Main Content

Futbal-LM: Malaga zúri a spomína rasizmus, hráči i média "pucujú" Platiniho

streda, 10. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

Futbal-LM: Malaga zúri a spomína rasizmus, hráči i média "pucujú" Platiniho
Futbal-LM: Malaga zúri a spomína rasizmus, hráči i média "pucujú" Platiniho | zdroj: TASR

Malaga 10. apríla (TASR) - Šokujúci záver utorňajšej odvety štvrťfinále Ligy majstrov v Dortmunde nahneval predstaviteľov španielskeho futbalového klubu CF Malaga. Nováčik súťaže po dvoch inkasovaných góloch v nadstavenom čase a prehre 2:3 zo súťaže vypadol, na čom mali podľa Andalúzanov výrazný podiel rozhodcovia.

"V tomto prípade niekto nechcel, aby sme postúpili ďalej. Za stavu 2:1 pre nás rozhodcovia už neexistovali. Domácim odpustili dve červené karty, tretí gól nemal po dvojnásobnom ofsajde platiť. Odchádzame odtiaľto s veľmi trpkými pocitmi," sťažoval sa kouč Malagy Manuel Pellegrini po zápase, v ktorom Borussiu poslali do semifinále góly Reusa v 91. a Felipe Santanu v 93. minúte. V druhom prípade, ktorý bol pre zmenu postupujúceho kľúčový, videozáznamy preukázali viacnásobný ofsajd. Tŕňom v oku bol aj za stavu 2:1 pre hostí nepotrestaný zákrok domáceho Jürgena Schmelzera, ktorý už so žltou kartou na konte atakoval rukou protihráča do hlavy.

Ešte ostrejšie reagoval na infarktovú koncovku na štadióne BVB majiteľ klubu z Malagy a člen katarskej kráľovskej rodiny Abdullah Bin Nasser Al-Thani. "Toto nie je futbal, ale rasizmus," napísal na svoje konto na Twitteri. Zároveň poďakoval tímu za výkon a vypadnutie označil za nespravodlivé s tým, že UEFA by mala začať vyšetrovanie udalostí zo záveru zápasu.

Strelec prvého gólu Malagy Joaquin si nedával servítku pred ústa a z konšpirácie proti svojmu klubu obvinil dokonca šéfa UEFA Michele Platiniho. Ten je v Malage veľmi nepopulárnou osobou najmä po rozhodnutí UEFA zakázať v budúcej sezóne klubu štartovať v európskych pohároch pre finančné podlžnosti. "Podozrievame Platiniho a všetkých okolo neho, ktorí sú do toho zapletení," vyhlásil Joaquin pre španielske rádio. "A pretože sme Malaga a nie Real Madrid, tak je ľahšie toto nám urobiť," hneval sa stredopoliar.

K výraznej kritike škótskeho arbitra Craiga Thomsona a jeho asistentov sa pridali aj španielske médiá. Poukazujú na televízne zábery, ktoré potvrdili, že už na začiatku akcie pred tretím gólom Dortmundu stáli viacerí hráči domácich v postavení mimo hry, medzi nimi i neskorší strelec gólu Santana a ten stál v ofsajde navyše aj o okamih neskôr v koncovke skórujúci... "Off... sides!" svietilo veľkými písmenami na webstránke španielskeho športového denníka Marca. "Na takúto nespravodlivosť ani neexistujú slová. Celé Španielsko má teraz pocit, že UEFA-boss Platini proti tomuto klubu niečo má."

Periodikum ABC píše o "krutej rozlúčke pre jasný gól z ofsajdu" a nadpis v El Mundo znel: "Brutálne nadstavenie: Toto je na zaplakanie". Andalúzske noviny El Sur hovoria o "lúpeži v Dortmunde" a ďalší denník As napísal: "Rozhodca Thompson vyhodil Malagu z Ligy majstrov. Škót daroval Dortmundu víťazstvo škandalóznym gólom z ofsajdu."