Main Content

NHL: Alfredsson kývol Detroitu, Iginla na druhý pokus do Bostonu - SÚHRN

sobota, 6. júl 2013 15:05 | Autor: TASR

New York 6. júla (TASR) - Úvodný deň po otvorení trhu s voľnými hráčmi v zámorskej hokejovej NHL priniesol viacero zaujímavých podpisov zmlúv. Prvú veľkú rybu ulovil Detroit, ktorý získal dlhoročnú ikonu Ottawy Daniela Alfredssona. Nové pôsobiská si následne našli aj Nathan Horton, Mike Ribeiro, Valtteri Filppula či Jarome Iginla. Jediný slovenský neobmedzený voľný hráč Michal Handzuš vydržal na trhu len pár minút, krátko po jeho otvorení predĺžil o ďalší rok spoluprácu s majstrovským Chicagom. Nový kontrakt vynesie skúsenému centrovi a čerstvému držiteľovi Stanleyho pohára presne jeden milión dolárov.

Alfredsson po 17 sezónach opustil kanadskú metropolu a prišiel si splniť sen o zisku Stanleyho pohára do tímu Red Wings, s ktorým sa dohodol na ročnej zmluve za 5,5 milióna amerických dolárov. Štyridsaťročný veterán rozšíril už aj tak početnú švédsku kolóniu v Detroite, v kabíne sa stretne s krajanmi Henrikom Zetterbergom, Johanom Franzénom, Mikaelom Samuelssonom, Niklasom Kronwallom, Gustavom Nyquistom, Joakimom Anderssonom, obrancom Jonathanom Ericssonom či brankárom Jonasom Gustavssonom.

"V uplynulých dňoch som konzultoval svoje plány s rodinou a nakoniec som dospel k tomuto sebeckému rozhodnutiu. Nikdy som ešte nevyhral Stanley Cup, Ottawa sa k nemu každý rok približuje a určite kráča správnym smerom, no v tejto fáze mojej kariéry už nemám čas čakať. Cítim, že Detroit je pre mňa správny tím a že do neho zapadnem," vyslovil sa Alfredsson pre nhl.com. Detroit tak opäť raz vsadil na starších ostrieľaných hráčov, keď okrem charizmatického severana zlákal aj 30-ročného stredného útočníka Stephena Weissa.

Senators reagovali na stratu svojho kapitána angažovaním Bobbyho Ryana, ktorého získali z Anaheimu výmenou za švédskeho mladíka Jakoba Silfverberga, Stefana Noesena a právo výberu v 1. kole draftu. Ottawa si zároveň upísala Clarkea MacArthura, ktorý prišiel do tímu z konkurenčného Toronta. "Senátori" sa následne rozlúčili so službami obrancu Andreho Benoita, ktorý zamieril do Colorada, a Petra Regina, ktorý sa upísal "ostrovanom" z New Yorku.

Ďalšiu veľkú osobnosť získal finalista play off Boston, ktorý zaplátal dieru na pravom krídle podpisom zmluvy s kanonierom Jaromeom Iginlom. Bruins lákali dlhoročného kapitána Calgary do svojich radov už pred jarnou uzávierkou výmen, vtedy ale kanadský krídelník ešte uprednostnil ponuku Pittsburghu, ktorý paradoxne neskôr stroskotal v play off práve na "medveďoch". Druhej ponuke už Iginla neodolal, spolu s výkonnostnými bonusmi si v novej sezóne môže zarobiť až 6 miliónov dolárov.

Z Bostonu sa naopak sťahuje Nathan Horton, ktorý zamieril ku Mariánovi Gáboríkovi do Columbusu. Bruins už predtým ohromili megavýmenou, keď si prehodili s Dallasom siedmich hráčov vrátane hlaných postáv Tylera Seguina a Louia Erikssona. Fín Valtteri Filppula neodolal vábeniu Tampy Bay, ktorá mu ponúkla kráľovskú zmluvu - 5 rokov na 25 miliónov USD.

Asi najžiadanejší center na trhu Mike Ribeiro kývol na ponuku Phoenixu, jeden z najchudobnejších klubov NHL, ktorý mal dlho nevyjasnenú budúcnosť, mu dal štvorročnú zmluvu v celkovej hodnote 22 miliónov dolárov. Coyotes zaujali aj príchodom Thomasa Greissa, Nemec by mal plniť v arizonskom klube rolu brankárskej dvojky.

Jedným z najaktívnejších klubov na trhu boli "diabli" z New Jersey, po predĺžení kontraktov s Dainiusom Zubrusom a Patrikom Eliášom získali troch známych krídelníkov Ryana Clowea, Rostislava Olesza a Michaela Rydera. Netradične agresívne si počínal aj generálny manažér Nashvillu David Poile, ktorý dotiahol do mužstva kvarteto Matt Cullen, Viktor Stalberg, Eric Nystrom a Matt Hendricks.

Medzi obrancami podpisovalo menej zvučných mien, za pozornosť stojí návrat Roba Scuderiho po štyroch rokoch do Pittsburghu. Ďalší spoľahlivý bek Andrew Ference vymenil dres Bostonu za farby Edmontonu. Oilers okrem neho podpísali aj centra Boyda Gordona, Fína Jesseho Joensuuho a brankára Jasona LaBarberu.

Napriek počiatočnej podpisovej horúčke zostalo na trhu ešte veľa zaujímavých mien. Voľný je stále hviezdny Čech Jaromír Jágr, jeho krajania Tomáš Kaberle, Marek Židlický, Filip Kuba, Roman Hamrlík, fínsky kanonier Teemu Selänne, kanadský bojovník Brenden Morrow, Bielorus Michail Grabovskij, ďalší center Derek Roy, brankári Iľja Bryzgalov, Rick DiPietro či Tim Thomas, ktorý ohlásil návrat k súťažnému hokeju po ročnej prestávke.