Main Content

Hokej: Kapitán Chára po explóziách v Bostone: "Z niektorých ľudí mi je zle"

utorok, 16. apríl 2013 14:30 | Autor: TASR

Boston 16. apríla (TASR) - Vlnu odsúdenia zo strany športových osobností i sprísnenie bezpečnostných opatrení na takmer všetkých športových podujatiach v USA vyvolali pondelňajšie bombové útoky v cieli Bostonského maratónu. V osudný večer kompetentní odložili duel NHL medzi Bostonom Bruins a Ottawou Senators a slovenský kapitán domácich "medveďov" Zdeno Chára v reakcii na incident na svoje konto na Twitteri napísal: "Z niektorých ľudí mi je zle. RIP všetkým obetiam bombových útokov v Bostone".

Prezident klubu Boston Bruins a bývalý hráč NHL Cam Neely pre agentúru AP uviedol, že zápas preložili na dosiaľ neurčený termín z bezpečnostných dôvodov po konzultáciách s mestom, štátnymi orgánmi i vedením profiligy. Divákov, ktorí už chceli prejsť vchodmi do hokejovej haly v Bostone, nevpustili dnu policajti. "Zápas je zrušený. Potrebujeme, aby ste bezpečne a rýchlo opustili mesto," opakoval smerom k fanúšikom jeden z členov bezpečnostných zložiek. O chvíľu už podľa reportérov opúšťal parkovisko aj Chára a hneď za ním i autobus s hráčmi ottawských "senátorov".

Preloženie duelu Bostonu s Ottawou spôsobilo problémy v nahustenom kalendári skráteného ročníka NHL. Bruins hrajú odteraz až do skončenia základnej časti každý druhý deň a vloženie ďalšieho zápasu by pre nich znamenalo odohrať tri zápasy v priebehu troch dní. Kalendár tímov Bostonu a Ottawy do konca základnej časti momentálne ponúka na odohratie vzájomného stretnutia iba dva termíny - 24. a 26. apríla. V hre je aj 28. apríl, teda deň po plánovanom skončení základnej časti, a to v prípade udelenia výnimky zo strany vedenia ligy. V týchto troch dňoch bude voľná aj domovská aréna "medveďov" TD Garden.

Po tragickej udalosti v cieli maratónu, pri ktorej zahynuli traja ľudia a takmer 150 utrpelo zranenia, sa neuskutoční ani utorňajšie plánované stretnutie basketbalovej NBA medzi domácimi Boston Celtics a Indianou Pacers. Vedenie ligy neskôr oznámilo, že duel úplne zrušili a nebude sa hrať v náhradnom termíne. Dôvodom je fakt, že oba tímy si už zabezpečili postup do play off a majú už aj isté umiestnenie v základnej časti, z ktorého pôjdu do vyraďovacej fázy.

Na mnohých štadiónoch v hokejovej, basketbalovej i bejzbalovej zámorskej profilige si obete pred zápasmi uctili minútou ticha. Vedenie bejzbalovej MLB označilo incident v Bostone za "hroznú udalosť" a uviedlo, že podrobne monitoruje situáciu na všetkých štadiónoch v USA. Pri vchodoch mnohých z nich po celej krajine sa objavili policajti so psami, vycvičenými na hľadanie výbušnín.

Výrazné sprísnenie bezpečnostných opatrení už avizujú organizátori blížiacich sa veľkých športových podujatí v USA s očakávanou vysokou návštevnosťou - prestížnych dostihov Kentucky derby 4. mája i motoristického sviatku 500 míľ Indianapolis 26. mája.

Bezpečnostný plán pre nedeľňajší Londýnsky maratón prehodnocuje aj britská polícia. Hovorca Metropolitnej polície v Londýne podľa agentúry AP uviedol, že polícia bude pracovať v režime zvýšenej pohotovosti a zmení svoj pripravený bezpečnostný plán pre Londýnsky maratón. Výkonný riaditeľ Londýnskeho maratónu Nick Bitel vyjadril zdesenie z výbuchov v Bostone. "Je to veľmi smutný deň pre atletiku a pre všetkých milovníkov maratónskeho behu," povedal.

Bomby vybuchli v dave pri cieľovej rovinke tradičného bostonského maratónu, ktorý každý rok organizujú pri príležitosti štátneho sviatku Dňa patriotov. V uliciach povzbudzovali účastníkov maratónu desaťtisíce ľudí. K explózii došlo o 14.45 h miestneho času, približne dve hodiny po tom, ako prvý spomedzi 27.000 bežcov preťal cieľovú pásku.