Main Content

Tréner futsalistov Janík: Prvý zápas s Bosnou bude kľúčový

nedeľa, 24. marec 2013 11:10 | Autor: Viktor Štefaňák

Tréner futsalistov Janík: Prvý zápas s Bosnou bude kľúčový
Tréner futsalistov Janík: Prvý zápas s Bosnou bude kľúčový | zdroj: foto TASR

Kvalifikácia o postup na Majstrovstvá Európy vo futsale sa nezadržateľne blíži. Už v stredu začneme na Pasienkoch v Hant aréne proti Bosne a Hercegovine. O našich súperoch, šanciach na postup, ale aj domácej extralige sme sa bavili s trénerom reprezentácie Jánom Janíkom.

Pán tréner, na úvod otázka, či môže byť domáce prostredie v kvalifikácii rozhodujúcim faktorom?
Musím povedať, že to bola jedna z mojich podmienok, keď som preberal reprezentáciu, či by sme mohli hrať kvalifikáciu u nás. Máme s tým dobré skúsenosti a hráčom by to mohlo pridať tých 10-20 % výkonu, čiže áno, malo by to byť pre hráčov plus.

Skúste predstaviť fanúšikom našich súperov, ich štýl hry, prípadne silné zbrane.
Začal by som nasadením tímom číslo jeden, Azerbajdžanom. Tí sú známi tým, že pravidelne chodia na vrcholné podujatia typu MS a ME. Majú tam naturalizovaných štyroch piatich Brazílčanov, brazílskeho trénera a už len to ukazuje, že sú favoriti tejto skupiny. Hrajú typicky brazílsky, zónová obrana a v útoku zapojenie všetkých štyroch hráčov, silní pivoti, skvelá technika a rýchle kombinácie.

Bosna a Hercegovina je síce nižšie v ratingu ako my, ale majú tam silné individuality. Bude to kľúčový a najdôležitejší zápas z hľadiska vývoja skupiny. Špeciálne sa naňho pripravujeme, lebo vieme, že ide o veľa.

Druhý zápas skupiny hráme s Nórskom, tých už sme raz zdolali 4:0, ale hráči potvrdia, že to bol náročný duel. Sú fyzicky zdatní, hrajú silový futsal s dvoma šikovnými pivotmi. Na tom je založená aj ich hra, dostať loptu na pivota a zbiehať si. Sú v tom celkom efektívni. Musíme s nimi hrať futsal a neťahať do hry futbalové prejavy. Mali by sme to zvládnuť, aj keď Nóri v pozícii outsidera hrajú naozaj dobre a vyhovuje im to.

Skúste opísať, ako prebiehal zber informácii o súperoch.
Tak zápasy Bosny som videl aj na páske a naživo. Inak máme na zväze človeka, ktorý mapuje tímy na internete alebo aj vycestuje a natočí zápas, ja si ho potom pustím a spracovávam. Čiže o všetkých troch súperoch máme dostatok informácii, ale teraz sa venujeme najmä Bosne, nechcem chlapcom púšťať tri zápasy troch tímov, aby z toho nemali guláš.

Aké sú naše šance na postup?
Treba povedať, že hráme doma a poznáme naše kvality. Myslím si, že pred našimi divákmi by sme to mali využiť a skončiť na prvom alebo druhom postupovom mieste.

Poďme k zostave, bude Vám niekto chýbať? Na koho alebo načo sa budeme spoliehať v týchto stretnutiach?
Dnes je situácia taká, že všetci hráči, ktorých sme chceli mať, sú tu. Máme nejaké drobné šrámy, Rejžek si doliečuje nakopnutý členok od zápasu so Srbmi. Budeme sa opierať o hráčov Slovamticu Bratislava, majú najviac skúsenosti, aj najviac ťažkých zápasov v nohách, jednak z reprezentácie či z futsalovej Ligy majstov, kde hrajú práve takéto turnaje, tri zápasy v priebehu štyroch dní. Veľmi dôležitá bude psychika, aby sme neboli premotivovaní a splnili cieľ skončiť do druhého miesta.   

