Main Content

Fair-play v podaní Suáreza a Tomáša Slováka

streda, 24. apríl 2013 09:25 | Autor: Silvia Petrašková

Fair-play v podaní  Suáreza a Tomáša Slováka
Fair-play v podaní Suáreza a Tomáša Slováka | zdroj: foto TASR

Šport nie je len o víťazstvách, prehrách, krásnych góloch a burácajúcich fanúšikoch na tribúnach. Šport to je aj spôsob správania sa a rešpektovanie sa hráčov navzájom. Hovoríme o pravidle „fair play“ to, ktoré na seba v posledných dňoch opäť raz pritiahlo veľkú pozornosť.

Červená časť sveta, teda aspoň toho futbalového, sa už od včerajšieho večera naplno rozpálila vo veľkolepé majstrovské oslavy. Manchester United získal svoj jubilejný 20. majstrovský titul a svojim súperom opäť ukázal ako je to vyhrať zaslúžene, víťazne, no najmä futbalovo.  Závidieť mu mohli všetci tí, ktorých nechal za sebou v tabuľke doslova visieť.  Na svojom konte mal totižto luxusný  niekoľko bodový náskok. Medzi „odpadlíkmi“ by sme našli aj jeho najväčšieho rivala FC Liverpool. Ten sa do posledného ligového kola bude trápiť a bojovať o čo najlepšie umiestnenie v ligovej tabuľke. A bolo tomu tak aj v nedeľu, kde na vlastnom štadióne privítal londýnsku Chelsea. Liverpoolsky boj však v tomto zápase nemal so zdravým športovým zápolením nič spoločné. Zápas sa síce skončil deľbou bodov, no viac ako samotný duel, upútal niekto iný. Milovaný a nenávidený, „zlý chlapec“ anglického futbalu – Uruguajčan Luis Suárez.

Ten túžbu vo víťazstve v tomto zápase poňal naozaj svojsky. Absolútne nepochopiteľným spôsobom uhryzol do ramena súperovho obranu Branislava Ivanoviča. A hoci hlavný rozhodca incident nezaznamenal, anglická FA už v tomto smere začala konať a Uruguajčanovi za tento nechutný kanibalizmus hrozí dokonca exemplárny trest. Zdá sa, že Suárez je naozaj nepoučiteľný, pretože toto nešportové správanie nebolo jeho prvé za ktoré bol potrestaný. Lapsusov na jeho konte by sme našli hneď niekoľko. Kto vie dokedy bude ešte futbalová verejnosť trpieť tieto prehrešky a najvyššie futbalové orgány sa búdu v jeho prípade aj naďalej uspokojovať „len“ s disciplinárnymi trestami. Pohroziť je síce pekné, ale stačí to? Určite nie!

No prejdime teraz k niečomu pozitívnejšiu. Zo zelených trávnikoch, rovno na zamrznutú ľadovú plochu. Tam sme totiž našli športovca, ktorý by si s Luisom Suárezom určite veľa čo nemal povedať, teda aspoň určite nie o jeho obľúbenom pravidle „fair play“. Slovenský hokejový obranca Tomáš Slovák pôsobia v Plzni, je tým pravým príkladom skutočného športového džentlmenstva.

V rozhodujúcom siedmom zápase českej extraligy urobil pre mnohých nepochopiteľný čin. Poslednú veľkú bitku proti súperovmu Zlínu na ich vlastnom ľade nechcel vyhrať podvodom. V čase 59:46min. sa domáci za stavu 2:3 zúfalo snažili dostať do súperovho pásma a vyrovnať, no puk vyletel mimo hraciu plochu. Vhadzovať sa malo v strednom pásme, ale hlavný arbiter po rozhovore so Slovákom verdikt zmenil. Slovenský obranca priznal, že puk ľahko tečoval svojou prilbou. Následne vhadzovanie pred plzenskou bránou prinieslo Zlínu šťastie a vyrovnali na 3:3. Toto šľachetné gesto Slováka, tak súperovi poskytlo výhodu. Tá však netrvala dlho, Plzeň nakoniec duel v samom závere zvládla a zápas vyhrala. Radosť v podaní slovenského hrdinu tak bola o to väčšia.

Suárez a Slovák. Futbalista a hokejista, obaja bojujú pre svoj tím, no na úplne iných frontoch. Pravdivo „fair play“ by však pre oboch malo byť rovnaké, žiaľ nebolo. Aj na tomto príklade, ktorý nám obaja aktéri mali možnosť cez víkend sprostredkovať, sme mohli vidieť ako majú poniektorí športovci toto „posvätné športové desatoro“ naštudované. Niekto by na ňom obstál s vyznamenaním, iný by už dávno prepadal. Jasné je len jedno, brutalita a násilnosť, ktorá bola v podaní Suáreza v nedeľu sprostredkovaná, si zľutovanie určite nezaslúži. Verme teda, že  hokejové gesto od Tomáša Slováka aspoň trošku dopomôže k vylepšeniu renomé o tom, že  pravidlo „fair play“ u niektorých športovcov ešte stále nevymrelo.

Odporúčané články