Main Content

Návrat Muchu do repre? Teraz zvíťazil zdravý rozum!

streda, 20. marec 2013 11:44 | Autor: Jakub Mihálik

Návrat Muchu do repre? Teraz zvíťazil zdravý rozum!
Návrat Muchu do repre? Teraz zvíťazil zdravý rozum! | zdroj: foto TASR

V súvislosti so skvelým výkonom Jána Muchu v drese liverpoolskeho Evertonu vo víkendovom zápase proti obhajcom anglického titulu, Manchestru City, sa v slovenskej verejnosti objavili názory volajúce po znovunavrátení Jána Muchu do reprezentačných plánov. Dozrel na takýto krok čas?

Komentár Jakuba Mihalíka

Tak ako vo všetkom, aj vo futbale sú slovenskí priaznivci vášniví. To v športe určite nie je na škodu, no keď ide o vážne rozhodnutia, podobný atribút môže skôr ublížiť. A naša horlivosť nás popálila už nespočetnekrát. Koľkokrát sme boli svedkami búrky v slovenskej športovej verejnosti, ktorá volala po reprezentačnej pozvánke pre toho a toho hráča, hoci odohral len dva-tri dobré, medzinárodnú úroveň dosahujúce, zápasy. História sa opakuje a po jednom skvelom zápase bývalej hviezdy reprezentačnej bránky, Jana Muchu, voláme po jeho návrate medzi tri žrde. Tí istí, čo pred pár mesiacmi do toho istého hráča kopali, keď mu bolo najhoršie. Určite, nechceme znižovať výkon rodáka z Belej nad Cirochou, bol úžasný! No schlaďme si hlavu a zvážme dôvody, hovoriace proti návratu Muchu do reprezentačnej brány.
 
Post brankára je mimoriadne citlivou pozíciou, ktorá potrebuje psychickú pohodu, stabilitu, dôveru trénerov, divákov a hlavne samého seba. Jano Mucha nemá ani jedno z toho. Po paberkovaní v drese Evertonu, v ktorom na lavičke smutne sledoval v páperovej bunde výkony Tima Howarda celé dva roky, stratil hernú prax. S ňou stratil aj psychickú pohodu a sebadôveru. Tú sebadôveru, ktorá v čase jeho najväčšej slávy prinášala Slovensku jeden úspešný výsledok za druhým. Všetci vieme, akých vecí je Mucha schopný, keď si verí. Načo sa ponáhľať? Najmä ak sme schopní ho po jednom zbabranom zápase zhodiť naspäť na psychické dno. Poznáme sa, predsa.

Našťastie, podobne to vidí reprezentačný tréner Stano Griga. Po tom, ako sme často sledovali podľahnutie tlaku verejnosti na reprezentačnú nomináciu, to dnes vyzerá tak, že zdravý rozum sa vrátil na reprezentačnú lavičku. Aspoň na chvíľu. Janko, držíme palce v klube, reprezentácia si ťa počká.