Main Content

Report: Sunny Ballers Streetball 2010

sobota, 21. august 2010 13:36 | Autor: Tomas Hanak

Report + fotky od Patrika Nguyena

31.7.2010 sa v Martine, na letnom kúpalisku Sunny Martin uskutočnil Sunny BALLERS STREETBALL 2010. Jednalo sa už síce o druhý outdoor turnaj pod hlavičkou BALLERS, ale historicky o prvý, ktorý sa konal na letnom kúpalisku, za čo patrí veľká vďaka majiteľovi Bešeňovi a Radovi Hrušíkovi - pre ktorého to bol už 17. ročník Sunny Cupu. Asi nikto nepredpokladal, že hneď na druhom ročníku Ballers Streetballu prekročíme hranicu 50 teamov, čo je pre nás obrovským úspechom a motiváciou do ďalšej práce a je jasné, že spojenie Sunny a Ballers má obrovský potenciál aj do budúcnosti. 

Napriek nepriaznivej predpovedi počasia sa v sobotu ráno pri registračnom stolíku nahlásilo 53 z 54 prihlásených teamov, pre ktoré už boli pripravené 4 ihriská, DJ Miro "Miroveli" Litvaj, skvelé vecné ceny od Ballers Clothing Company, shop.ballers.sk, JISKU atď. O tom, že sa v Matine stretla ozajstná česko-slovenská streetballová elita, svedčia už samotné názvy teamov ako XStream Ballers (ČR), 4 teamy z českého Benešova, Ballers (MT), Mesto Snov (Piešťany), Stara Škola (Žilina) a mnoho ďalších.

Hneď pri registrácii dostali teamy minerálky, tričká Sunny Ballers Streetball 2010, poukážky na nákup oblečenia Ballers cez internetový portál www.ballers4life.com , poukážky na obed a na nápoj.

Akonáhle sme videli, že je všetko pripravené, teamy sú prihlásené a každý má odsledovaný rozpis zápasov, pozorovatelia Mišo Wagner, Paťo Vadkerti, Juro MojžíšBraňo Blahušiak sú na miestach, DJ stíšil hudbu, Róbert "Rocky" Puchert chytil mikrofón a odštartoval prvé zápasy v skupinách. Celkovo 11 štvorčlenných skupín v kategórii mužov a 2 päťčlenné v kategórii MIX začali hrať svoje prvé zápasy, ktoré sa hrali 10 minút, alebo do 12 bodov.

Všetko išlo podľa plánu, všetky 4 ihriská boli maximálne vyťažené, areálom sa ozýval kvalitný hip hop vďaka Mirovi Litvajovi, slečny v stánku Ballers Clothing Company mali plné ruky práce, avšak okolo 2 hodiny padli na ihriská kvapky dažďa, ktoré prerástli do poradnej prietrže mračien a všetci šli využiť voľný čas na to, aby sa občerstvili pripraveným gulášom a kapustnicou.

Po asi trištvrtehodinovej pauze spôsobenej dažďom a sušením ihrísk sme sa vrátili k prerušeným zápasom a dohrali sa skupiny, z ktorých postupovalo ďalej 32 teamov v mužskej a 8 teamov v zmiešanej kategórii. Kým organizátori pripravovali pavúka (veľká vďaka Romanovi "Meďovi" Jantošíkovi), pre hráčov a divákov bola pripravená prvá doplnková súťaž BALLERS SLAM DUNK CONTEST. Do neho sa prihlásilo celkovo 5 hráčov. V prvom kole mal každý z nich po 2 pokusy. Najviac porotcov zaujali Mário "surprise" Repka, Ivan Sieklik Ján Zahora.

Podľa mňa streetballová fotka roka !!! Počas Ballers Slam Dunk Contestu

V druhom kole mal každý opäť dva pokusy a mali sme možnosť obdivovať naozaj skvelé kúsky v podaní mladých slovenských ballerov. Majo si v druhom kole poranil koleno, a preto nemohol konkurovať Ivovi z Martina Janovi z Ružomberka. Ani druhé kolo však nerozhodlo, keď Ivan posledným dunkom cez 2 hráčov zdramatizoval priebeh a tak sa porotcovia rozhodli, ze dajú obom ešte 1 možnosť bez ohľadu na to, či premenia, alebo nie. Prvý šiel Ivan, ktorý sa pokúsil o huge 360tku ale nepremenil. Adamovi tak stacil akýkoľvek dunk na výhru, ale nenechal to len tak, a premenil 360tku, o ktorú sa pokúšal aj jeho súper. Prvý traja chalani dostali sošky od Ballers Clothing Company a spoločnosti HAINZ PardubiceJán Záhora získal okrem toho aj tričko Ballers a tričko Montana, ktoré venoval Ľubo Debnár.

Postupujúce teamy po tejto atraktívnej súťaži idú k rozpisom a prichádzajú na ihriská, na ktoré im boli pridelené ich zápasy. Je vidieť, že začína ísť o veľa. Prize money 300 EUR, weekendové pobyty, brutálne trofeje a skvelé vecné ceny sú predsa to najväčšie lákadlo pre to, aby každý zo seba dostal maximum.

