Main Content

Hokej-MS13: Slováci prehrali s Bieloruskom 3:4, Sýkora: "Priveľa hlúpych faulov"

sobota, 13. apríl 2013 19:30 | Autor: TASR

Bobrujsk 13. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti podľahli v sobotňajšom prípravnom zápase v rámci Euro Hockey Challenge v Bobrujsku domácemu Bielorusku tesne 3:4 a v záverečnej príprave pred májovými majstrovstvami sveta si tak zapísali v štvrtom vystúpení tretiu prehru.

Základ svojho úspechu položili Bielorusi v úvodnej tretine, ktorú vyhrali presilovkovými gólmi Vjačeslava Andrjuščenka a Arťoma Demkova 2:0. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tretíkrát inkasovali v 24. minúte, keď sa druhýkrát v zápase strelecky presadil Andrjuščenko. Slováci dokázali odkliať čaro domáceho brankára Vitaliho Belinského až konci druhej tretiny, keď v presilovke znížil Peter Ölvecký. V 44. minúte sa priblížili dokonca na rozdiel jedného gólu, keď Mezeiovu strelu úspešne tečoval Jozef Stümpel. V závere skórovali za Bielorusov Aleksandr Kulakov a na slovenskej strane Vladimír Mihálik, víťazstvo si však už domáci nenechali vziať. Bielorusi tak odplatili Slovákom prehru 0:3 z piatkového duelu v Žlobine.

Ďalšie prípravné zápasy čakajú Slovákov budúci týždeň, keď sa dvakrát stretnú s českými reprezentantmi, najprv vo štvrtok 18. apríla o 18.00 SELČ v Prahe a potom v sobotu 20. apríla o 19.00 SELČ v Bratislave.

Bielorusko - Slovensko 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)

Góly: 17. Andrjuščenko (Šinkevič, Kovyršin), 19. Demkov (Kislij, Filičkin), 24. Andrjuščenko (Kislij), 49. Kulakov (Černook, Jefimenko) - 40. Ölvecký (Bartek), 44. Stümpel (Mezei), 56. Mihálik (Kukumberg). Rozhodcovia: Proskurov, Nalivajko - Koleda, Goliak (všetci Biel.), vylúčení: 5:6, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, 5860 divákov.

Bielorusko: Belinskij - Černook, Kaznadej, Filičkin, Goroško, Jeronov, Šinkevič, Lisovec - Meleško, Kitarov, Kulakov - Koľcov, Kovyršin, Ugarov - Solomonov, Stas, Jefimenko - Kislij, Andrjuščenko Demkov - Dadonov

Slovensko: Janus - Čerešňák, Mezei, Sersen, Vydarený, Mihálik, Švarný, Sloboda, Brejčák - Radivojevič, Stümpel, Surový - Bartek, Kukumberg, Ölvecký - Miklík, Bližňák, Sýkora - Vandas, Šťastný, Daňo

Úvodné minúty stretnutia patrili Bielorusom, ktorí oproti piatkovému stretnutiu pôsobili živším dojmom. V 5. minúte predviedol vydarenú kombináciu druhý útok domácich, keď pred Janusom nebezpečne dorážal Kovyršin. Následne zostal za chrbtom Vydareného úplne voľný Jefimenko, no slovenského brankára neprekonal. V 7. min sa sám na Janusa rútil Kulakov, po faule Brejčáka však zakončil tesne mimo bránky. Potom začali hru kúskovať početné vylúčenia, pričom trestnú lavicu zohrievali najmä slovenskí hráči. V 14. min sa dravo predral medzi dvojicou brániacich protihráčov Daňo, zakončenie bekhendom neprinieslo úspech. Dôraznejšia koncovka chýbala o minútu neskôr aj Radivojevičovi. V 17. minúte dostal 2 min za vyhodeniu puku mimo hracej plochy Mihálik a domáci početnú výhodu po 43 sekundách využili, keď nekrytý Andrjuščenko bekhendom zblízka zavesil pod hornú žŕdku Janusovej bránky. Vzápätí putoval na trestnú Vydarený, v bieloruskej presilovke prenikol po pravej strane Kislij a Demkov tesne pred Janusom usmernil puk do siete - 2:0.

Druhú tretinu začali Slováci opäť v oslabení, tentoraz sa však tlaku domáceho tímu ubránili. Bielorusi po tretí raz udreli v 23. minúte, keď Andrjuščenko presvišťal okolo Čerešňáka, položil si Janusa a zasunul puk popod padajúceho brankára - 3:0. Vůjtekovi zverenci sa snažili odpovedať v 27. minúte, po Daňovej strele skúšal šikovne zasunúť puk za Belinského obranca Sloboda, domáci brankár jeho úmysel vystihol. Vzápätí sa sám pred bránkoviskom ocitol Ölvecký, prihrávku Kukumberga však dobre netrafil. Potom si Slováci dvakrát ocitli v početnej výhode, pri presilovkách sa dokázali nasťahovať do útočného pásma a zaujať nacvičené rozostavenie, no ich hra bola statická a Belinskij nemusel výraznejšie zasahovať. V ďalších minútach to skúšali hostia nahodenými pukmi, zodpovedne brániaci Bielorusi ale nedávali súperovi priestor k dorážkam. V závere Čerešňák prekazil domácim brejk 3 na 1, Bielorusi však prečíslili súpera v rozpore s pravidlami, keďže mali na ľade šiestich korčuliarov.

Úvod tretej tretiny vyšiel lepšie slovenským hokejistom. V 44. minúte po vyhratom buly v útočnom pásme napriahol od modrej Mezei a Stümpel pohotovo tečoval jeho strelu - 3:2. Gól vlial hosťom sily a zápas dostal nový náboj. V 45. min sa vyznamenal Janus, ktorý v rýchlom slede zlikvidoval štyri pokusy domácich, na druhej strane pálil tvrdo, ale do stredu bránky Sýkora. Slovákov pribrzdili v rozlete dve zbytočné vylúčenia, Bielorusi v presilovke 5 na 3 predviedli strojovú kombináciu a Kulakov strelou z prvej poslal svoj tím opäť do dvojgólového vedenia. Následne musel Janus dvakrát zasahovať proti jedovkám agilného Andrjuščenka. Zápas znovu zdramatizoval obranca Mihálik, ktorý v presilovke vydarenou strelou zápästím znížil na 3:4. V závere si zobral tréner Vůjtek oddychový čas a namiesto Janusa poslal do hry šiesteho korčuliara, Slováci zatlačili súpera pred jeho bránku, vyrovnať sa im už ale nepodarilo.

Otto Sýkora, generálny manažér reprezentácie SR (zdroj: SZĽH): "Nemali sme dobrý začiatok – náš prístup do stretnutia nebol taký koncentrovaný ako včera. Robili sme priveľa 'hlúpych' faulov, ale na medzinárodnej scéne sa tak nehrá. Bielorusi nás za to dnes trestali. Ku koncu stretnutia sme zápas zdramatizovali, ale vyrovnať sa nám už nepodarilo ani pri záverečnej power play. Až do konca stretnutia sme hrali na štyri pätorky, dávali sme priestor všetkým hráčom, je to stále príprava. Nechcem, aby to vyznievalo ako výhovorka, ale veľa hráčov, skoro až polovica mužstva, dnes nastupovala do zápasu so žalúdočnými problémami. Zrejme zo stravy, lebo po príchode do Bieloruska boli všetci zdravotne v poriadku."

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o počet divákov a hlas generálneho manažéra SR