Main Content

KOMENTÁR: Postup na MS máme vo vlastných rukách

piatok, 7. jún 2013 08:31 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Postup na MS máme vo vlastných rukách
KOMENTÁR: Postup na MS máme vo vlastných rukách | zdroj: foto TASR

Kvalifikačný zápas Lichtenštajnsko – Slovensko je pre našu reprezentáciu dôležitý a musí ho zvládnuť. Pretože ak chceme postúpiť na MS, tak musíme vyhrať všetky zvyšné zápasy a iné výsledky nás ani trápiť nemusia.

Komentár Filipa Chudého
 
Najprv si povedzme, ako to v našej G-skupine vlastne vyzerá. Po prvej polovice kvalifikačných bojov si veľmi dobrú pozíciu vypracovala Bosna a Hercegovina, ktorá stratila iba dva body a má vysoko aktívne skóre 18:3. Favorizovaní Gréci strácajú na Bosniakov tri body a my ďalšie dva. Skvelé skóre sme spomenuli zámerne, keďže to rozhoduje v prípade rovnosti bodov. Ak teda nejako zázračne nerozstrieľame Lichtenštajnsko, budeme potrebovať na priamy postup do Brazílie viac bodov ako Bosna a Hercegovina.
 
Čisto teoreticky, naša reprezentácia je v lepšej východiskovej pozícií ako Grécko. Ako je to možné, keď súper je pred nami v tabuľke? Veľmi jednoducho, kým Gréci musia čakať na iné výsledky, my nemusíme, pretože priame postupové miesto máme vo vlastných rukách. Ak totiž vyhráme všetky zvyšné zápasy kvalifikácie, tak sme víťazom skupiny a ideme do Brazílie.
 
Áno, ľahko sa to povie, ale prečo by sme sa nemohli o našu šancu pobiť? Prvým predpokladom je výhra z Vaduzu, s ktorou napevno počítame. Bez nej ani nemusíme hrať ďalej, hoci šanca by stále bola. Už za tri mesiace budeme vedieť viac, keďže v priebehu piatich dní hráme s Bosnou a Hercegovinou oba vzájomné zápasy. Ak ich vyhráme, sme už zrazu pred nimi. Grécko by sme mohli dostať za seba v prvom októbrovom zápase a v Lotyšsku postup na záver kvalifikácie potvrdiť.
 
Lenže predchádzajúci odsek je naozaj iba teoretický a hlavne pri pohľade na výkony našej reprezentácie pripomína sci-fi. Ale na druhej strane si treba uvedomiť, že vo futbale sa pravidelne dejú väčšie senzácie, než akou by bolo päť slovenských kvalifikačných víťazstiev za sebou.
 
Naši reprezentanti to v prvej polovici kvalifikácie slušne povedané kazili ako len mohli, lenže ešte stále nezhaslo svetlo nádeje. A možno je aj lepšie, že musíme už iba vyhrávať. Postúpiť sa dá síce aj z baráže, ale ani tú si za doterajšie výkony a výsledky nezaslúžime. Ak chcú naši futbalisti skutočne na MS opätovne postúpiť, tak nech konečne preto niečo aj plnohodnotne urobia. Začať musia už vo Vaduze, ak nie, tak potom porozmýšľajme, či netvoriť už novú partiu, ktorá chce byť skutočne úspešná.
 
V diskusií sa vyjadrite, kto z vás verí v postup na MS 2014.