Main Content

Futbal: UEFA navrhuje minimálny 10-zápasový trest za rasistické urážky

streda, 10. apríl 2013 14:30 | Autor: TASR

Manchester 10. apríla (TASR) - Predstavitelia Európskej futbalovej únie (UEFA) pripravujú nové a prísnejšie tresty v snahe vykoreniť rasizmus z futbalových štadiónov. Strešný orgán európskeho futbalu navrhuje minimálny desaťzápasový dištanc pre hráčov alebo funkcionárov, ktorí sa dopustia rasistických prejavov.

Podľa generálneho sekretára UEFA Gianniho Infantina, ktorý v stredu predstavil návrh na tlačovej konferencii v Manchestri, by primárnym trestom za rasizmus na tribúnach mala byť nielen finančná pokuta pre klub, ale aj čiastočné uzavretie štadióna. V prípade opakovania rasistických prejavov by malo prísť k úplnemu uzavretiu štadióna a minimálnej pokute 50-tisíc eur.

Podľa švajčiarskeho funkcionára, ktorého citovala agentúra Reuters, budú mať rozhodcovia právo ukončiť zápas v prípade rasistických urážok fanúšikov smerom k hráčom. Nové sankcie by sa mali týkať všetkých zápasov v európskych súťažiach.

Diskusia o rasizme na futbalových trávnikoch sa zintenzívnila v tejto sezóne po tom, čo stredopoliar tmavej farby pleti Kevin-Prince Boateng z AC Miláno sa stal terčom rasistických urážok zo strany fanúšikov tímu Pro Patria počas prípravného zápasu v Taliansku.