Main Content

Napodobní Durant Jordana a Chamberlaina?

nedeľa, 7. apríl 2013 10:28 | Autor: Viktor Štefaňák

Napodobní Durant Jordana a Chamberlaina?
Napodobní Durant Jordana a Chamberlaina? | zdroj: foto TASR

NBA poznala uplynulé tri ročníky len jedno meno na tróne kráľa strelcov. Kevin Durant. Ten sa môže tento rok zaradiť k dvom streleckým legendám ligy Michaelovi Jordanovi a Wiltovi Chamberlainovi.

Tí ako jediní vyhrali titul viac ako tri krát po sebe. Konkrétne sedem krát. Durant pred poslednými pár zápasmi vedie pred Carmelo Anthonym o 0,1 bodu na zápas.

Ostrostrelec z New Yorku Anthony pritom ako keby chcel vytrhnúť korunu Durantovi pre seba. Posledné tri zápasy dal 131 bodov, Atlante 50, Miami 40 a Milwaukee 41 bodov. „Môže ho mať,“ odpovedal Durant novinárom na to, či si myslí, že Anthony ho môže predbehnúť. „Také veci ako teraz predvádza, to je neskutočné. Vyzerá to, ako keby vždy keď sa dotkne lopty, on si nájde cestu do koša. Vidno, že sa baví a ide mu. Jeho sebavedomie je vysoko a ide si pre titul. Keď sa mu to podarí, OK.“ Durant aj Anthony pravidelne patri k najlepším strelcom svojich tímov, v lete hrali spolu na Olympiáde, pričom Durant bol najlepší strelec Američanov a Anthony vytvoril nový rekord v počte bodov na zápas v drese USA, 37.
 
Tretím v poradí je Kobe Bryant, ale ten už na dvoch ešte stále mladých hráčov stačiť nebude. Ten sa momentálne sústredí na boj o playoff, s jeho Lakers tam nechce chýbať. Aj keď kondíciu a výkonnosť na streleckého šampióna jednoznačne má. LeBron James ani James Harden už na titul šancu nemajú, to by museli predviesť obdivuhodné strelecké dostihy v posledných zhruba siedmich zápasoch. Tak súboj ostáva pre dvoch pravdepodobne najlepších strelcoch na planéte. Anthony aj Durant sú v streľbe z výskoku takmer nezastaviteľný, to sa týka aj hry jeden na jedného, majú rôzny a široký arzenál zbraní, sú prakticky nebrániteľní, jediný kto ich dokáže zastaviť, sú oni sami. Ich % úspešnosť z poľa je u Duranta 50,7 % vs Anthonyho 44,7 %, za tri body 41,4 % vs 37,9 % a šestky 90,7% vs 83,2 %.
 
Durantov tréner Brooks koučoval Anthonyho tri roky v Denveri a vie, po čom Carmelo túži. „To nie je to, čo chce. Chce to čo Kevin, vyhrať titul. Ale je to vzrušujúce, vždy to je vzrušujúce pred posledným týždňom, kto bude najlepší strelec, doskakovač. Ale to sú maličkosti, Kevin sa stará o niečo väčšie.“ Durant sám priznáva, že toto nie je úplne to, čo chce. „Nechápte ma zle. Nikdy som nechcel takéto veci, keď sa to stane, stane sa. Len hrám svoju hru, nebudem nič siliť, keď to bude tak to bude.“ Večne skromný Durant teda nemyslí na dobiehanie Jordana či Chamberlaina, no určite v kútiku duše verí aj v tento, preň malý titul.