Main Content

KOMENTÁR: Finále snov je realitou

piatok, 28. jún 2013 08:33 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Finále snov je realitou
KOMENTÁR: Finále snov je realitou | zdroj: foto TASR

To čo si pred začiatkom Pohára konfederácií väčšina priaznivcov priala, sa stalo aj realitou. Vo finále turnaja sa stretne domáca Brazília s momentálne najsinejším reprezentačným výberom sveta, reprezentáciou Španielska.

Komentár Filipa Chudého
 
Generálka na budúcoročné MS bude mať vysnívané vyvrcholenie, keďže vo finále domácu Brazíliu vyzve úradujúci svetový šampión zo Španielska. A treba dodať, že je to nielen vysnívané, ale aj zaslúžené finále. Oba reprezentačné výbery sú na turnaji najlepšie, čo potvrdzovali v každom zápase a hrajú aj najkrajší futbal, hoci v žiadnom prípade nie bez chýb. Teraz sa iba ukáže, kto bude schopný využiť tie súperove nedostatky viac.
 
Pre Brazíliu to bude veľký test schopností, pretože staronový tréner Luiz Felipe Scolari, spoločne s realizačným tímom, hľadá optimálny výber hráčov na domáce MS. V tom súčasnom sa spolieha hlavne na mladých hráčov, pričom možno práve nedeľňajšie finále mu ukáže, či bude musieť o rok použiť aj starnúce hviezdy na čele s Ronaldinhom a Kakom. Hlavne rozohrávka zo stredu poľa sa ukazuje ako problematická, ale ak bude stačiť na Španielsko, tak potom musí na každého.
 
Španieli sú totiž najlepší práve v tejto činnosti, ale aj oni majú čo zlepšovať. To ukázal hlavne prvý polčas zápasu s Talianskom. Azúroví sa poučili z finále ME, v ktorom dostali štvorku a hrali vtedy so štyrmi obrancami. Vrátili sa preto k systému s tromi obrancami a prehustili stred poľa, čo sa opätovne ukázalo na Španielov ako účinné. Veď s nimi zas remizovali, podobne, ako v základnej skupine ME, keď tiež hrali na troch obrancov s prehusteným stredom.
 
Majstri Európy boli bezmocní, veď v prvom polčase nevystrelili na bránu, hoci mali jasne lepšie držanie lopty. Ako kľúčové sa ukázalo nasadenie Jesúsa Navasa v 52. minúte, ktorý je priamočiarejší typ hráča a zbytočne nekombinuje. Od jeho príchodu síce pokleslo držanie lopty na španielskej strane, ale zvýšila sa streľba. Veď sám vyslal na Buffona prvé tri strely na bránu a celkovo štyri z piatich španielskych v zápase. Aj preto mu možno bolo dopriate to, že premenil rozhodujúci pokutový kop.
 
Tým zariadil aj predĺženie španielskej neporaziteľnosti na číslo 29, a tak vo finále majú Španieli možnosť zaokrúhliť sériu na naozaj pekné číslo. Ak by sa im to podarilo, tak by získali poslednú trofej, ktorá im v zbierke chýba. To Brazília je v tomto smere rekordérom, má už tri trofeje z Pohára konfederácií, ale ešte nikdy sa nestalo, že víťaz tohto turnaja vyhral o rok na to aj MS, čo je jasný cieľ domácich. Ale na niečo také sa pozerať nemôžu, naopak, my sa môžeme pozerať na finále snov.
 
V diskusií sa vyjadrite, ako podľa vás finále skončí.