Main Content

KOMENTÁR: Bude Depetris vykúpením pre reprezentáciu?

streda, 5. jún 2013 11:00 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Bude Depetris vykúpením pre reprezentáciu?
KOMENTÁR: Bude Depetris vykúpením pre reprezentáciu? | zdroj: foto TASR

Kvalifikačný zápas Lichtenštajnsko – Slovensko sa nezadržateľne blíži a sním prichádza aj množstvo. Tou najzákladnejšou je to, či naturalizovaný Argentínčan David Depetris gólovo vykúpi našu reprezentáciu.

Komentár Filipa Chudého
 
Nemusíte byť ani veľký futbalový odborník a vlastniť najvyššiu trénerskú licenciu, aby ste vedeli, kde najviac slovenskú futbalovú reprezentáciu tlačí topánka. Chýbajú nám hlavne góly, o ktoré by sa mali predovšetkým starať ofenzívni hráči. Lenže útočníci pod vedením G+H góly nedávajú, Vittek je prakticky stále zranený, Hamšíkovi to v drese s dvojkrížom nepadá, a tak sme sa vlastne dostali do začarovaného kruhu, z ktorého nás má vykúzliť Argentínčan s talianskym pasom, ktorému na tento účel dali aj ten náš.
 
Lenže strieľanie gólov je dlhodobý problém nášho futbalu, to nepatrí iba k súčasnosti, ale ani to tu teraz nevyriešime. Momentálne nás zaujíma, či David Depetris vytrhne tŕň z našej boľavej päty. Očakávania naňho sú veľké, možno až trochu prehnané. Nie, tu nemyslím, že lichtenštajnskí futbalisti predstavujú nejaký strašiak, ale asi až príliš sa hovorí o Depetrisovi, akoby to mal byť iba on, kto dá gól(y), pritom si treba uvedomiť, že zápas vo Vaduze ani nemôže ukázať jeho schopnosti, či prípadný prínos.
 
Nech sa nikto neurazí, Lichtenštajnsko musíme poraziť s hocijakým výberom, inak ani nemôžeme pomýšľať na vysoké méty, pritom my niekedy v nich mysľou lietame. Áno, Depetris nám môže k víťazstvu pomôcť, ale v žiadnom prípade sa nemôžeme dostať do polohy, že buď s ním, alebo vôbec. Depetris je predsa stále iba nováčikom, a to nielen v reprezentácií, ale aj na medzinárodnej úrovni. Veď on v kariére ešte neodohral prakticky žiaden vážny zápas!
 
Keď sa totiž pozrieme na jeho futbalový životopis, tak zistíme, že väčšinu času pôsobil v nižších ligách v Argentíne, Slovensku, Holandsku a Turecku. Nemá za sebou jediný zápas európskeho pohára, ba dokonca ani vážny ligový zápas, v ktorom by o niečo veľké išlo. Postupy Trenčína a Rizesporu totiž drámu nepriniesli. Piatkový zápas vo Vaduze bude preňho bezkonkurenčne najväčším v doterajšej kariére.
 
Aj preto sú očakávania na jeho osobu zbytočne veľké. Samozrejme, verme, že sa mu bude dariť, ale nemajme prehnané nároky. Depetris je dobrý futbalista, ale v reprezentácií je celá plejáda oveľa lepších.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo vy očakávate od Depetrisa?