Main Content

KOMENTÁR: Pán Kozák, veľa šťastia pri čistení reprezentácie

streda, 3. júl 2013 09:14 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Pán Kozák, veľa šťastia pri čistení reprezentácie
KOMENTÁR: Pán Kozák, veľa šťastia pri čistení reprezentácie | zdroj: foto TASR

A je to oficiálne, novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie sa stal Ján Kozák st., ktorý vo funkcii vystrieda dvojicu koučov Stanislava Grigu a Michala Hippa. Novému reprezentačnému trénerovi treba zaželať veľa šťastia, bude ho potrebovať!

Komentár Filipa Chudého
 
Nič šokujúce sa nestalo, veď to, že Ján Kozák bude novým reprezentačným trénerom bolo vlastne jasné už päť minút po zápase v Lichtenštajnsku, keď si každý v hlave preberal možných kandidátov na reprezentačného trénera a jediným reálnym bol práve Ján Kozák. Košický mág si túto poctu zaslúži, čo musí uznať každý, aj jeho odporcovia, ktorých je možno toľko, koľko má priaznivcov. Ján Kozák je totiž osoba, ktorá rozdeľuje.
 
Nuž a práve takú naša súčasná reprezentácia nutne potrebuje. Ján Kozák musí oddeliť zrno od plevu, ktorého za tri roky od MS 2010 v reprezentačnom kádri narástlo až príliš veľa. Aj Kozák vie, že Slovensko nemá dobrých futbalistov na rozdávanie, ale dosť z tých papierovo najlepších už dlhodobo neodvádzajú to, čo od nich právom všetci chceme. Bol to práve Ján Kozák, kto na tento fakt spomedzi našich odborníkov upozorňoval asi najviac, pričom nezabudol dodať, že naozaj nechápe, ako títo hráči môžu byť stále v reprezentácií.
 
Teraz on dostal možnosť výberu, a Slovensko sa už teší na jeho prvú nomináciu, ktorá uzrie svetlo sveta onedlho, pretože prípravný zápas v Rumunsku (14.8.) sa nezadržateľne blíži. Koľko v ňom bude nováčikov, koľko hráčov z domácej ligy, ktorých hráčov vynechá? To je len zlomok základných otázok, pričom potom pribudnú ďalšie, ktoré sa budú týkať našej hry.
 
Je určite dobré, že nový reprezentačný tréner si môže svoje myšlienky konfrontovať v štyroch majstrovských zápasoch, ktoré vždy ukážu viac ako tie prípravné. A pritom ani nebude pod veľkým tlakom, lebo kvalifikácia je už stratená. Zmluva so SFZ mu zaručuje, že reprezentáciu bude trénovať aj v kvalifikácií ME 2016, ktorá bude pre náš futbal veľmi dôležitá. Veď vo Francúzsku bude hrať až 24 krajín, čiže takmer polovica zo všetkých členov UEFA, čo je pre nás veľká šanca na postup.
 
Ale ak sa chceme v krajine galského kohúta predstaviť, tak tvrdo musíme pracovať už odteraz. Verme Jánovi Kozákovi, že za nasledujúci rok, ktorý zostáva do začiatku kvalifikácie ME 2016, dokáže zostaviť také reprezentačné mužstvo, na ktoré bude futbalový národ hrdý. Ak hráči nechajú na ihrisku v reprezentačnom drese všetko, tak budeme úspešní!
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o voľbe Jána Kozáka, a čo môže s reprezentáciou dokázať.