Main Content

NHL: Gáborík gólom prispel k výhre Columbusu, Ducks s istotou play off - sumáre

sobota, 13. apríl 2013 11:30 | Autor: TASR

New York 13. apríla (TASR) - Traja slovenskí hokejisti sa predstavili v piatich zápasoch zámorskej NHL v noci na sobotu, z nich bodoval jediný. Marián Gáborík gólom prispel k víťazstvu Columbusu nad St. Louis 4:1, vďaka ktorému Blue Jackets stále živia svoju šancu na účasť v play off. Pre slovenského útočníka to bol dvanásty presný zásah v sezóne, tretí v drese "modrokabátnikov". Istotu postupu do vyraďovacej časti má ďalšie mužstvo, k Chicagu, Pittsburghu a Montrealu sa pridal v noci aj Anaheim, hoci nehral.

Gáborík sa strelecky presadil na začiatku tretej tretiny, keď zúžitkoval prihrávku Marka Letestua a jednou rukou bekhendom zblízka prekonal Jakea Allena v bránke Blues. Pre bývalého kanoniera Minnesoty a NY Rangers, ktorý strávil na ľade 16:57 min, to bol 25. kanadský bod v prebiehajúcom ročníku, čím sa dostal na druhé miesto v tabuľke produktivity Slovákov pred Mariána Hossu. Za lídrom Tomášom Kopeckým z Floridy zaostáva o jeden bod. Hráči Columbusu prekazili bývalému trénerovi a súčasnému lodivodovi St. Louis Kenovi Kitchcockovi plány na jubilejný 600. triumf v kariére a zároveň preťali hosťom víťaznú šnúru, ktorá sa skončila po šiestich dueloch. V tabuľke Západnej konferencie momentálne Blue Jackets okupujú jedenástu priečku, keď na ôsmu postupovú pozíciu Detroitu strácajú len dva body. "V dnešnom stretnutí sa vyskytlo viacero momentov, ktoré mi pripomínali zápasy v play off. Duel mal rýchlosť, intenzitu, iskru, diváci sa postarali o úžasnú atmosféru a muselo sa im to páčiť," povedal pre zámorské médiá hlavný tréner Columbusu Todd Richards.

Chicago potvrdilo postavenie lídra celej súťaže, keď na domácom ľade zdolalo Detroit 3:2 po nájazdoch a definitívne si tak zabezpečil titul v Centrálnej divízii. V rozstrele boli za domácich úspešní Slovák Marián Hossa a mladík Brandon Saad, za hostí premenil nájazd iba skúsený švédsky center Henrik Zetterberg. Hossa počas 19:22-minútového pobytu na ľade vyslal na bránku súpera tri neúspešné strely, jeho krajan a spoluhráč Michal Handzuš odohral 11 minút a 33 sekúnd, pričom si pripísal dva strelecké pokusy a štyri trestné minúty. Blackhawks tak vyhrali v prebiehajúcom ročníku aj štvrtý vzájomný duel s divíznym rivalom, v uplynulých dvoch sezónach majú v desiatich konfrontáciach s Red Wings bilanciu 8 víťazstiev a dve prehry po predĺžení, respektíve nájazdoch. "Až na jeden debakel to však boli všetko tesné výsledky," upozornil kouč "červených krídel" Mike Babcock. Detroit, ktorý 21 sezón v rade nechýbal vo vyraďovačke, sa v tomto ročníku pohybuje na postupovej hrane, na chrbát mu okrem Columbusu dýcha aj Dallas a Phoenix.

Iba 11 striel stačilo hráčom Ottawy na víťazstvo na ľade New Jersey. Senators vyhrali vďaka premiérovému gólu nováčika Jeana-Gabriela Pageaua v NHL a presnému zásahu českého krídelníka Milana Michálka nad trápiacimi sa diablami" 2:0. Post štatisticky najlepšieho brankára súťaže potvrdil Craig Anderson, gólman Ottawy kryl všetkých 33 striel domácich a zaknihoval si 22. čisté konto v profiligovej kariére. Že sa mu to podarilo dosiahnuť v dueli proti legendárnemu Martinovi Brodeurovi, je len bonusom navyše. "Martin je fantastický brankár, ktorý v každom zápase dáva svojmu tímu šancu vyhrať. Robí tak od nepamäti a bude tak chytať navždy. Je skvelé, že som dokázal uspieť v súboji proti nemu," vyznal sa Anderson.

Sumáre zápasov NHL:

CALGARY - PHOENIX 3:2 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)

Góly: 20. Hudler, 39. Stempniak, 65. Giordano - 2. Vermette, 55. Yandle. Brankári: MacDonald - Smith, strely na bránku: 25:31. Diváci: 19.289.

NEW JERSEY - OTTAWA 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Góly: 24. Pageau, 27. Michálek. Brankári: Brodeur - Anderson, strely na bránku: 33:11. Diváci: 16.099.

COLUMBUS - ST. LOUIS 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Góly: 15. Atkinson, 35. Anisimov, 39. Johansen, 42. GÁBORÍK - 2. Shattenkirk. Brankári: Bobrovskij - Allen, strely na bránku: 19:32. Diváci: 17.007.

NASHVILLE - DALLAS 2:5 (1:2, 0:2, 1:1)

Góly: 19. Beck, 53. Butler - 32. a 48. Chiasson, 7. Cole, 9. Whitney, 23. Wandell. Brankári: Mason - Bachman, strely na bránku: 28:18. Diváci: 16.818.

CHICAGO - DETROIT 3:2 pp a sn (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 27. Stalberg, 58. Toews, rozhodujúci samostatný nájazd Saad - 36. Franzén, 38. Emmerton. Brankári: Crawford - Howard, strely na bránku: 28:29. Diváci: 22.191.