Main Content

KOMENTÁR: Facka štyrikrát horšia ako rasizmus!?

streda, 22. máj 2013 08:50 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Facka štyrikrát horšia ako rasizmus!?
KOMENTÁR: Facka štyrikrát horšia ako rasizmus!? | zdroj: foto a video youtube.com

Derby zápas Nitra - Trnava priniesol skvelý futbal, strhujúci priebeh a opäť aj vlnu emócií, o ktorej sa bude hovoriť ešte dlho hovoriť. Na incident z hľadiska si expresne rýchlo posvietila aj disciplinárna komisia, ktorá trestala.

Komentár Filipa Chudého
 
Keďže ďalšie ligové kolo sa odohrá v stredu, tak disciplinárna komisia zasadala aj v utorok a vyniesla už aj tresty za zápas Nitra - Trnava, hoci sa predpokladalo, že tak urobí na svojom tradičnom štvrtkovom zasadnutí. Sumár trestov je nasledovný: Nitra dostala pokutu 8 000 € a uzavrú jej štadión na zápas so Senicou, tréner Nitry Jozef Vukušič zaplatí 1 000 €, tréner Trnavy Vladimír Ekhardt 600 € a obaja majú do konca roka podmienečný zákaz viesť svoje mužstvo z lavičky, pričom aj tu dostal Vukušič o zápas viac.
 
Zaujímavé rozdelenie trestov, zvlášť keď sa pozrieme na iné verdikty disciplinárky a pozrieme sa aj do vraj vyspelých futbalových krajín. A nemusíme zachádzať ani do ďalekej minulosti, stačí nám minulý týždeň. Zrejme ste aj vy počuli o tom, že hviezdam AC Miláno Balotellimu a Boatengovi fanúšikovia AS Rím „pripomenuli“ ich farbu pleti, zápas bol kvôli tomu prerušený a vznikla ďalšia kauza s rasistickým podtónom. AS Rím dostal hneď na druhý deň pokutu 50 000 €, čo označil prezident FIFA Blatter za smiešny trest a bude sa informovať na talianskom zväze, prečo boli mierny. Ale to šéf svetového futbalu ešte asi netušil, že môže mať dôvod zavolať aj na Slovensko.
 
Presne identická situácia sa odohrala aj na u nás, konkrétne v zápase 28.kola Prešov - Nitra. Domáci fanúšikovia rasisticky urazili hosťujúcich hráčov Clébera a Tawambu, zápas bol prerušený, ale netrestalo sa na druhý deň, rozhodnutie padlo až po 19 dňoch v uplynulom týždni, čo bolo posledné zasadnutie DK SFZ pred týmto utorkovým. Prešov dostal pokutu 2 000 € a podmienečne uzavretý štadión na jeden zápas do konca roka.

Ostatné dve zasadnutia disciplinárky rozhodli teda o tom, že incidenty z Nitry boli štyrikrát horšie aj tie z Prešova. Lebo taký je pomer finančných pokút. Či je to skutočne tak, nech posúdi každý sám. Na margo pokút iba pripomenieme, že Nitra do zväzovej pokladnice prispela v tejto sezóne sumou približne 25 000 €! To by už mal klub spod Zobora pomaly žiadať, aby ho zaradili medzi platinových partnerov.
 
Ďalším nepomerom sú tresty pre oboch trénerov. Tu iba spomeniem fakt, ktorý väčšina nevie. Jozef Vukušič bol totiž nedávno disciplinárne pokarhaný, keď vbehol do ihriska sa tešiť so svojimi zverencami, ktorý v nadstavenom čase rozhodli o výhre v Žiline. Nuž za dobrú trénerskú prácu sa asi musí platiť...
 
Trnavský tréner Ekhardt takú prácu v Trnave určite neodvedie, ani keby chcel, lebo nedostal na to čas. Pretože aj jemu muselo byť pri nedávnom nástupe jasné, že je iba prechodným riešením, dokým nepríde Jarábek. Ale Ekhardt sa aj tak do histórie zapísal a verme, že to bolo nevedomky, podobne, ako v prípade trnavského útočníka Vyskočila, ktorý po penaltovom góle na 1:3 si to namieril s oslavou priamo pred nitriansku lavičku. Čo následne vypuklo už o malú chvíľu je verejne známe.



Veľmi zlé miesto, podobne ako Vyskočil pri gólovej oslave, si vybral aj trnavský tréner, ktorý pri vykázaní z lavičky nešiel do šatne, či VIP priestorov, ale doslova do zvieracej klietky, aké vidno v zoologickej záhrade. Pretože v Nitre tribúny od ihriska delia dva ploty a priekopa! No Ekhardt aj tak skočil medzi rozzúrených tigrov, čo sa inak asi ani nemohlo skončiť. Nová fanúšikovská celebrita na spôsob Martinky z Turca je tak na svete, čo je bohužiaľ obraz našej spoločnosti.
 
V diskusií sa vyjadrite, aký je váš názor na tresty a či si myslíte, že Ekhardt sa v „ZOO“ ocitol skutočne iba omylom?