Main Content

KOMENTÁR: Slovan dostal opäť najťažšieho možného súpera

pondelok, 24. jún 2013 14:55 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Slovan dostal opäť najťažšieho možného súpera
KOMENTÁR: Slovan dostal opäť najťažšieho možného súpera | zdroj: foto TASR

Dnešný pondelok patril žrebu pohárových súťaží. Na pravé poludnie sa rozkrútil kolotoč tohtoročnej Ligy majstrov a o hodinu neskôr sa pridala aj Európska liga. Aký bol osud k našim pohárovým zástupcom?

Komentár Filipa Chudého
 
Boje v európskych pohároch sú prestížnou záležitosťou a pútajú tú najväčšiu pozornosť v každej krajine. Hlavne futbal je v tomto výnimočný šport, keďže všetky kluby majú možnosť zarobiť, majitelia klubov sa túžia dostať do prestížnej podnikateľskej spoločnosti, hráči a tréneri sa majú možnosť predať a fanúšikovia sa vždy o niečo viac tešia na európske boje, keďže im to nie je v žiadnom prípade všedné. Proste byť súčasťou pohárovej Európy sa počíta.
 
A čím ste v nej dlhšie, tak tým je to, samozrejme, lepšie. Preto tak veľmi záleží na žrebe. Je totiž obrovský rozdiel hrať proti trpaslíkovi alebo seberovnému. Naše kluby začínajú vždy v prvých predkolách, kde je dostatok slabších klubov, ale už je tu aj dosť nám výkonnostne podobných súperov. Naši tradiční pohároví zástupcovia vďaka svojmim koeficientom patria v týchto predkolách medzi nasadených, preto je dôležité, aby tieto zápasy vyhrávali a koeficient si aspoň udržali. Pretože aj remíza je vlastne už strata a o prehre radšej ani nehovorme. Veď naháňať stratené body v ďalšej fáze súťaže, je už oveľa zložitejšie.
 
UEFA je nespravodlivá, pretože jednotlivé kluby rozdelí pred samotným žrebovaním do regionálnych zón, čím sa snaží slabšie kluby ochrániť od vyšších nákladov na cestovanie. Lenže tým sa stane, že hlavne severské kluby dostanú obrovskú výhodu, keďže takmer určite dostanú súperov z ostrovných krajín, ktorí sú oproti tým z bývalého východného bloku o niekoľko tried slabší. Z toho dôvodu naše kluby pravidelne cestujú do „lukratívnych“ destinácií, hrajú proti bohatým klubom, ktoré ich vedia minimálne potrápiť a občas aj pokoriť. 
 
Preto keď sa v Slovane ráno dozvedeli možných súperov v 2.predkole Ligy majstrov, tak sa museli smiať cez slzy, čo nakoniec samotný žreb iba potvrdil. V hre totiž mali všetky tri kluby z nášho víkendového rebríčka, ktoré sme označili ako najhoršie možné alternatívy. Že im osud nakoniec prisúdil toho najhoršie, pričom bulharský Ludogorec Razgrad bude mať aj výhodu domáceho ihriska v odvete, je pre Slovan už opakujúcou sa realitou. Veď odkedy sa vrátil do európskych pohárov (leto 2009), tak vždy dostal do cesty súpera, ktorého si pred žrebom neprial. 
 
Tým v žiadnom prípade nechceme povedať, že Slovan by mal zložiť zbrane, veď Razgrad je rovnocenný súper a šance sú 50:50, ale šťastie pri žrebe nemá už dlhodobo. Možno sa s ním osud iba zahráva a šťastie sa mu otočí čelom až na vlastnom novom štadióne.
 
Žilina má síce pekný štadión, ale aj ona si asi priala menej náročnú cestu. Gruzínske Torpedo Kutaisi by malo byť síce priechodné, ale v týchto končinách sa už naši zástupcovia v minulosti popáli a nielen na súperovi. Ale Žilinčania by mali využiť ponúkanú možnosť, veď v 2.predkole by ich čakala slovinská Olimpija Ľubľana, čo je dobrý žreb. Sťažovať sa nemôžu v Senici a Trenčíne, pretože ako nenasadené kluby dostali v 2.predkole rovnocenných súperov. Senica sa stretne s víťazom dvojzápasu Mladosť Podgorica (Čierna Hora) - Videoton Fehervár (Maďarsko) a Trenčín už meno súpera pozná, bude to švédsky IFK Göteborg.

Držme našim pohárovým zástupcom palce, hoci ľahká cesta ich rozhodne nečaká, tak ťažko vybojované víťazstvá chutia najlepšie, takže, dobrú chuť!
 
Ako vidíte šance našich klubov na postup?