Main Content

Hokej: Chomutovský súd za hanlivé pokriky zakázal ôsmim fanúšikom vstup na ZŠ

streda, 20. marec 2013 15:16 | Autor: TASR

Chomutov 20. marca (TASR) - Ročný zákaz vstupu na miestny zimný štadión vydal chomutovský súd ôsmim hokejovým fanúšikom za to, že v októbri minulého roku pokrikovali na černošského hráča Waynea Simmondsa "opica" a "hu hu hu". Za výtržníctvo a hanobenie rasy a národa im pritom, ako uvádza idnes.cz, hrozilo až trojročné väzenie.

Kanadský legionár v službách Liberca sa v inkriminovanom stretnutí v Chomutove v tretej tretine zaplietol do bitky. V tej chvíli sa ale z kotla domácich fanúšikov ozval pokrik "opica" a v zapätí aj bučanie "hu hu hu". Po chvíli na to aj skandovanie "Ku-klux-klan" a nápev "mŕtvola cigáňa pláva po vode a to patrí k prírode."

"Opica revalo sto až dvesto ľudí," pripustil jeden z obžalovaných Pavel Lebeděnko a podobne vypovedali aj ďalší, pričom odmietali, že pokrik mal rasový podtext. "Zrazu začali revať opica, tak som sa pridal. Chcel som si zarevať. Výraz opica mi ako čudný neprišiel, pretože do zvierat sa hráčom a rozhodcom nadáva bežne," uviedol ďalší z obžalovaných Jakub Grus. Ďalší fanúšik Radek Přibyl odmietol, že by na Simmondsa fanúšikovia pokrikovali "opica". "Kričalo sa 'opilec' na brankára Pavelca, o ktorom je známe, že nabúral v opitosti." Väčšina z ôsmich obžalovaných sú členmi Čierneho komanda podľa čiernych mikín a šálov, ktoré jeho príslušníci nosia. "Žiadny rasový podtext to nemá," ubezpečil Přibyl.

Chomutovský klub sa Wayneovi Simmondsovi za incident ospravedlnil v otvorenom liste a na svojom webe zverejnil zoznam ľudí so zákazom vstupu na štadión. Simmonds po incidente uviedol, že z toho nerobí žiadnu vedu. "Také veci sa jednoducho stávajú a ja sa nimi nenechám rozhodiť," uviedol bezprostredne po ňom. Zakrátko na to, ale z Liberca nečakane zmizol.

Stredajšia výpoveď Martina Stahla, ktorý sa na súde predstavil ako zástupca fanklubu, však úprimnosť vtedajšej reakcie klubu spochybnila. "Mediálna kampaň bola taká masívna, že sme museli reagovať, aby sme meno fanúšikov i klubu očistili. Polícia nám poradila, ako na to," povedal Stahl na súde.