Main Content

Futsalista roka Rafaj: Najviac sa teším na favorita z Azerbajdžanu!

pondelok, 25. marec 2013 11:47 | Autor: Viktor Štefaňák

Futsalista roka Rafaj: Najviac sa teším na favorita z Azerbajdžanu!
Futsalista roka Rafaj: Najviac sa teším na favorita z Azerbajdžanu! | zdroj: foto TASR

Už v stredu sa na bratislavských Pasienkoch rozbieha kvalifikácia o postup na Majstrovstvá Európy vo futsale. O nálade v tíme a pocitoch pred zápasmi sme sa rozprávali s futsalistom roka Dušanom Rafajom.

Rozhovor s reprezentačným trénerom Slovenska Jánom Janíkom čítajte tu >>>

Dušan, kvalifikácia začína už tento týždeň, aká je nálada v tíme?
V kabíne je samozrejme cítiť, že sa blíži významné podujatie, nálada v tíme je výborná a všetci sa už tešíme na kvalifikačné zápasy.

Osobne na ktorého súpera sa tešíš najviac a prečo?
Ja sa osobne najviac teším na posledný zápas s favoritom skupiny, Azerbajdžanom. Dúfam, že pred týmto zápasom budeme v situácii, kedy bude možné postúpiť priamo z prvého miesta a rozhodne sa priamo na palubovke. Samozrejme, najdôležitejší zápas je momentálne ten najbližší s Bosnou a Hercegovinou.

Ako vidíš naše šance na postup? Uspokojíme sa aj s barážou?
Osobne považujem baráž za prvoradý cieľ. Ak by to nevyšlo, bol by to neúspech. No a proti Azerbajdžanu spravíme v zápase všetko preto, aby sme sa na konci tešili my. V kútiku duše verím, že to vyjde.

Koho vidíš ako lídra tímu? V čom je naša sila?
Nevyzdvihoval by som konkrétnu osobu, pretože naša sila spočíva vo vyrovnanosti a zohratosti celého mužstva. Jeden zápas možno potiahne jeden, nasledujúci zase niekto iný. Podstatné je, aby to viedlo k výsledku, aký si želáme. Dôležitá bude aj úloha brankára, v tomto smere máme vyrovnanú a kvalitnú brankársku trojicu, takže je z čoho vyberať.

Pozrime sa k nám domov, hráš za majstra FOFO. Neláka ťa kvalitnejšia zahraničná súťaž, prípadne máš nejaké ponuky?
Z najbližších krajín ako Česko, Maďarsko či Poľsko, nepovažujem žiadnu súťaž za výnimočne kvalitnejšiu. Samozrejme, že snom každého futsalistu je zahrať si takú španielsku alebo ruskú ligu, ale tamojšie tímy siahajú predovšetkým po top hráčoch z Južnej Ameriky, takže o tom, že by prišla ponuka z týchto krajín ani nerozmýšľam. (smiech)

Nie je už niekedy nuda stále len vyhrávať? Kde berieš motiváciu?
Hoci už pár rokov sme na Slovensku neprehrali, predsa sme odohrali pár náročných a vyrovnaných zápasov, či už s RCS Košice, P.K.P Košice alebo Pinerolou Bratislava, kde sa často rozhodovalo až v záverečných minútach. Ja osobne by som uvítal viac takýchto zápasov a súperov na Slovensku, aby sme mohli napredovať. Motiváciou je momentálne potiahnuť šnúru neporaziteľnosti čo najdlhšie. No a hlavným cieľom a motiváciou je každoročne postúpiť do Elite Round, takzvanej futsalovej Ligy majstrov, kde odohráme kvalitné zápasy s výbornými zahraničnými mužstvami. Táto súťaž nám vlastne ukáže práve zrkadlo, ako na tom  sme v celoeurópskom meradle.

Čo si myslíš o tom, že reprezentanti ako ty, nastupujú aj v našej druhej najvyššej lige?
Ja to beriem ako príjemné spestrenie víkendu. (smiech)

Si futsalista roka, ako si dostal k futsalu? Ako si sa prepracoval až k cene najlepší hráč roka?
S futsalom som sa pohrával už od 17 rokov, keď sme hrávali rôzne školské turnaje. V tom čase som hrával veľký futbal. Neskôr prišli nejaké zranenia. Nastalo obdobie, keď som bol nespokojný a mal som pocit, že sa v ňom nikam neposúvam. Prišla ponuka hrať extraligu vo futsale, tak som ju prijal a dodnes tento krok neľutujem. Dostal som sa do Slovmatic FOFO Bratislava, do klubu na profesionálnej úrovni s najlepšími podmienkami. V týchto podmienkach bolo jednoduché napredovať, čo ma vlastne priviedlo až k cene futsalistu roka. Bude to znieť ako klišé, ale veľká zásluha na tom patrí aj mojim spoluhráčom.

Skús priblížiť fanúšikom bežný deň futsalového profesionála.
Bežný deň futsalistu začína ranným tréningom, výnimku majú hráči, ktorí pracujú. Poobedie využívame na oddych pred večerným tréningom, kde sa už stretávame kompletní. Dvakrát do týždňa máme po večernom tréningu zabezpečenú regeneráciu ako saunu, bazén, vírivku i masáže. Všetko to smeruje k vrcholu týždňa, piatkovému zápasu.

Rozhovor s reprezentačným trénerom Slovenska Jánom Janíkom čítajte tu >>>