničkách sa pila voňavá káva, v pivárňach studený mok, aj hladné žalúdky v početných reštauráciách bolo treba naplniť. Nikto netušil, čo sa deje kúsok od námestia, na Fortničke. Tak trochu utajene docestoval domov majiteľ hokejového Stanley Cupu Michal Handzuš. Vyšiel z auta, s typickým širokým úsmevom a oslovil svojich verných fanúšikov s prísľubom, že po skromnom privítaní bude nasledovať bujarejšie.

"Teším sa, keď prinesú do Banskej Bystrice Stanley Cup, niečo určite vymyslíme, no momentálne vidíte, na oslavy nevyzerám," a významne sa pozrel na obviazanú pravú ruku po operácii. "Teraz budem hlavne oddychovať a dávať sa dokopy."

Zážitky si zatiaľ v sebe Michal Handzuš mieša pomaličky ako dobre vychladený koktail v šejkri. "Ukladám si všetko do pamäti z toho záveru, zo zápasov, z osláv, držal som v rukách fotografie, pozeral videá, až neskôr si však asi naplno uvedomím, čo som dosiahol. Zdvíhať pohár nad hlavu je úžasný pocit a držať ho druhý, či prvý v poradí medzi všetkými hráčmi len potvrdzuje, aký sme boli úžasný kolektív. V NHL mám už veľa odrobené, náš kapitán mi už pred rozhodujúcim zápasom povedal, že hneď mi pohár podá a až odo mňa poputuje k starším chalanom. Na tomto geste vidieť, že sme si priali jeden druhému, aj preto sme napokon zvíťazili."

Celoživotná drina v NHL dospela na vrchol. "Strop kariéry som dosiahol, ešte sa na ďalšiu cítim, myslím už na novú sezónu a žiť z úspechov sa nedá. Je krásne, keď sa vyhrá, myšlienky však budú blúdiť ďalej, aj s tým, ako sa zodpovedne pripraviť na novú."

Podpora zo Slovenska sa počas vyvrcholenia NHL mohutne šírila až za oceán. "Vnímal som ju ako pozitívnu energiu, ešte som Stanleyho pohár nevyhral a fandenie na diaľku mi veľmi pomáhalo. Keby som prehral vo finále a takto sa rozbil, za veľa by to nestálo. Teraz mi je to jedno, operovali ma, nebol som jediný, no o tom je playoff, hrá sa aj cez bolesť, na hranici možností a sebazaprenia, zranenia sa pritrafia."

Príprava na ďalšiu sezónu v NHL nebude obvyklá. "Bude to niečo nové, nikdy som nemal na ňu tak krátky čas a navyše so zranením, musím ju nejako polepiť, dať dohromady. Rehabilitovať budem intenzívne, koleno poslúcha viac, no ruka je na tom horšie. Celé leto budem rehabilitovovať a popri tom robiť niečo, čo mi lekári dovolia. Aj cez kemp i počas sezóny sa budem telu pomocou rôzneho špeciálneho zaťaženia venovať."

Michal Handzuš spomenul aj začiatok uplynulej sezóny, keď sa rozohrával doma v drese banskobystrických 'baranov'. "Bolo to super, ani zďaleka som v tých chvíľach netušil, čo na mňa čaká. V San Jose to ešte dobré nebolo, no v Chicagu sa všetko skončilo super. Na zápasy pred domácimi banskobystrickými divákmi a mojou rodinou nikdy nezabudnem. Vlado Országh ma dobre natrénoval, a potom to už išlo ľahko," uznanlivo povedal Michal Handzuš a schuti sa zasmial.

Zmluvu s chicagskými 'čiernymi jastrabmi' podpísal Michal Handzuš na ďalší rok, akoby automaticky. "Nebolo to prekvapenie, chcel som v Chicagu zostať, no človek nikdy nevie, ako sa rokovania vyvinú. Veľakrát sa stalo, že obe strany chceli a nakoniec sa nedohodli. Som rád, že som podpísal, neviem, či to bude teraz o druhom dychu, raz je človek dole, raz hore. V Chicagu som sa cítil od začiatku fajn, tréneri mi verili, ocitol som sa medzi dobrými hráčmi a takto by to mohlo pokračovať aj ďalej."

dd /k dispozícii zvukový záznam a videozáznam/