Main Content

Rozhodujúci bol druhý duel, zhodujú sa Nitrania a Košičania

pondelok, 1. apríl 2013 16:30 | Autor: TASR

Rozhodujúci bol druhý duel, zhodujú sa Nitrania a Košičania
Rozhodujúci bol druhý duel, zhodujú sa Nitrania a Košičania | zdroj: TASR

Košice 1. apríla (TASR) - Hokejisti HC Košice sa po nedeľňajšom víťazstve nad HK Nitra stali prvými finalistami slovenskej Tipsport extraligy 2012/2013. Napriek tomu, že im nevyšiel vstup do semifinálovej série a prehrali úvodný zápas na domácom ľade v jeho závere, tak v nasledujúcich štyroch súbojoch ani raz nezaváhali a postúpili do šiesteho finále v rade.

"Povedal by som, že zlomový zápas bol druhý v poradí. Doma sme ťahali celý zápas za dlhší koniec, ale prehrávali 0:1. Martin Chovan však vyrovnal gólom z polovice ihriska a možno rozhodol celú sériu, pretože ak by sme nedali gól, tak by sme prehrali možno 0:1 a psychicky boli dole. Možno by sme taktiež vyhrali obidva zápasy v Nitre, ale bolo by to omnoho ťažšie. K súperovi sme však cestovali s čistou hlavou, odhodlane a myslím, že tretí zápas to i naznačil, keď sme im tam nastrieľali dosť gólov. Štvrtý bol vyrovnaný, ale v celej sérii, až na prvý duel, ktorý sme si zbytočne prehrali až na konci, tak sme ukázali silnejšiu vôľu," skonštatoval košický gólman, ktorý v dvoch zápasoch vychytal súperových hráčov v nájazdoch a dopomohol "oceliarom" k postupu do finále.

Košičania spečatili postup do finále v domácom prostredí pred viac ako sedemtisícovou návštevou. Autor dvoch nedeľňajších gólov Richard Jenčík však nemyslí na meno finálového súpera, ktorý vzíde z dvojice Zvolen, Piešťany, no sezónu by rád ukončil víťazný zápasom. "Ťažko povedať koho by sme chceli, obidve mužstvá sú nepríjemným súperom a vidno to i v sérii, ktorá je vyrovnaná. Prakticky je nám jedno kto bude našim súperom, musíme si oddýchnuť, máme dosť dní na regeneráciu, doliečenie zranení a prípravu na finále," skonštatoval Jenčík a pokračoval: "Človek chce ukončiť sezónu víťazným zápasom. I keď to minulý rok nevyšlo, dúfam, že tento áno."

V piatom semifinálovom stretnutí sa v 12. minúte nepríjemne zranil Radek Deyl, ktorého zozadu tvrdo narazil na mantinel nitriansky bek Martin Bača a košický obranca opúšťal ľadovú plochu na nosidlách. "Rado Deyl má slabý otras mozgu, mal by byť v poriadku, no musí zostať na pozorovaní v nemocnici. Som rád, že to nie je nič vážne, pretože to vyzeralo hrozivo," povedal po zápase tréner "oceliarov" Milan Staš.

Piaty duel poznačili dva rýchle góly v úvode zápasu, ako i košický gólostroj na začiatku druhej tretiny, keď v priebehu necelej minúty a pol zaznamenali domáci hokejisti tri góly. "Nechceli sme takto začať, predovšetkým na začiatku druhej tretiny, keď sme dostali tri góly. Takto sa nedá hrať, ale bohužiaľ je to tak. Košičania, keď sa dostanú do pohodového vedenia, tak sa to ťažko zlomí. Mali sme tam šance, no nedali sme góly a už sa to ťažko dobieha," zamyslel sa skúsený nitriansky kapitán Jozef Stümpel, ktorý zlom v sérii videl tiež v druhom semifinálovom zápase. "Nemali sme šťastie. Dostali sme hlúpy gól od červenej čiary a odvtedy akoby to s nami išlo dole vodou, prehrali sme na nájazdy. Potom ďalší domáci zápas, keď sme nedali góly pri určitom vedení a to nás mrzí," uviedol Stümpel.

Smútok po prehranej sérii neskrýval ani najlepší strelec Nitry Roman Tománek, ktorý zaznamenal 42 presných zásahov. "Inkasovaným gólom od červenej čiary akoby sme urazili šťastenu. Treba však uznať, že Košice majú kvalitný káder, vyvážené päťky a zahrali naozaj dobre," uznal silu súpera Tománek a na margo svojich presných zásahov dodal: "V tomto smere som spokojný, každého hráča teší, keď dáva góly. Musím poďakovať priateľke a rodine, celý rok boli pre mňa oporou, stáli pri mne, mal som potom pohodu. Samozrejme i super parťáka Jožka Stümpela, ktorý mi to prihrával. Športovec však chce vyhrávať a jasné, že teraz som sklamaný."