Main Content

Analýzy 1 kola nemeckej 1. Bundesligy: Celý víkendový program

sobota, 21. august 2010 04:14 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 1 kola nemeckej 1. Bundesligy: Celý víkendový program
Analýzy 1 kola nemeckej 1. Bundesligy: Celý víkendový program | zdroj: Sport7.sk

Novú sezónu Bundesligy otvorí zápas medzi Bayernom a Wolfsburgom.

Bayern Mníchov - VfL Wolfsburg, piatok 19:30

Vlaňajší majster hostí v otváracom zápase v Mníchove majstra zo sezóny 2008/2009 a to by malo byť pre nás výstražné znamenie! Iba niekoľko týždňov predtým ako sa “vlci” stali v roku 2009 šampiónmi, prevalcovali doma Bayern 5:1. V minulej sezóne im to však Bavori vrátili. Doma ich porazili výsledkom 3:0, vo Wolfsburgu vyhrali 3:1, Arjen Robben strelil tri zo šiestich gólov Bayernu. Dnes večer (a prinajmenšom ešte ďalší mesiac) Robben kvôli zraneniu hrať nebude, takže zvyšok tímu to bude musieť zvládnuť aj bez neho.  

Bayern pred týždňom zvíťazil nad Schalke 2:0, góly zaznamenali Thomas Muller (ktorý predĺžil s klubom zmluvu do roku 2015) a Miroslav Klose.  

Wolfsburg inkasoval v minulej sezóne 58 gólov, v tomto ukazovateľovi bol druhý najhorší v celej lige. Klub predtým nikdy neobdržal viac ako 41 gólov. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že Wolfsburg podpísal zmluvu s 31-ročným stopérom Arnem Friedrichom, ktorý sa ukázal v dobrom svetle na MS v JAR. Do mužstva takisto prišiel útočník Mario Mandzukic z Dinama Záhreb. Vo Wolfsburgu ostali Džeko, Grafite i všetci ostatní hráči z minulej sezóny. 

Zrejme najväčším transferom pre klub v tejto sezóne je príchod nového hlavného trénera Stevea McClarena, ktorý v minulom ročníku získal s Twente holandský titul.  

Vedenie Bayernu bolo nadšené z hry Toniho Kroosa, ktorý bol na hosťovaní v Leverkusene, takže sa ho požiadalo na návrat do Mníchova. Rovnako je to aj s Andreasom Ottlom (na hosťovaní v Norimbergu), Brenom, Braafheidom a Sosuom. 

Brankár Michael Rensing i Luca Toni z muštva odišli.  

Náš tip/y: viac ako 2,5 góla (kurz 1,62 )

 

Hoffenheim - Werder Brémy, sobota 14:30

Hoffenheim bol počas posledných dvoch ročníkov príjemným prekvapením. Hlavným a dlhodobým cieľom klubu je však zostáva udržanie sa v Bundeslige. 

Domáci v lete káder príliš neobmenili, prišli iba Mlapa, Ozcan, Starke a Vestergaard, odišli Wellington, Nilsson I brankár Timo Hildebrand. 

Werderu sa darí aj napriek odchodu Mesuta Ozila, ktorý pred pár dňami prestúpil do Realu Madrid. I bez neho totiž Brémy zvíťazili v predkole Ligy Majstrov nad Sampdoriou 3:1.  

Kostra mužstva hostí ostala pohromade, hráčov z lavičky nahradili hráči podobnej kvality. Za všetkých spomenieme Felixa Kroosa, mladšieho brata Toniho Kroosa. 

Náš tip/y: Brémy (kurz 2,40)

 

Borrusia Monchengladbach - 1.FC Norinberg, sobota 14:30

Stretnutie dvoch tímov, ktoré sa v tejto sezóne čakajú záchranárske práce. Hostia vlani hrali o udržanie do posledného kola, Borussia si počínala o čosi lepšie, keď si svoje miesto v Bundeslige zabezpečila o pár týždňov skôr. 

Do Gladbachu prišiel talentovaný belgický útočník Igor de Camargo zo Standardu Liége, ako aj Mohammadou Idrissou z Freiburgu. Po 6 rokoch a 151 štartoch v drese Borussie (v ktorých strelil 42 gólov) sa 37-ročný Oliver Neuville rozhodol pokračovať v kariére v Bielefelde. 

Hostia by sa chceli v tomto ročníku vyhnúť bojom o záchranu, zostavu mužstva teda mierne obmenili. Do Norimbergu počas tohto leta zamierili Timmy Simons, záložník z PSV Eindhoven, Per Nilsson z Hoffenheimu, Jens Hegeler (na hosťovaní z Leverkusenu), Julian Schieber (na hosťovaní zo Stuttgartu) a Rubin Okotie z Austrie Viedeň. Klub opustili Diekmeier, Breno Nordtveit, Choupo-Moting, Ottl, Tavares a Gygax. V Norimbergu však ostali kapitán Andreas Wolf (183 zápasov) i Christian Eigler, ktorí prakticky záchranili minulú sezónu.

