Main Content

KOMENTÁR: Mourinhova misia v Reale Madrid je na konci

utorok, 30. apríl 2013 23:37 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Mourinhova misia v Reale Madrid je na konci
KOMENTÁR: Mourinhova misia v Reale Madrid je na konci | zdroj: foto TASR

Vo včerajšom odvetnom semifinálovom zápase Ligy majstrov Real Madrid svoju nevydarenú sezónu nezachránil. Tá je od prvého zápasu v jeho podaní nevýrazná, čo sa odrazilo na všetkých klubových úrovniach.

Komentár Filipa Chudého
 
Keď prišiel do Realu Madrid portugalský mág José Mourinho, tak najslávnejší klub sveta bol v tieni Barcelony, čo všetci v kráľovskom klube znášali iba ťažko. Ale rodák zo Setúbalu sa dokázal vyrovnať aj s touto situáciou, hoci to nemal ľahké. V prvej sezóne sa ešte iba zoznamoval s prostredím, čo zrejme stálo klub nejaké body, ktoré v konečnom účtovaní chýbali, ale hoci Real stratil na Barcelonu celkovo iba štyri, aj tak nemal nejakú väčšiu šancu na titul.
 
Ale druhá sezóna už bola úplne iná, hoci takú nemohol čakať ani samotný Mourinho. Bola to totiž najlepšia sezóna nejakého mužstva v španielskej klubovej histórií. Zisk rovných 100 bodov a predovšetkým nastrieľaných 121 gólov sa zapísalo do histórie Primery Division tými najzlatšími písmenami. Niečo takéto španielska liga nikdy dovtedy nezažila a iba ťažko v nasledujúcich sezónach aj zažije. Ale už v nej sa muselo stať niečo vtedy nepatrné, čo prerástlo do fatálnych následkov.
 
Sezóna číslo tri mala byť podľa Mourinhových slov, ktoré vyriekol ešte kdesi v prvotnej fáze svojej misie, tou najlepšou, ale zmenila sa na nočnú moru. Od prvých zápasov bolo navonok evidentné, že s mužstvom niečo je. Už za pár týždňov bolo rozhodnuté o titulu, pritom aj Barcelona nehrala a nehrá v nejakej majstrovskej fazóne. Real totiž bojoval viac sám so sebou ako so súpermi.
 
Z klubu na dennom poriadku vychádzali zaručené správy, ktoré mali jednu spoločnú vlastnosť - zlú atmosféru. Väčšina z nich boli síce iba vymyslené hlúposti, ale bez vetra sa ani lístok nepohne. Nezhody v klube určite sú, ale aké vážne, sa v skutočnosti nedozvieme.
 
Mourinho je trénerská kobylka, ktorá z tohto Realu už dostala všetko. Ak by ho mal posunúť na vyššiu úroveň, tak by musela nastať veľká obmena kádra, do ktorého sa priam pýta nová krv. Ale nemyslíme si, že pri tom Mourinho bude. Ten už totiž vyčerpal svoj čas, ktorý nejakému mužstvu venuje. Preto vôbec neprekvapí, ak sa od leta vrhne do nového dobrodružstva. A možno už dnešný Sviatok práce oslávi nejakou novou pracovnou zmluvou, veď na čo niečo tajiť, misia v Reale je skončná.
 
V diskusií sa vyjadrite, koho bude podľa vás Mourinho od leta trénovať.