Main Content

KHL: Dinamo aj s Graňákom obhájilo Gagarinov pohár!

streda, 17. apríl 2013 21:30 | Autor: TASR

KHL: Dinamo aj s Graňákom obhájilo Gagarinov pohár!
KHL: Dinamo aj s Graňákom obhájilo Gagarinov pohár! | zdroj: TASR

Moskva 17. apríla (TASR) - Hokejisti Dinama Moskva v stredu obhájili majstrovský titul v medzinárodnej KHL. Obhajca Gagarinovho pohára si v 6. finálovom zápase poradil s Traktorom Čeľabinsk 3:2 po predĺžení a v sérii triumfoval 4:2.

V drese víťazov sa z triumfu tešil aj slovenský reprezentačný obranca Dominik Graňák, ktorý si v stredu zapísal jednu asistenciu.

Skóre stredajšieho stretnutia otvoril domáci tím, keď v 15. minúte využil presilovku Maxim Jakucenja, ktorý doklepol puk za súperovho brankára. V druhom dejstve sa dostalo k slovu Dinamo a v priebehu troch minút otočilo stav stretnutia. V 32. minúte český útočník Marek Kvapil naslepo prihral od mantinelu Sergejovi Soinovi a ten pred brankárom Michaelom Garnettom nezaváhal. Už o necelé tri minúty mal v druhom presnom zásahu hostí prsty slovenský obranca Dominik Graňák, ktorý poslal prihrávku Iľjovi Gorochovovi, jeho strela prešla až ku Garnettovi a útočník Dmitrij Pestunov dorazil puk medzi tri žŕdky. Desať minút pred koncom vyrovnal center Traktoru Petri Kontiola a poslal duel do predĺženia. O víťazstve hostí rozhodol v 66. minúte útočník Alexej Cvetkov.

Dinamo tak obhájilo túto trofej z uplynulej sezóny a vyrovnalo sa tak AK Bars Kazaň, ktoré pohár pomenovaný po prvom kozmonautovi vo vesmíre Jurijovi Gagarinovi, získalo v sezónach 2008/09 a 2009/10. Na ceste do finále zdolalo Dinamo vo štvrťfinále Západnej konferencie bratislavský Slovan 4:0 na zápasy, v semifinále uspelo s mestským konkurentom CSKA 4:1 a v konferenčnom finále vyradilo aj najväčšieho favorita SKA Petrohrad 4:2.

Dominik Graňák sa tak v nedlhej päťročnej histórii tejto nadnárodnej súťaže stal najúspešnejším slovenským hokejistom a už dvojnásobným držiteľom tejto trofeje vážiacej 18 kg. Pred ním ju získali Roman Kukumberg v sezóne 2009/2010 s AK Bars Kazaň a Tomáš Starosta v sezóne 2011/2012 so Salavatom Julajev Ufa. Graňák bol zároveň aj prvým Slovákom, ktorý tento pohár vyrobený zo zlata a striebra, po vzore NHL, mohol predstaviť svojím fanúšikom na Slovensku.

Najužitočnejším hráčom play off sa stal 33-ročný brankár víťazov Alexander Jeremenko. Z triumfu v Gagarinovom pohári sa môže tešiť aj hviezdny útočník Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin, ktorý počas vylúky v NHL Dinamu pomohol v KHL v 31 zápasoch základnej časti 40 bodmi (19+21). "Takéto zápasy sa teda nevyhrávajú ľahko. Pozrite sa na mojich radujúcich chlapcov, vo finálových zápasoch už išli z posledných zvyškov síl. Veľmi ma teší, ako sa radujú naši fanúšikovia v sektore hostí. Boli to oni, ktorí nás hnali za víťazným gólom. Bez nich by sme toto víťazstvo nedosiahli," povedal pre Sovsport tréner víťazov Oleg Znarok.

finále KHL, 6. zápas:

Traktor Čeľabinsk - Dinamo Moskva 2:3 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Góly: 15. Jakutsenja, 50. Kontiola - 32. Soin, 35. Pestunov (GRAŇÁK), 66. Cvetkov

/konečný stav série: 2:4, titul obhájilo Dinamo Moskva/

držitelia Gagarinovho pohára:
2008/09 AK Bars Kazaň
2009/10 AK Bars Kazaň
2010/11 Salavat Julajev Ufa
2011/12 Dinamo Moskva
2012/13 Dinamo Moskva