Main Content

Lipták je napriek prehre v Rusku na hráčky hrdý

pondelok, 22. apríl 2013 08:30 | Autor: TASR

Lipták je napriek prehre v Rusku na hráčky hrdý
Lipták je napriek prehre v Rusku na hráčky hrdý | zdroj: TASR

Moskva 22. apríla (TASR) - Dva gemy delili slovenské tenistky od toho, aby si po druhý raz v histórii zahrali finále prestížneho Pohára federácie. Vo skvele rozohranom dueli proti favorizovanému Rusku v Moskve mali v nedeľu tri šance na to, aby získali vytúžený tretí bod. Najbližšie k spečateniu postupu bola skúsená Daniela Hantuchová, ktorá proti ruskej ľaváčke Jekaterine Makarovovej viedla v treťom sete 4:2 a 30:15 pri jej podaní, no šancu na dvojitý brejk nevyužila a v koncovke napokon ťahala za kratší koniec.

"Bol to najdôležitejší gem v zápase, tam sa to celé lámalo. Mala som veľké šance ísť do vedenia 5:2, no nevyšiel mi jeden forhend po čiare v dlhej výmene. Škoda, lebo v tých chvíľach som bola na koni, v druhom sete som to neuveriteľne otočila. Zvrtlo sa to na pár loptách," povedala Hantuchová, ktorú trochu vyviedla z rytmu prestávka za stavu 4:3, keď sa Makarovová nechala ošetrovať. "Rusky nás vytáčali, praktizovali klasické veci, ako ísť každú chvíľu na toaletu a zdržovať. V tomto neboli absolútne férové. Prestávka určite naštrbila môj rytmus, no nemohla som to ovplyvniť. Aj niektoré verdikty rozhodcov boli sporné, s tým však treba počítať, keď hráte v Rusku," povedala Hantuchová.

Bývalá svetová päťka mala po prehre s Makarovovou iba 45 minút na to, aby sa pripravila na rozhodujúcu záverečnú štvorhru, v ktorej nastúpila po boku Dominiky Cibulkovej. Slovenky v prvom sete zaskočili favorizovaný pár Makarovová, Jelena Vesninová. Rusky, ktoré figurujú v elitnej svetovej deblovej desiatke, však v ďalšom priebehu zápasu potvrdili, že sú zohratejšie. "S Maťom Liptákom sme samozrejme diskutovali o tom, kto by mal nastúpiť v záverečnej štvorhre. V takýchto zápasoch sú dôležité skúsenosti a preto padla voľba na mňa a Dominiku. Teraz už môžeme teoretizovať o tom, ako to mohlo ináč dopadnúť, no je to úplne zbytočné. Ak mám zhodnotiť celý víkend, tak v rozhodujúcich momentoch nám chýbalo trochu viac športového šťastia. Nechali sme na kurte srdce, boli sme veľmi blízko k postupu do finále, no nevyšlo to. Prehra veľmi mrzí, no máme skvelý tím a šance na víťazstvo v Pohári federácie sú každý rok. Treba na prehru v Rusku čo najskôr zabudnúť a pozerať sa do budúcnosti."

Slovenský kapitán bol smutný, že jeho zverenky nedotiahli duel do víťazného konca. "Aj keď sme po prvom dni viedli 2:0, vedeli sme, že to nebudeme mať ľahké a že sa to môže celé otočiť, čo sa žiaľ aj stalo. Napriek prehre môžem byť na baby hrdý, na dvorci nechali všetko. Mám skvelý tím, ktorý má veľkú budúcnosť. Vždy som tvrdil, že keď sú naše hráčky v skvelej forme, tak majú na to, aby hrali vyrovnanú partiu aj s tými najsilnejšími tímami na svete. Chýbalo naozaj veľmi málo, aby sme zdolali Rusky na ich pôde. Na základe predvedených výkonov by si dievčatá zaslúžili byť vo finále."

Lipták rovnako ako vo februárovom dueli 1. kola svetovej skupiny proti Srbsku v Niši dal vo dvojhrách prednosť Hantuchovej pred Magdalénou Rybárikovou, hoci bola vo svetovom rebríčku WTA o 30 miest nižšie. "Pravdou je, že Magda sa nikdy nenachádzala v takej hernej pohode ako teraz. Otázkou bolo, či ju nahradíme za Danielu. Rozhodol som sa, že stavím na skúsenosť a bol to dobrý ťah. Daniela opäť potvrdila, že Fed Cup je pre ňu výnimočný a v týchto zápasoch dokáže ísť na dno svojich možností. Veril som jej a nesklamala ma. Nechýbalo veľa a práve ona mohla rozhodnúť o našom triumfe v Moskve, chýbal iba krôčik."