Main Content

Tenis-Fed: Lipták po prehre v Rusku smutný: "Zaslúžili sme si byť vo finále"(2)

nedeľa, 21. apríl 2013 21:30 | Autor: TASR

Moskva 21. apríla (TASR) - Slovenské tenistky nepostúpili do finále Pohára federácie 2013. Napriek sľubnému vedeniu 2:0 po prvom dni napokon prehrali v semifinále svetovej skupiny v Moskve s favorizovaným domácim Ruskom 2:3. Dokonalý obrat tímu Šamiľa Tarpiščeva na antuke v Športovom centre Krylatské zavŕšili v rozhodujúcej záverečnej štvorhre Jekaterina Makarovová s Jelenou Vesninovou, ktoré si poradili s párom Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková za 2:28 h v troch setoch 4:6, 6:3 a 6:1.

Slovenky po prvý raz vo fedcupovej histórii prehrali zápas, v ktorom vyhrali obe úvodné dvojhry. Zverenky kapitána Mateja Liptáka neodplatili Ruskám dve predchádzajúce fedcupové prehry - moskovskú z roku 1999 a bratislavskú z roku 2001. Slovenským tenistom sa v tímových súťažiach doposiaľ nikdy nepodarilo dobyť ruskú metropolu, daviscupoví reprezentanti podľahli v roku 1999 na Olympijskom štadióne domácemu tímu 2:3. Súperom Rusiek vo finále bude 2.-3. novembra lepší z dvojice Taliansko - Česko. Reprezentantky z Apeninského polostrova vedú na antuke v Palerme 2:1, pre dážď sa bude dohrávať až v pondelok.

Všetky aktérky štvorhry duelu Rusko - Slovensko si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 3:3. V siedmom geme si Slovenky vypracovali brejkbal, no Rusky ho odvrátili a v ďalšej hre mali tri možnosti na zisk súperkinho podania. Hantuchová si však podržala servis a v desiatom geme sa po skvelom stopvoleji postarala o to, že prvý set sa stal korisťou slovenského tandemu. V druhom dejstve si Makarovová s Vesninovou, ktoré figurujú v najlepšej svetovej deblovej desiatke, po dvoch brejkoch vybudovali náskok 5:1. Hantuchová s Cibulkovou síce v ďalších minútach znížili na 3:5, no v deviatom geme neuhrali ani fiftín. Tretí set už bol jasne v réžii Makarovovej s Vesninovou, ktoré premenili za stavu 5:1 v poradí druhý mečbal. Ruskám sa podaril podobný obrat ako proti Slovenkám aj v roku 2011 v dueli s Francúzskom.

Hantuchovú mrzelo, že Slovenky v Moskve nevyužili šancu postúpiť do finále. "Rozhodlo pár loptičiek, chýbal nám kúsok šťastia. Sme však hrdé na to, čo sme v Moskve predviedli. Boli sme veľmi blízko k postupu do finále. Máme skvelý tím a na budúci rok sa pokúsime o to opäť. Za stavu 2:2 som predpokladala, že vo štvorhre nastúpim ja s Domčou, pretože sme najskúsenejšie v tíme. Držali sme sa statočne, v prvom sete sme hrali veľmi dobre. Snažili sme sa získať tretí bod, nechali sme na kurte všetky sily, ale žiaľ, nevyšlo to." Kapitán Matej Lipták bol po prehre smutný, no zo zápasu v Moskve si odnáša aj veľa pozitív. "Už v sobotu som hovoril, že napriek vedeniu 2:0 musíme byť obozretní, pretože ruský tím má veľkú silu a každý zápas je otvorený. Som smutný, pretože sme si zaslúžili byť vo finále, taký je však Fed Cup. Daniela i Domča dnes veľmi chceli vybojovať pre Slovensko tretí bod, možno ich to až príliš zväzovalo. Daniela bola proti Makarovovej blízko k víťazstvu, v treťom sete viedla 4:2, no koncovku zvládla lepšie Ruska. Prekvapilo ma, že postavili Makarovovú namiesto Pavľučenkovovej, ktorá to na Danielu vie, no ruskému kapitánovi to vyšlo. Zápas v Moskve ukázal, že naše družstvo má veľkého tímového ducha a to je vo Fed Cupe najdôležitejšie. Všetci ťaháme za jeden povraz a preto sme silnejší ako tímy, ktoré majú rebríčkovo vyššie postavené hráčky."

Ruský kapitán Šamiľ Tarpiščev po postupe do finále žiaril spokojnosťou. "Dievčatá si zaslúžia veľkú pochvalu za to, že sa im podarilo otočiť ťažký zápas proti silnému Slovensku. Pred prvou nedeľňajšou dvojhrou som neuvažoval o zmene. Maša Kirilenková sa na tréningu cítila v pohode, je líderkou tímu. Do poslednej dvojhry som sa rozhodol nasadiť Kaťu Makarovovú a ukázalo sa, že to bol dobrý ťah. Hrala rýchlo, antukový dvorec jej sedel". Makarovová odohrala proti Hantuchovej podľa vlastných slov jeden z najlepších zápasov v Pohári federácie. "Nepamätám sa, že by som sa niekedy po každej loptičke takto povzbudzovala. Keď hráte za svoju krajinu, je tam veľa emócií. V druhom sete som nevyužila brejkbal na 5:3, čo ma vyviedlo z rytmu, stratila som koncentráciu. V treťom sete som sa paradoxne chytila za stavu 2:4 a 15:30, keď som sa pošmykla a spadla. Odvtedy som začala opäť predvádzať výborný tenis. Chcela by som sa poďakovať fanúšikom, ktorí boli dnes skvelí a neustále ma povzbudzovali."

semifinále svetovej skupiny Pohára federácie:

Rusko - SLOVENSKO 3:2

Anastasia Pavľučenkovová - Dominika Cibulková 7:5, 1:6, 4:6

Maria Kirilenková - Daniela Hantuchová 2:6, 4:6

Kirilenková - Cibulková 7:5, 6:1

Jekaterina Makarovová - Hantuchová 6:3, 4:6, 6:4

Makarovová, Jelena Vesninová - Hantuchová, Cibulková 4:6, 6:3, 6:1

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy