Main Content

Top 10 udalostí v základnej časti NBA

piatok, 19. apríl 2013 12:44 | Autor: Viktor Štefaňák

Top 10 udalostí v základnej časti NBA
Top 10 udalostí v základnej časti NBA | zdroj: foto TASR

Sezóna NBA sa prehupne do tej zaujímavejšej časti od soboty. No včera skončila základná časť ligy a my sa pozrime, čo sa odohralo za viac ako štyri mesiace v USA a Toronte. Ponúkame vám 10 udalostí, ktoré patrili k tým, čo sezónu ovplyvnili najviac.

1. Šnúra Miami Heat

Naposledy videla NBA dlhú víťaznú šnúru v sezóne 2006/2007, keď Houston Rocekts vyhrali 22 zápasov po sebe. No tento rok to vyzeralo, že Miami Heat dokonca prekonajú rekord celej NBA, ktorí držia basketbalisti Los Angeles Lakers. Tí vyhrali 33 zápasov v rade ešte v 70-tych rokoch. Miami skončili nakoniec na čísle 27. Ťažko povedať, kedy to bolo ťažšie, každá séria je obdivuhodná, no pravdou je, že basketbal išiel dopredu, je oveľa rýchlejší  a hráči sú lepšie pripravení fyzicky aj mentálne. Každopádne, nad sily Miami boli hráči Chicago Bulls, aj keď Heat po prehre vyhrali všetky svoje nasledujúce zápasy.

2.  Zranenie Kobe Bryanta

Keď v zime Kobe povedal, že garantuje fanúšikom Los Angeles Lakers playoff, veril mu naozaj málokto. Lenže keď niečo vyhlási Bryant, urobí 110 %, aby sa to splnilo. A skutočne hviezda Lakers zapla na o dve triedy vyššie obrátky a v podstate sám vytiahol Los Angeles Lakers až pod brány playoff. Lenže pred posledným týždňom NBA sa zranil. A nie hocako ale roztrhol si achilovku a sezóna sa preňho skončila. Teraz ho čaká rehabilitácia po operácii a bude mimo minimálne pol roka.

3.  Dallas Mavericks nie sú v playoff


Tím z Texasu vlastnení Markom Cubanom sa po dlhých dvanástich sezónach nepozrie do playoff. Pritom tento tím vyhral ligu pred dvoma rokmi. Lenže prejavilo sa to, že bol poskladaný len na playoff a tak muselo odísť veľa hráčov. Tento rok mali Mavs prebudovať tím, no nestihli to aj vďaka zraneniu Dirk Nowitzkiho. Ten sa vrátil až v polovici ročníka a už nestihol vytiahnuť svoj jediný tím do playoff. Cuban to zobral na seba a sľubuje, že o rok to bude iné, musí to byť iné. Dokonca sám Nowitzki sa ponúkol, že bude zháňať hráčov do tímu.

4. V sezóne chýbal Derrick Rose

Pred dvoma rokmi najmladší MVP sezóny v histórii. Minulý rok mal potiahnuť Chicago po dlhom čase opäť do Finále. No roztrhol si krížny väz kolena a dohral v prvom kole playoff. Rose sa však na veľký smútok najmä fanúšikov z Illinois nevrátil ani v tejto sezóne. Pritom už aspoň mesiac trénuje na plno a pred zápasmi sa pravidelne zúčastňuje predzápasovej rozcvičky. Viacerí ľudia polemizovali, či nie je za tým vplyv ľudí okolo Rosea na čele s jeho manažérom a bratom v jednej osobe. Ten totiž kritizoval manažment Bulls, že nevedia jeho klientovi a bratovi zohnať konkurencie schopný tím a musí to ťahať sám. No to nie je úplne pravda, Bulls skončili na slušnom piatom mieste Východu a vyzvú Brooklyn.

5. Nehral ani Bynum

Andrew Bynum si v LA asi zvykol na Holllywood a svetlá okolo neho, pretože do Philadelphie Sixers prišiel ako veľká hviezda, ktorú vítali stovky fanúšikov. Sixers si po výmene Iguodalu od neho sľubovali atak na minimálne finále konferencie. No Bynum neostal svojej povesti nič dlžný a okrem zmien účesov a oblekov ničím pozitívnym neprekvapil. S kolenami je na tom tak zle, že do bojov nezasiahol a kto vie ako dlho ešte nezasiahne. Musí ísť totiž s oboma na operáciu. A za Sixers si už možno ani nezahrá, tí sa vďaka tomu na playoff pozerali z veľkej diaľky.

6. 54 bodov Curryho

Kto dal najviac bodov v zápase NBA v tejto sezóne? Durant, Anthony, James či Bryant? Ani jeden z nich. Bol to mladík Stephen Curry hrajúci v Kalifornii za Golden State Warriors. Jeho 54 bodov sa zrodilo v mekke basketbalu v Madison Square Garden v New York City. Bol to tretí najlepší výkon v MSG, no GSW nakoniec prehrali s Knicks 109:105. Currymu zároveň chýbala jedna trojka na vyrovnanie rekordu v zápase Bryanta a Marshalla, tí ich dali 12. No Curry drží rekord v počte trojok za sezónu, prekonal Raya Allena s 272 trojkami.

7.  Anthony je najlepší strelec

Kto vie, či tak pokazil radosť jeho kamarátovi z reprezentácie Kevinovi Durantovi. Ten totiž mohol vyrovnať hráčov ako Michael Jordan a Wilt Chamberlain. Tí vyhrali strelecký titul viac ako tri krát po sebe, konkrétne hneď sedem. Durnat viedol celý ročník, no Anthony mal na konci skrátka famóznu formu. Knicks ťahali dlhú šnúru bez prehier a Anthony vytvoril rekord NY Knicks v počte 40 bodových zápasov v rade za sebou. Celkovo ich mal v sezóne najviac zo všetkých, konkrétne osem. Korunu kráľa strelcov tak získal právom, no odohral menej zápasov ako Durant. Obaja ale majú iný cieľ, zosadiť Heat z trónu.

8. Nie Davis ale Lillard

Pred sezónou sa čakalo, že Anthony Davis bude dominovať nováčikom v ročníku a s prehľadom sa stane nováčikom roka. Už pred prvým zápasom v kariére v NBA mal na krku zlatú medailu z Olympiády v Londýne. No vstup do ročníka mal pomalší a celkovo ho brzdili zranenia celú sezónu. To využil nenápadne vyzerajúci mladík z draftu, Damian Lillard z Portland Blazers. Ten hneď pri vstupe do ligy zaznamenal od čias Oscara Robertsna výkon aspoň 20 bodov a 7 asistencií v prvých troch zápasoch, proti LA Lakers dal v debute double double. Bol nováčik mesiaca v každom z mesiacov v ročníku a aj keď nedosiahol s Blazers do playoff, je to veľká nádej budúcna.

9. Minnesota a zranenia

Minnesota Timberwolves mala byť čierny kôň Západu. Má mladý perspektívny tím a pred sezónou prišli Kirilenko, Shved a Roy po zranení. Kevin Love mal skvelý olympijsky turnaj za sebou a ešte lepšiu sezónu pred sebou. No čo sa dialo v sezóne, to za posledné roky nikto dlho nevidel. Postupne sa Minnesote zranili všetci hráči. Kevin Love odohral len torzo zápasov vďaka svojim zlomeným rukám, Roy to znovu zabalil s kolenami a Rubiov návrat po absencii s kolenom tiež neprebiehal ideálne. Minnesota skrátka premarodila celý rok a tým pádom na playoff nemohla ani pomyslieť. Hráči zmeškali dokopy aspoň 280 zápasov, Ridnour odohral najviac, 67 zápasov. Rubio žartoval, že hral rozohrávku, krídlo a niekedy aj centra.

10. Potvrdili sa všetky predpoklady


Čo to znamená? LeBron James mal opäť MVP sezónu, Durant a Anthony sú najlepší strelci v NBA, Kobe Bryant ani zďaleka nezostarol, hviezdy na papieri ešte neznamenajú úspech v zápasoch, viď pomalý rozbeh Heat z pred dvoch rokov, ale najmä trápenie LA Lakers celú sezónu, Marc Gasol je lepší ako jeho skúsenejší brat Pau, Parker povrdil, že je najlepší Európan v lige, pri lepšom závere sezóny mohol dostať MVP trofej, tímy zo špice sa ani zďaleka nepriblížili playoff, Sacramento, Toronto, Washington, Detroit, Charlotte, New Orleans, Cleveland, ligu vyhrali v základnej časti Miami Heat, Boston rapídne starne, San Antonio ani zďaleka, Harden mal na viac, ako lavičku v OKC, Orlando žilo len na Howardovi, po jeho odchode skončili posledný v lige, Západ bol opäť lepší a ťažší ako Východ, neostáva nám nič iné, len sa tešiť na playoff, začíname už zajtra v noci!