Main Content

KOMENTÁR: Platini škodí svetovému futbalu!

štvrtok, 21. marec 2013 11:21 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Platini škodí svetovému futbalu!
KOMENTÁR: Platini škodí svetovému futbalu! | zdroj: foto TASR

Na čelo európskej futbalovej federácie sa pred niekoľkými rokmi postavil bývalý najlepší hráč svojej doby, Michel Platini a čakali sa zmeny. Platini sľuboval moderný prístup k futbalu, ktorý absentoval u jeho predchodcu. Čoraz viac a viac však sledujeme okolo francúzskeho funkcionára humbuk a netýka sa zrovna krokov pozitívnych pre futbal.

Komentár Jakuba Mihálika

Michel Platini škodí futbalu. Nemyslím si to len ja, frflúci internetoví diskutéri, či niektorí jednotlivci pohybujúci sa vo svete futbalu. Myslí si to väčšina európskych funkcionárov, fanúšikov a pravdepodobne aj hráčov. Ba čo viac, presah škodlivosti Platiniho už prerástol aj náš maličký kontinent, ktorý spadá do Francúzovej pôsobnosti a doslova v zuboch ho má takmer celý svet. Kontroverzie s podozrivým pridelením majstrovstiev sveta Kataru bokom, toto maslo majú na hlave všetci svetoví funkcionári do jedného. Platini však zlyháva presne v tých oblastiach, ktoré sľuboval vylepšiť – inovácie. Nevšimnúť si to nemohol už ani prezident FIFA, Sepp Blatter, ktorý v priebehu uplynulého týždňa kritizoval Platiniho hneď dvakrát. A to už stojí za pozornosť. Spolupracujúci funkcionári si totiž väčšinou prihrievajú vlastnú polievočku a na verejnosť vzájomné útoky príliš neprenikajú. S Platinim však zrejme strácajú trpezlivosť aj na najvyšších miestach. A niet sa čo čudovať.

Zavedenie technológie na bránkovej čiare, ktoré sa predstavia naplno už na tohtoročnom Pohári konfederácii, snáď odmieta už len futbalový dinosaurus. Je škoda pre európsky a svetový futbal, že tento dinosaurus sedí na stoličke pre prezidenta najmocnejšej kontinentálnej futbalovej asociácie. Ako jediný ešte nepochopil kam sa futbal uberá. Ako jediný zabudol, čo sľuboval pred zvolením do riadiacej funkcie. Tragikomicky potom vyznieva Platiniho výrok o tom, že jeho prioritou je progres vo futbale, k čomu má prispieť európsky „kočovný“ šampionát v 13 krajinách. Mimochodom, aj za to si vyslúžil spŕšku kritiky od Seppa Blattera.

Ako to teda je s Platiniho progresívnosťou?  Nie je za progres len vtedy, keď kandiduje na usporiadateľstvo Katar? Nie je za progres práve vtedy keď si môže zabezpečiť podporu minimálne 13 krajín, ktorým odklepne usporiadateľstvo majstrovstiev Európy? Podpora vo voľbách sa predsa vždy zíde. Je skutočne Platini prospešný pre európsky (a svetový) futbal?

Odporúčané články