Náš tip/y: Monchengladbach (kurz 1,91)

 

1. FC Kolín - 1. FC Kaiserlautern, sobota 14:30

Ďalšie dve mužstvá, ktorých cieľom bude nedostať sa do zóny zostupu. Domáci hráči Kolína boli minulý rok najlepšie brániacim mužstvom na súperových ihriskách, v 17-tich súbojoch inkasovali iba 13 gólov! Avšak ich výkony na domácom trávniku zaostávali za očakávaniami. Proti Kaiserslauternutaktak budú Kolínčania pod tlakom, keďže je málo pravdepodobné, že zverenci Michaela Meiera zopakujú bodové ťaženie mimo domáceho RheinEnergieStadion. 

Martin Lanig, Andrezinho, Ionita, Giannoulis, Jajalo a Varvodic sú novými tvárami v klube, zatiaľ čo Matip, Wome, Ishiaku, Tosic, Kessler, Nottbeck, Zielinsky i Gardawski si to namierili opačným smerom.  

Červení diabli sú vo skvelej predsezónnej forme, päťnásobného šampióna Ligy Majstrov Liverpool doma zdolali 1:0, gól dával pätičkou Ilian Micansky, ktorý do Kaiserslauternu prestúpill pred pár týždňami.

Ďalšími novicmi v klube sú Simunek, Jessen, Kirch, Amri, Rodnei, Hoffer, na hosťovanie prišli Petsos a Moravek.  

Sidney Sam, Klinger, Mandjeck, Buchner, Paljic, Pavlovic, Jendrišek a Steinhofer mužstvo opustili. 

Náš tip/y: Kolín (kurz 2,22)

 

SC Freiburg - FC St. Pauli, sobota 14:30

Freiburg bol vlani namočený v záchranárskych prácach, z posledných ôsmich duelov však prehral iba jeden, čo mu zaručilo účasť v Bundeslige aj v ročníku 2010/2011. Do novej sezóny vstupuje klub s posilami v podobe Rosenthala a Nicua, z Leverkusenu prišiel na hosťovanie Pamic. Z Freiburgu naopak odišli Cha Du-Ri, Idrissou i Langer.  

Hostia sa vrátili do Bundesligy po dlhých ôsmich rokoch, ich túžbou teda bude udržať sa v nej čo najdlhšie. Klub získal do svojich radov Geralda Asamoaha, Bartelsa, Kesslera a Volza, zostavu tímu opustili Borger, Goufan, Biermann aj Meggle, ktorý ukončil kariéru.

Náš tip/y: remíza ( kurz 3,07)

 

Hannover 96 - Eitracht Frankfurt, sobota 14:30

Hannover si zaručil svoju prvoligovú príslušnosť až v poslednom kole, keď vďaka výhre 3:0 nad Bochumom poslal práve tento klub do nižšej súťaže. Vedenie klubu pred touto sezónou angažovalo zopár šikovných hráčov akými sú Pogatetz, Markus Miller, Stoppelkamp, Zieler, Stindl a Carlitos. Z Hannoveru naopak odišli Ďurica, Balitsch, Arouna Kone, Elson, Rosenthal i Štajner. 

Frankfurt vlani naplnil očakávania a po splnení základného cieľa (vyhnúť sa bojom o záchranu) predviedol zopár veľmi dobrých výkonov, ako napr. neuveriteľný comeback v poslednej minute proti Bayernu Mníchov, nasledovaný ďalšími dvoma zvratmi, proti Bochumu a Leverkusenu.  

Eintracht posilnili Gekas, Tzavelas a navrátilec Habiba Bellaida. Opačným smerom si to namierili Teber, Liberopoulos, Spycher, Proll aj Toski.  

Minulý rok skončili oba zápasy výsledkom 2:1 pre domácich.  

Náš tip/y: viac ako 2,5 góla ( kurz 1,77)

 

Hamburger SV - Schalke 04,  sobota 17:30

Tento víkend sa bude hrať ešte jeden šláger dvoch top tímov Bundesligy, a to medzi Hamburgom a Schalke. 

Hamburg podával vlani kolísavé výkony, najmä strata bodov doma proti proti slabším súperom stáli Red Shorts lepšie celkové umiestnenie.  

Klub sa posilnil o brankára Jaroslava Drobného, hráčov v poli Diekmeiera, Westermanna, Choupa-Moitinga, Kacara a Sowaha. S fanúšikmi tímu sa naopak rozlúčili Bastian Reinhardt, Marcus Berg, Jerome Boateng, Schulz, Beister, Arslan i Sidney Sam.  

