Main Content

KOMENTÁR: MŠK Žilina, kam sa to rútiš?

nedeľa, 14. apríl 2013 11:10 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: MŠK Žilina, kam sa to rútiš?
KOMENTÁR: MŠK Žilina, kam sa to rútiš? | zdroj: foto TASR

Po včerajších zápasoch 26. kola Corgoň ligy futbalisti MŠK Žilina držia len sedembodový náskok na posledné miesto tabuľky. Ešte stále úradujúci slovenský majster padá na dno. Kde sa zastaví?

Komentár Jakuba Mihálika

Futbalový klub spod Dubňa je, slušne povedané, v problémoch. Úradujúci majster sa po sobotnej prehre na domácom ihrisku so Senicou dostal na sedembodový rozdiel oproti poslednej Trnave. Podobné trápenie v Žiline nepamätajú. Jedni hovoria o smole, druhí o zakliatí. Treba si však naliať čistého vína. V Žiline to ide od deviatich k piatim.

Keď sa v roku 2002 začala malá dominancia MŠK v rámci domáceho futbalu, zdalo sa, že v rámci strednej Európy by mohlo vzniknúť európsky etablované, moderné mužstvo. V Žiline vytvorili postupne najlepšiu mládežnícku akadémiu v okoli, vznikol najkrajší štadión na Slovensku. Mládežníci mali postupne nahradiť Mintála, Šestáka, či zahraničné posily. V tejto sezóne práve odchovanci dostávajú dostatok príležitostí, no ukazuje sa, že nestačia ani len na Corgoň ligu. Navyše žilinský futbalový stánok má povesť prekliateho miesta. Fanúšik si cestu na štadión nachádza menej a menej. Čosi je teda zlé v kráľovstve žilinskom.

Jeho kráľ, Jozef Antošík, vždy vládol spôsobom, ktorý vyvolával u poddaných otázky, no kým sa kráľovstvu darilo, držal panovník žezlo mocnou rukou. Teraz je  však jasné, že Žilina upadá, a tak je čas odhaliť, že kráľ je nahý. Je čas odhaliť, že Žilinu vedie nesprávnym smerom. Bohužiaľ, vedie ju smerom nadol. Práve na vrub vedenia padá to, že v Žiline nedokázali využiť to, čo desaťročnou prácou budovali. A najkrajšie to je vidno práve po uplynulom týždni. Šošoni svoju relatívne úspešnú púť európskymi súťažami odštartovali v roku 2002. Fanúšikovia si dodnes pamätajú dvojzápas s FC Bazilejom, v ktorom bola Žilina na domácom ihrisku viac ako vyrovnaným súperom, no nakoniec sa z postupu radoval Bazilej. Rovnako, ako Žilina, aj vo švajčiarskom klube sa vtedy začalo formovať niečo, čo malo preniknúť do pohárovej Európy. Kde je Bazilej dnes? V semifinále Európskej ligy. Kde je Žilina? Sedem bodov od zostupu v domácej súťaži.

Ako je možné, že žilinský MŠK nevyužil meno a financie plynúce z účasti v európskych súťažiach? Ako je možné, že produkty najlepšej akadémie na Slovensku nestačia ani na slovenský futbal? Ako je možné, že z tímu, ktorý drvil súperov ofenzívnou smršťou, sa stal tím, ktorý nedokáže skórovať? Nech je osobou vinnou hocikto, prosím vás, zastavte pád Žiliny. Zastavte pád mužstva, do ktorého sme v priebehu uplynulých desiatich rokov vkladali nádeje na úspech.