Main Content

Hokej-MS18: Mladí Slováci na úvod podľahli Kanade 1:4

štvrtok, 18. apríl 2013 19:30 | Autor: TASR

Soči 18. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov odštartovali svoje účinkovanie na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v ruskom Soči prehrou 1:4 s rovesníkmi z Kanady. Jediný gól SR strelil útočník Dávid Šoltés.

Slováci, ktorí sa po roku vrátili do elitnej kategórie, sa síce v Šajba Aréne ujali už v 4. minúte vedenia, no favorit ešte v prvej tretine otočil skóre. Hráči zo zámoria definitívne rozhodli o svojom triumfe v tretej dvadsaťminútovke, v ktorej strelili dva "zlepené" góly. Slovenská osemnástka tak nenašla recept na Kanaďanov ani v siedmom vzájomnom súboji na MS "18".

Ďalší zápas v základnej B-skupine čaká zverencov trénera Antona Bartánusa v piatok, keď o 17.00 h nastúpia proti Švajčiarom.

MS "18" - B-skupina:

Slovensko - Kanada 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

Góly: 4. Šoltés - 8. Baptiste, 17. McDavid, 52. Reinhart, 52. Bennett-McDowell. Rozhodovali: Mayer (USA), Romasko - Metalnikov (obaja Rus.), McIntyre (USA), vylúčení: 6:8, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Zostava SR: Godla – Černák, Rosandič, Dubeň, Bačik, Gula, Sloboda, Holenda, Boboš - Cehlárik, Šille, Šoltés – Beták, Horvát, Ambróz – Varga, Petráš, Lantoši – Rehák, Predajniansky, Žilka

Slováci mali výborný vstup do zápasu, keď už v 4. minúte sa ujali vedenia zásluhou Šoltésa. Krídelník z prvej formácie sa dravo natlačil pred kanadskú bránku a bekhendom prekonal gólmana Martina. Z tesného náskoku sa však hráči spod Tatier dlho neradovali, o štyri minúty neskôr favorit vyrovnal, keď sa strelecky presadil Baptiste. Zámorský tím potom zovrel súpera do klieští a aktivitou si vypýtal fauly. Z troch presiloviek v prvej tretine využil jednu, v 16. minúte ešte Gauthier orazítkoval žrď slovenskej bránky, no o pár sekúnd upravil na 2:1 veľký talent kanadského hokeja Connor McDavid. V druhom dejstve sa mladým Slovákom podarilo kanadský tlak oslabiť a Godla už nemusel tak často zasahovať. Hráči s dvojkrížom na hrudi si v tejto časti štyrikrát zahrali presilovku, no v nej si žiadne veľké strelecké príležitosti utvoriť nedokázali. Oba tímy predvádzali jednoduchý hokej s nahadzovaním pukov na zadný mantinel, príliš sa nekombinovalo. Reprezentanti z krajiny javorových listov mali šancu poistiť svoj náskok v 46. minúte, ale Gauthier zblízka trafil opäť len žrď. Čo sa nepodarilo jemu, zrealizoval o šesť minút neskôr Reinhart, ktorý švihom prekonal Godlu. Ubehlo len 34 sekúnd a Bennett-McDowell strelou spomedzi kruhou zvýšil už na 4:1 pre favorita. Tréner SR Bartánus reagoval na nepriaznivý vývoj oddychovým časom. Slováci už nedokázali skóre skorigovať. V zápase doplatili na nevyužívanie presiloviek, ich mizériu zvýraznila situácia zo záveru stretnutia, keď nepremenili ani 75-sekundovú početnú výhodu o dvoch hráčov.