Main Content

Komentár F. Chudého o spoločnej lige: Česi si nevidia za nos

pondelok, 18. marec 2013 12:41 | Autor: Filip Chudý

Komentár F. Chudého o spoločnej lige: Česi si nevidia za nos
Komentár F. Chudého o spoločnej lige: Česi si nevidia za nos | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Spoločná slovensko-česká futbalová liga sa o krok priblížila, ale cesta k nej je ešte asi taká vzdialená, ako je zo základného tábora na vrchol nejakej osemtisícovky. Lenže základný tábor sa začal stavať, keď najvyšší predstavitelia futbalu z oboch krajín si minulý týždeň v Prahe povedali, že sa o výstup pokúsia. Tento priebeh nie je vôbec prekvapivý, tým by bol skôr vtedy, keby sa už teraz táto myšlienka zavrhla. Na Slovensku si už dlhšie uvedomujeme potrebu ligového impulzu a niečo podobné už začínajú pociťovať aj v Česku.

Kvalitatívne sa obe súťaže každým rokom k sebe približujú, ale nemôže za to fakt, že naša súťaž sa nejako rapídne zlepšuje. Česká najvyššia súťaž nemá takú kvalitu, ako povedzme pred desiatimi rokmi, keď pražská Sparta pravidelne hrávala Ligu majstrov. A najlepšie české mužstvo tomu mohlo vďačiť aj preto, že z domácej súťaže bolo zvyknuté na zopár ťažkých zápasov. Teraz prakticky pre každého českého majstra predstavuje cesta do milionárskej súťaže neriešiteľný problém, hoci samotná kvalifikácia je oproti nedávnej minulosti ľahšia.

Český futbal stratil aj silnú generáciu hráčov, ktorá dostala futbalové základy ešte v bývalej federálnej lige. Ich nasledovníci ju nezažili a možno aj preto sme ešte o nejakých súcich nasledovníkoch nepočuli. Ale hlavne český fanúšik si to nevie uvedomiť. Veď jedinú výrazne negatívnu vlnu na projekt spoločnej ligy urobili vlastne iba internetoví fanúšikovia na západ od rieky Morava. K nim možno prirátať ešte priemerné české kluby, ktoré týmto negatívnym postojom iba dokazujú, že vlastne priemernými aj túžia zostať.

Či sa nakoniec spoločná liga hrať bude si netrúfame odhadnúť, ale jedno už vieme teraz naisto. Keď príde na lámanie chleba, tak výsledok hlasovania bude v Česku tesný. Väčšina českých klubov je totiž iba priemerná a do tejto sféry by patrili aj u nás. Lenže niektoré by si spoločnú ligu nezahrali, čo ich môže vystrašiť. Bude naozaj veľmi zaujímavé sledovať vývoj u našich susedov. Ale konečný výstup má iba dve možné alternatívy. Alebo sa rozhodnú pre priemernosť, alebo sa pokúsia posunúť vyššie.