Main Content

NHL: Gáborík asistoval, Chicago víťazom konferencie, Boston už má play off

štvrtok, 18. apríl 2013 11:30 | Autor: TASR

New York 18. apríla (TASR) - Štyria slovenskí hokejisti sa predstavili v zámorskej NHL v noci na štvrtok. Marián Gáborík s Columbusom stále živia nádej na postup do play off, ktorú umocnilo ich víťazstvo po predĺžení 3:2 v Anaheime. Slovenský rýchlik si na svoje konto pripísal štrnástu asistenciu, keď sa podieľal na víťaznom góle Rusa Fedora Ťutina.

Gáborík na ľade strávil bez dvoch sekúnd takmer dvadsať minút a na brankára Anaheimu vyslal päť striel. Od svojho príchodu z New Yorku Rangers má v ôsmich dueloch bilanciu 3+4 a citeľne tak ťahá Columbus do play off. Po výhre nad Ducks sa Blue Jackets dostali na postupové ôsme miesto Západnej konferencie, pretože využili zaváhanie Detroitu, ktorý prehral v Calgary (2:3). Z aktuálnej prehry Anaheimu zasa vyplýva, že predčasným víťazom Západnej konferencie sa už stalo Chicago Blackhawks so Slovákmi Mariánom Hossom a Michalom Handzušom, na ktorých strácajú Ducks už desať bodov.

Boston sa po prvý raz predstavil doma po tragických udalostiach z maratónu a Buffalu podľahol 2:3 po samostatných nájazdoch. Proti sebe narazili dvaja slovenskí obrancovia, domáci Zdeno Chára odohral 26:57 minút, zaznamenal dve strely a dostal dve trestné minúty. Andrej Sekera z tímu hostí odohral až 27:39 minút, čo bola najväčšia porcia z hráčov oboch tímov, vyprodukoval dve strely a skončil s jednou mínuskou. V normálnom hracom čase sa skončil duel nerozhodne 2:2, gól nepadol ani v predĺžení a tak prišli na rad samostatné nájazdy, v ktorých rozhodol Drew Stafford. Boston vďaka prehre až po samostatných nájazdoch získal potrebný bod a už po štvrtku môže definitívne myslieť na play off. "Bol to jeden z tých zápasov, ktorý chcete vyhrať nielen kvôli mužstvu, ale kvôli celému mestu. Trochu sme sklamaní z výsledku, ale vždy sme sa dokázali vrátiť do zápasu," povedal center medveďov Patrice Bergeron.

Montreal ťahal za kratší koniec v Pittsburghu, kde prehral 3:6. V bránke Habs dostal šancu od začiatku zápasu Slovák Peter Budaj, ktorý však z deviatich striel inkasoval tri góly a vystriedal ho Carey Price. Po dva góly v drese tučniakov, ktorí sú lídrami Východnej konferencie, zaznamenali Brenden Morrow a Brandon Sutter. Aktívny bol aj kanadský veterán Jarome Iginla s bilanciou 1+1. Pre Iginlu, ktorý nedávno prišiel z Calgary, to znamená, že nazbieral v NHL ako 58. hráč v histórii už 1100 kanadských bodov. Penguins si zapísali piatu výhru v rade a v hale Consol Energy Center zvíťazili v štrnástich z posledných pätnástich stretnutí. Pittsburgh má vo Východnej konferencii náskok deviatich bodov pred Bostonom a Montrealom, pričom do konca základnej časti majú odohrať ešte päť zápasov a Bruins šesť.

Hokejisti Detroitu Red Wings si zahrávajú z postupom do play off. Po prehre v Calgary prepustili ôsme miesto v Západnej konferencii Columbusu. Na prehre v Calgary mal značný podiel brankár červených krídiel Jimmy Howard, ktorý sa dopustil dvoch veľkých chýb. Howard, ktorý deň pred zápasom podpísal novú zmluvu na šesť rokov za 31,8 miliónov dolárov, si najskôr nerozumel v 43. minúte pri zakladaní rozohrávky s Jonathanom Ericssonom. Steve Begin z tímu Flames sa dostal k puku odrazom od Howardovej korčule a poslal domácich do vedenia. O desať minút neskôr sa všetko zopakovalo, pričom Detroit hral navyše presilovú hru. Domáci vyhodili puk, za ktorým sa Begin nebojácne vydal až do útočného pásma a za svoju snahu dostal odmenu. Howard si ho totiž nevšimol a zastavil nahodený puk za bránkou priamo pre Begina, ktorý následne pohodlne zakončil do prázdnej svätyne. Gólom Johana Franzena z 58. minúty už potom Red Wings len skorigovali skóre.

Sumáre - NHL:

PITTSBURGH - MONTREAL 6:4 (3:0, 2:2, 1:2)

Góly: 8. a 31. B. Sutter, 10. a 25. Morrow, 20. Iginla, 46. D. Murray - 28. B. Gionta, 38. Galchenyuk, 45. Dumont, 60. Markov. Brankári: Fleury - BUDAJ (21. Price), strely na bránku: 29:35. Diváci: 18.626.

BOSTON - BUFFALO 2:3 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)

Góly: 6. Paille, 35. Kelly - 19. Vanek, 60. Hodgson, rozh. nájazd Stafford. Brankári: Chudobin - Miller, strely na bránku: 43:32. Diváci: 17.565.

CALGARY - DETROIT 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Góly: 43. a 53. Begin, 14. Stempniak - 33. Nyquist, 58. Franzén. Brankári: Kiprusoff - Howard, strely na bránku: 17:38. Diváci: 19.289.

ANAHEIM - COLUMBUS 2:3 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 12. Vatanen, 45. Steckel - 37. Comeau, 50. Calvert, 63. Tjutin. Brankári: Fasth - Bobrovskij, strely na bránku: 28:28. Diváci: 15.074.