Po asi hodinke sa dostávame do elitnej štvorky teamov v mužskej kategórii a k semifinálovým zápasom kategórie mix. V mixoch mali diváci možnosť obdivovať aj výkony extraligových hráčov a to, že chalani to naozaj vedia bolo vidno na množstve vydarených dunkov a efektných akcií. Do finále mixu sa nakoniec prebojovali teamy SELECT MIX a RUŽIENKY, a v zápase o tretie miesto si to rozdali teamy PRAVDA JE BLÍZKOLAZARETÍK. Zápas o tretie miesto bol absolútne vyrovnaný až do posledných chvíľ, no nakoniec sa ukázali ako kľúčové skúsenosti extraligového hráča Jozefa Vojteka, ktorý celý deň bavil divákov efektnými dunkami (pri jednom nám pokazil kôš – díky moc) a pomohol tak svojmu teamu k zisku tretieho miesta v kategórii mix. Krásny zápas sme mali možnosť vidieť vo finále tejto kategórie, keď  team SELECT MIX s posilou zo žilinského klubu MBK – Michalom Podhorským, zdolali team RUŽIENKY a odniesli si prvé miesto, prize money 100 EUR medaile (od Ballers Clothing Company, ako každý z prvých troch teamov) a skvelé vecné ceny. Premiérovo sme udeľovali aj cenu shop.ballers.sk MVP finále MIXU, ktorú si za svoj obdivuhodný výkon odniesla slečna Miška Stanková, ktorá síce hrala za porazený team RUŽIENKY, ale o tom, že bola najlepšou hráčkou na ihrisku počas celého finále snáď nikto nepochyboval.

Hneď po odovzdaní cien sme sa pustili na semifinálové zápasy hlavnej kategórie, keďže sa rýchlo stmievalo a počasie tiež nenasvedčovalo nič dobré. V prvom semifinále si zmerali sily teamy ROZKOŠNÁ BOLESŤ z Martina a TELETUBBIES z Karvinej. Mladý chalani z čiech nemali so skúsenými martinčanmi veľa starostí a celkom jasne si vybojovali finálovú účasť. Druhé semifinále bolo čisto žilinskou záležitosťou a stretli sa v ňom teamy STARÁ ŠKOLATO JE JEDNO. Opäť bolo vidno kvalitný zápas, v ktorom chcelo každé z mužstiev vyhrať, no nakoniec boli spokojnejší chalani zo Starej Školy, aj keď sa im v zápase zranil ostrostrelec Tonko Šoška.

Zápas o tretie miesto bol asi najväčšou drámou na turnaji. Teamy Rozkošná BolesťTo Je Jedno sa striedali vo vedení počas celého zápasu a o konečnom výsledku rozhodla až strela martinčana Maja Kubisa, ktorý tesne pred koncom zápasu rozhodol o konečnom treťom mieste Rozkošnej Bolesti.

Finále v zložení Stará Škola vs. Teletubbies malo od začiatku lídra. Chlapci zo žiliny ukazovali počas celého zápasu, že sú naozaj skúseným teamom a svojim výkonom zažiaril najmä Peťo Tilandy z extraligového MBK Žilina.

Finančnú odmenu 200 EUR, weekendový pobyt na Liptovskej Mare, medaile a vecné ceny si teda odniesol team Stará Škola v zložení Maťo Ohrádka, Tóno Šoška, Roman Jantošík Peter Tilandy – ktorý si za svoj výkon odniesol aj ocenenie BALLERS MVP finále MUŽOV v podobe hodnotnej trofeje.  

Na samotný záver turnaja, okolo 20:30, sme si dali ešte Ballers Three Point Shootout, v ktorom dominoval so 4 po sebe premenenými trojkami člen víťazného teamu Tóno Šoška, ktorý si odniesol sošku, 12 Eur a tričko Ballers.

Okamžite po turnaji nasledoval hromadný synchronizovaný skok do bazéna a potom after party, na ktorej vystúpili Gamba(BA) a Vlastný Prejav(BB) a zvyšok večera hral DJ Tibor Bosíni.

Dúfam, že report a fotky od Patrika Nguyena (jeho komplet fotoreport na stiahnutie tu > www.czechstreetball.cz) Vás aspoň trošku preniesli do deja turnaja a priblížili atmosféru. V priebehu pár dní čakajte mixtape z turnaja a kompletný fotoreport, ktorý bude na facebook stránke značky Ballers – TU !

Verím, že turnaj nesklamal a nezaostal za očakávaniami a že sa všetci vidíme v januári na BALLERS INDOOR STREETBALL 2011 !

 

Na záver by som chcel poďakovať týmto ľuďom: Radovi HrušíkoviMišovi Danišekovi (za spoluorganizáciu), Bešeňovi(za kúpalisko), Romanovi Jantošíkovi, Bosniakovi (za guláš), Mišovi Wágnerovi, Paťovi Vadkertimu, Braňovi Blahušiakovi a Jurovi Mojžišovi (pozorovatelia pri košoch), Peasovi (za plagát), DJ Mirovi Litvajovi a Rockymu, Patrikovi Nguyenovi (za fotky a za to že dotiahol celú svoju partiu), Vincovi (za ihriská), Martine Hanákovej a slečne Stuchlíkovej (za predaj vecí Ballers), Lukášovi Antošovi, Romanovi Hrubému a Braňovi Bellanovi (za pomoc FEST !), Gambovi a chalanom z Vlastného Prejavu, Issuovi a shop.ballers.sk, relamnej agentúre VL Media a všetkým sponzorom, ktorý boli aj na plagátoch,