Main Content

NHL: Bostonskí diváci najprv smútili, potom prepadli športovému ošiaľu

štvrtok, 18. apríl 2013 11:30 | Autor: TASR

Boston 18. apríla (TASR) - Od minúty ticha až po aplaudujúci rev, tak si uctili v noci na štvrtok počas zápasu hokejovej NHL medzi Bostonom a Buffalom (2:3 pp a sn) diváci obete bombových explózii na Bostonskom maratóne. Počas emotívnych pocitov pri znení americkej hymny začali tisíce divákov spontánne kričať - "USA."

Vypredaná hala TD Garden zažila prvé väčšie športové podujatie od pondelkových bombových útokov. Kontrolované tak boli nielen automobily v areáli štadióna, ale na prítomnosť kovových predmetov aj diváci pri vstupoch. Vo vnútri štadióna diváci mohli zhliadnuť melancholické video zo scénami z bežeckých pretekov, ktoré bolo zakončené slovami "My sme Boston, my sme silní."

Samotní hokejisti sa pred úvodným vhadzovaním zhromaždili v stredovom kruhu a zdvihnutými hokejkami poslali divákom tradičný pozdrav. Členovia Bostonského požiarneho zboru priniesli vlajku USA na počesť prvým záchrancom, ktorí sa ponáhľali pomôcť trom mŕtvym a viac ako 170 zraneným osobám.

Hokejisti Bostonu, ktorí už majú istý postup do play off, sa snažia vrátiť život do normálnych koľají. Pondelkový zápas s Ottawou však ešte z bezpečnostných dôvodov presunuli, pričom sa nekonal ani utorkový duel Celitcs v basketbalovej NBA. "Snažíme sa žiť v mieri, ale sú aj ľudia, ktorým to nevyhovuje," povedal tréner Bruins Claude Julien. "Ľudia chcú prežiť svoje životy v mieri, a preto budú držať spolu."

Nielen spoluhráči slovenského kapitána Zdena Cháru, ale aj hokejisti Buffala mali na svojich prilbách nápis "Silný Boston". Celá hala TD Garden bola ožiarená do modro-žlta, teda do farieb, ktoré patria Bostonskej športovej asociácii. Majiteľ Bostonu Bruins Jeremy Jacobs už poukázal čiastku 100.000 dolárov na Nadáciu One Fund Boston, ktorú zriadili na pomoc obetiam rodín postihnutých explóziami neďaleko cieľu Bostonského maratónu. Po 50.000 USD už poslali na účet rovnakej nadácie aj vedenie TD Garden a NHL.