Main Content

REBRÍČEK: Najlepšie štadióny Pohára konfederácií

streda, 12. jún 2013 11:23 | Autor: Jakub Mihálik

Už cez víkend začína generálka na MS 2014 v Brazílii. Pohár konfederácií bude testom nielen pre zúčastnené tímy, ale aj pre usporiadateľskú krajinu. V šiestich mestách privítajú tie najlepšie reprezentácie jednotlivých kontinentov. Zostavili sme rebríček štadiónov Pohára konfederácií. Do úvahy boli vzaté vzhľad, kapacita a cena. Ktorý je najlepší podľa vás?

Mané Garrincha


Kapacita:72 000
Cena:530.000.000 €
Dátum výstavby: 10.3.1974
Dátum znovuotvorenia: 18.5.2013

Národný štadión v hlavnom meste Brazílie nesie meno slávneho futbalistu Garrinchu, ktorý bol medzi priateľmi prezývaný aj Mané (Manuel). Tak ako nositeľ tohto mena, ktorého fanúšikovia prezývali „radosť ľudu“, aj štadión v Brasilii má byť darom brazílskemu ľudu. Štadión otvorí program Poháru konfederácií zápasom domáceho výberu proti Japonsku.

Tak ako všetko v hlavnom meste, aj štadión je monumentálny. Je väčšou kópiou Wembley a navrhnutý tak, aby divákov aj hráčov chránil od ostrého slnka, ktorý spaľuje zem v strede Brazílie. V tejto oblasti panuje na prelome júna a júla zima, sprevádzaná obdobím sucha, keď dážd si aj na štyri mesiace vie vziať prázdniny, takže architektonické riešenie určite nejeden priaznivec ocení. Otázne je, čo v Brasilii so štadiónom spravia po budúcoročných majstrovstvách sveta. Miestny klub hrá až tretiu najvyššiu súťaž a mesto diplomacie a obchodu určite jeho obrovskú kapacitu nenaplní najbližších niekoľko rokov. Aj pre túto neefektivitu, keď štadión bol najdrahší zo všetkých, patrí inak peknému stánku nízka priečka.

Odporúčané články