Schalke sa cez leto podaril obrovský úlovok, získali kapitána a ikonu Realu Madrid Raúla Gonzáleza. Z Realu si to do Gelsenkirchenu namieril aj obranca Christoph Metzelder. Brankár Neuer chytal na MS v JAR veľmi dobre, počas sezóny však inkasoval v rozhodujúcich momentoch zopár lacných gólov. Po boku Metzeldera budeme môcť vidieť i mladíka Kyriakosa Papadopoulosa, ktorý prišiel z Olympiakosu a po ktorom údajne túžilo mnoho európskych veľkoklubov. Ďalšími novými tvárami v zostave sú Sergio Escudero a Tim Hoogland. 

Na druhej strane, dres Schalke v tejto sezóne už neoblečú Westermann, Marcelo Bordon, Mineiro, Gerald Asamoah, Zé Roberto, Rafinha, Moravek, Kevin Kuranyi a Sanchez. 

Tim Hoogland, jedna z nových posíl, pre problémy s kolenom proti Hamburgu nenastúpi.  

Schalke prehralo súboj s Bayernom o nemecký Superpohár, nič to však nemení na tom, že tento klub je jedným z favoritov na zisk titul.  

Náš tip/y: Schalke (kurz 3,02)

 

FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart, nedeľa 14:30

Mainz bolpríjemným prekvapením minulej sezóny, od 27. februára bol doma neporazený (7 výhier a 3 remízy), pričom v konečnom sumári to znamenalo 9 víťazstiev, 6 remíz a iba 2 prehry. Mainz tak získal doma o tri body viac ako Werder Brémy, ktoré skončili v tabuľke na treťom mieste. Takisto vonku dokázalo mužstvo uhrať niekoľko skvelých výsledkov.  

Stuttgart predvádzal vlani nestabilné výkony, v záverečných šiestich súbojoch však lapil druhý dych, čo mu vynieslo konečné šieste miesto, znamenajúce miestenku v Európskej lige UEFA.  

Posilami Mainzu sú Marco Caligiuri, Haruna Babangida, Lewis Holtby, Szalai, Stefan Bell (z mládežníckeho tímu), Mario Vrancic, Georgiev, Fuchs a Allagui, zatiaľ čo Fathi, Hoogland, Rose, Amri a Bogavac si našli nové pôsobisko. Wache ukončil kariéru.  

Stuttgart podpísal zmluvy s Philipom Degenom (hosťovanie z Liverpoolu), Molinarom(z Juventusu), Niedermeierom (z Bayernu), Harnikom (z Werderu), Gentnerom (z Wolfsburgu), Zieglerom (z Dortmundu) a Audelom (z Valenciennes).  

Náš tip/y: menej ako 2,5 góla (kurz 1,79)

 

Borrusia Dortmund - Bayer Leverkusen, nedeľa 16:30

Úvodné kolo nového ročníka Bundesligy uzavrie atraktívny súboj Borussie Dortmund a Bayeru Leverkusen.  

Domáci si v minulej sezóne nedokázali udržať tretiu priečku, čo ich stálo miestenku v play-off Ligy Majstrov. Hostia, na druhej strane, neudržali svoj neuveriteľný rekord 24 zápasov bez prehry, a v posledných 7 dueloch až 5-krát prehrali (presnejšie – v posledných 12 kolách vyhrali iba dva razy), čo znamenalo koniec nádejena titul a Ligu majstrov. Stalo sa tak ešte pred rozhodujúcim súbojom proti rezerve Gladbachu, ktorú Leverkusen prekvapujúco nedokázal poraziť. 

Vedenie Borussie získalo do svojich radov útočníka Roberta Lewandowskeho, záložníkov Shinjiho Kagawu a Piszczeka, ako aj brankára Mitchella Langeraka. Naopak, klub sa bude musieť v novom ročníku zaobísť bez Tingu, Zieglera, Hottecka i Kocha. 

Do mužstva vrátila nemecká ikona Michael Ballack. Dánsky mladík Nicolai Jorgensen prišiel do tímu ako štvrtý útočník, no tréner Heynckes by ho mohol využívať aj v základe. 

V nových kluboch budú pôsobiť Kroos, Gekas, Petsos, Pamic, Hegeler, Sinkiewicz, Zdebel aj Dum.  

Pred piatimi mesiacmi sa stal Dortmund druhým tímom v sezóne, ktorý dokázal poraziť Leverkusen, čo bola pre tento tím najhoršia prehra v ročníku – 0:3. Kľúčovú úlohu v tomto dueli bude zohrávať domáce prostredie Borussie, ako aj to, že Ballack sa stále ešte len zotavuje zo zranenia. 

Náš tip/y: Dortmund (kurz 2,40), menej ako 2,5 góla (kurz 2,10)