Main Content

Pred Litvou: Slováci, zmeňme myslenie!

piatok, 22. marec 2013 12:05 | Autor: Filip Chudý

Pred Litvou: Slováci, zmeňme myslenie!
Pred Litvou: Slováci, zmeňme myslenie! | zdroj: foto SITA

Slovenská futbalová reprezentácia dnes odohrá dôležitý kvalifikačný zápas s Litvou, v ktorom bude musieť vyhrať, inak môže na prípadný postup zabudnúť. To by bola strata nielen pre náš futbal, ale aj pre celú spoločnosť.

Komentár Filipa Chudého

Ak sa chceme niekam posunúť, tak sa musíme naučiť prekonávať prekážky, ktoré so sebou prináša vytúžená vyššia úroveň. A celý problém ich prekonávania, je iba v hlave, do ktorej sa počas ľudského vývoja dostanú návyky z okolia. Každý človek sa narodil s určitými danosťami, ale pri zrode života sú všetci aj tak na jednej štartovacej čiare. A oveľa dôležitejšie ako danosti, je prostredie v ktorom vyrastáte a žijete. Pretože môžete dostať od života do daru čokoľvek, ale ak to neviete rozvinúť a ani okolie vám v tom nepomôže, tak je vám to nanič.

My, Slováci, sa stále nemôžeme zbaviť démonov našej minulosti, keď sa síce navonok správame ako majstri sveta, ale vo vnútri nie sme ani majstri vlastného záchoda – česť výnimkám. V športe sa to prejavuje najmarkantnejšie, pretože v ňom je najčastejšia medzinárodná konfrontácia. Po každom úspechu prudko stúpame po schodoch a potom ešte rýchlejšie z nich zletíme, pretože si ich ešte navzájom namažeme.

Slovenská futbalová reprezentácia sa nachádza na takmer úplnom dne, lebo si nechceme ani predstaviť, že by mohla padnúť ešte kdesi medzi banánové republiky. A treba povedať, že je to vizitka nás všetkých, pretože sme naším futbalistom nepomohli. Stanislav Griga včera povedal, že reprezentácia po minulých dvoch zápasoch stratila fanúšika. A ja dodám, že ak ho stratila po dvoch zápasoch, tak to ani fanúšik nebol, pretože pravý fanúšik sa nikdy neotočí svojmu tímu chrbtom.

V našej krajine sa úspech neodpúšťa, ale neúspech sa v národe pripúšťa, pretože potom majú priemerní ľudia pocit, že nie sú v tom sami, čo je ich jedinou útechou. A keďže je tých priemerných drvivá väčšina, tak je jasné, čo národ v skutočnosti chce. Nemôžete zmeniť všetkých, ale môžete zmeniť jedného, ktorý zmení zas ďalšieho. V poslednom čase sa na našu reprezentáciu viac pískalo, čo jej vôbec nepomáhalo, skôr škodilo. Bola to síce iba hŕstka ľudí, ale verme, že dnes ju na štadióne neuvidíme. Radšej nech príde iba pár stovák ľudí, ale s pozitívnym myslením, ktoré prenesú aj na našich hráčov. Potom si môžete byť istí, že všetko dopadne dobre. Takže Slováci zmeňme zmýšľanie, myslime pozitívne a už nikdy potom neprehráme!