Main Content

KOMENTÁR: Prestaňte urážať slovenský futbal!!!

pondelok, 10. jún 2013 09:44 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Prestaňte urážať slovenský futbal!!!
KOMENTÁR: Prestaňte urážať slovenský futbal!!! | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Zápas s Lichtenštajnskom mal byť obyčajnou povinnou jazdou, na ktorú sa malo za chvíľu zabudnúť, lenže naši futbalisti asi ešte chceli získať mediálnu prezentáciu. A úspešne sa im to podarilo, veď o ich výkone sa bude ešte dlho rozprávať, možno až tak dlho, ako o úspešných legendárnych zápasoch. Na toto sa jednoducho nemôže zabudnúť, nemôže sa nad tým mávnuť rukou a musí sa to zapísať do životopisu každého nášho reprezentanta hrubým písmom.
 
Väčšina z nich práve vďaka reprezentácií môže žiť do konca života luxusný život. Popredné zahraničné kluby ich totiž angažovali hlavne na základe toho, že mali status reprezentanta. My nemáme vo svete veľké meno, preto ak chce zahraničný klub nejakého slovenského futbalistu, tak si väčšinou vyberá z reprezentačného kádra. Veď kedy prestúpil nejaký Slovák do skutočne popredného klubu bez toho, že by bol v reprezentačnou kádri?
 
Každý jeden náš reprezentant sa naučil hrať futbal na Slovensku! Lenže na to naši reprezentanti pravidelne zabúdajú. Hlavne tí, ktorí sú dlhodobo v zahraničí. Tam berú veľké peniaze, sú populárni a majú krásny život. Netreba im to závidieť, boli najlepší z najlepších, niečo pre to museli aj obetovať, čiže je to zaslúžené ovocie. Ale my chceme aj v národnom drese vidieť výkony, na základe ktorých sú naši najlepší, lenže niečo podobné sme už riadne dlho nevideli.
 
Aj reprezentační tréneri radi pripomínajú, že máme približne iba 20 futbalistov reprezentačnej úrovne. Áno, je to pravda, ale iba ak rátame, že hráči ukážu svoj štandard v každom zápase. Ale futbal nie je matematika, čiže keď má hráč štandard na čísle napríklad 8, tak to neznamená, že ho aj ukáže. Všetci by sme chceli, aby naši hrali stále nadštandardne , no oni v národnom drese hrajú ako absolútne nuly. Ak preto niekto tvrdí, že lepších nemáme, tak uráža všetkých slovenských profesionálnych futbalistov!
 
Reprezentačný káder sa dlhodobo nemení, čo je chyba. Už včera bolo neskoro, pretože rez mal prísť už veľmi dávno. Reprezentačné stálice by mali dostať zaslúžený odpočinok, ktorý nech využijú na dovolenky, veď v posledných dňoch o ničom inom ani nehovorili. Potom počas reprezentačných prestávok nebudú musieť cestovať na Slovensko, ale nech si odletia do vysnívaných teplých krajín.
 
A kto by nás potom reprezentoval? Nebojte sa! Špičku máme síce úzku, ale ja som stopercentne presvedčený, že keby hocijakých iných 20 našich profesionálnych futbalistov nastúpilo proti našej súčasnej reprezentácií v piatok vo Vaduze, tak im naloží minimálne päťku. A to dokonca by nemusel byť výber na základe aktuálnej výkonnosti. Stačilo by hodiť cca 200 mien do klobúka, vyžrebovať z nich 20, dať im dresy s dvojkrížom na hrudi a videli by ste tú jazdu. A keby sa náhodou nevyžreboval brankár, nevadí, veď kto by z našej reprezentácie dokázal vystreliť na bránu?
 
Po obrovskej blamáži nadišiel čas na zmeny. Ak sa súčasní tréneri boja zmien, tak treba ich vymeniť. Už nemôžu hrať dookola stále tí istí, ktorí svojimi „výkonmi“ urážajú náš futbal. Nebojme sa zmien, veď lepšie je naozaj vyberať z klobúka, akoby mali aj v ďalšom zápase hrať títo istí. Tí už dostali veľa šancí na zmenu a nevážili si to, nadišiel čas pre tých, ktorí si národný dres zaslúžia, budú ho s hrdosťou nosiť a odovzdajú všetko zo svojich schopností.
 
Keby ste boli reprezentačným trénerom vy, koľko hráčov by ste vymenili?