Naša reprezentácia do 21 rokov bola na neoficiálnych ME v Petrohrade druhá, ako prebieha práca s mládežou?
Pracujeme už dlhodobejšie s výberom 19 a 21 ročných reprezentácii. Funguje to na báze krajských súťaži, kde každý kraj dodá jeden tím a tréneri si vyberajú. Zároveň pár hráčov do 21 rokov hrá extraligu a už aj 19 roční, aj keď tí prevažne druhé ligy. Tréner im dáva prvé informácie o futsale, predstaví filozofiu hry. Úspech v Petrohrade ma prekvapil, keďže viem, ako pracujú s mladými iné krajiny a ako my. Malo by to mať veľmi pozitívny vplyv na mladíkov po psychickej stránke. Do širšej nominácie som zobral aj kapitána U-21 Drahovského.

Skúsme sa pozrieť domov, trénujete aj majstra Slovmatic FOFO Bratislava. Kde beriete motiváciu, keďže prakticky nemáte konkurenciu.
To je pravda, v Slovmaticu máme posťahovaných najlepších hráčov z celého Slovenska a sú to profesionáli. Súperi sú z tohto pohľadu hendikepovaní, ale keď chceme preraziť v Európe, ide to jedine takýmto spôsobom. Keby sme to nechali na kluboch, tak futsal by upadal. A motivácia je vnútro klubová, nikto nechce byť na tribúne, ale hrať, za víťazstvo a titul majú chlapci prémie.

Nepomohol by Slovmaticu prechod do inej súťaže?
Určite áno, táto myšlienka je tu už dlhšie, ale je to náročne zorganizovať. Česi aj Poliaci majú svoje ligy, o Maďaroch neviem, ale ja osobne by som rád hral aj inú ligu. Potrebujeme hrať ťažšie zápasy, lebo keď ideme do Ligy majstrov, tak musíme cestovať na prípravne zápasy do zahraničia. Potom keď hráme domácu súťaž a zase príde Liga majstrov, tak vidím na hráčoch, že im dlhšie trvá, než prepnú na iný štýl hry a doma herne nenapredujú.

Neuvažuje sa, že by sa naša liga sprofesionalizovala?
To určite nie, my sme radi, že vôbec máme ligu s desiatimi tímami. Chýbajú financie. Pomohol by postup na ME a potom by možno prišli peniaze aj do futsalu. S nimi aj kvalitní hráči, ktorí teraz radšej hrajú futbal. Futsalových hráčov je dosť, ale chýba kvalita. Tí, čo hrajú, majú často úroveň štvrtej ligy a keď zrazu príde trebárs druholigista, je to okamžite vidieť.

Čo si sľubujete od spolupráce so SFZ?
Veľmi pozitívna vec, je to trend aj v Európe a vidím to už na príprave kvalifikácie. Máme dotácie z ministerstva pre reprezentácie a peniaze sú aj pre zväz. Všetky požiadavky na prípravu boli splnené, zásluha má na tom prezident futsalu Totka aj Kováčik zo SFZ.

Ste tréner majstra, reprezentácie aj tréner roka. Čo Vás priviedlo k futsalu? Kde beriete inšpiráciu?
Futsal som hrával už po vysokej škole a postupne som prešiel k trénerstvu, mal som na to potrebné vzdelanie. Najprv to bolo len hobby, zadarmo. Postupne sa to sprofesionalizovalo. Pochodil som s ním celú Európu aj svet, odkiaľ som si prinášal nové trendy a poznatky. Sledovali sme najlepšie tímy a študovali, akým štýlom hrajú. Vždy konzultujem s trénermi súpera, ale aj v zahraničí, novinky, teraz sme boli na sústredení v Barcelone, kde sme videli tréningy ligových tímov. Vybavujeme stáže španielskych trénerov pre našich koučov. Ale ako som spomínal, problém nám robí to, že ináč sa hrá futsal u nás a inak vo svete. V Slovmaticu som už päť rokov a keďže sa vyhráva, partia je dobrá na ihrisku, aj mimo neho a človeka potom robota baví. Motivujem ma všeobecne vzťah k športu a neustále napredovanie.

Čo by ste odkázali fanúšikom?
Očakávame viacej ľudí, keďže takýto dobrý futsal sa nehráva každý deň. Na Pasienkoch sa ľudom páči, aj proti Španielom, aj so Srbmi prišli v hojnom počte. Chlapci sa na nich a na zápasy tešia a ja osobne sa spolieham na žičlivú atmosféru Pasienkov a verím, že nám pomôže. Chcel by som preto ľudí pozvať, aby nás prišli podporiť a podržať.