Main Content

KOMENÁR: Del Bosque obmedzuje španielskú reprezentáciu

nedeľa, 24. marec 2013 11:20 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENÁR: Del Bosque obmedzuje španielskú reprezentáciu
KOMENÁR: Del Bosque obmedzuje španielskú reprezentáciu | zdroj: foto TASR

V rámci piatkových kvalifikačných súbojov zažili fanúšikovia španielskej reprezentácie šok, keď domáci majstri sveta nedokázali poraziť slabučké Fínsko. Tento výsledok je však len vyústením dlhotrvajúcej tendencie, ktorá sa v španielskej reprezentácii prejavuje. Obmedzuje Del Bosque španielskú futbalovú reprezentáciu?

Komentár Jakuba Mihálika

Na úvod si treba povedať, že Vicente Del Bosque, legenda Realu Madrid, bol zvolený najlepším koučom za minulý rok. Španieli sú majstri sveta a majstri Európy, jeden zápas o ničom nevypovedá. No napriek tomu si myslíme, že pečať, ktorá je momentálne vtlačená na erbe Furie roja, je zbytočná a zväzujúca.

Súčasný španielsky národný výber je akoby kópiou úspešného barcelonského tímu. Iste, hráči v ňom hrajúci pochádzajú aj  z iných klubov, no v reprezentácii sú prerábaní tak, aby zapadli k Iniestovi, Xavimu, či Busquetsovi, zrodeným k barcelonskému súčasnému štýlu hry.

Poviete si no a čo, veď Barcelona je úspešná. Áno, je, a takisto aj španielska reprezentácia žne jeden úspech za druhým. No pre národný celok nie je prospešné, keď jeho osud stojí a padá s osudom jedného tímu. Tak, ako pribúda súperov, ktorí postupne nachádzajú viac, či menej úspešný recept na to, ako čeliť strojovo presnej hre Barcelony, tak pribúda aj súperov, ktorí sa práve týmto receptom inšpirujú od súperov Barcelony na klubovej úrovni. A v tom je práve problém.

Barcelona chce, musí a vie hrať svojim štýlom. Španielsko nemusí. V útoku má Španielsko snáď najviac možností zo všetkých národných výberov. To by ich však museli využívať. Barcelona ku svojej hre nepotrebuje útočníka, preto boli v jej kádri utopení také veličiny, ako Henry, Ibrahimović, či Larsson. A topí sa aj Villa. Topí sa ako v klube, tak aj v reprezentácii, v ktorej ešte za Aragonesa patril k najväčšej hrozbe pre súpera. A topí sa aj Torres. Hráč, ktorý hľadá štartovací moment, nemôže taký nájsť v systéme, ktorý potláča základné inštinkty útočníka.

Španieli môžu čerpať z nespočetného množstva herných alternatív, počítajúcim s typickou tiki-taka, krídelnou hrou, či protiútokmi na štýl Realu Madrid. Kým si Del Bosque neuvedomí, čím disponuje, výsledkov a la Fínsko bude pribúdať. Je skutočne najlepším trénerom na svete tréner, ktorý disponuje obrovskými možnosťami, no nedokáže ich využiť?

Odporúčané články