Main Content

Slovenskí tenisti v uplynulom týždni (8.): Žiarila len Hantuchová

štvrtok, 12. august 2010 17:08 | Autor: Lívia Godová

Slovenskí tenisti v uplynulom týždni (8.): Žiarila len Hantuchová
Slovenskí tenisti v uplynulom týždni (8.): Žiarila len Hantuchová | zdroj: SITA

Zo slovenských tenistov na najväčších turnajoch okruhu WTA a ATP hviezdila počas uplynulého týždňa iba Daniela Hantuchová. Ostatní hráči sklamali, skončili hneď v úvodnom kole.

Karol Beck a Lukáš Lacko

Zvolenský rodák Karol Beck neuspel na turnaji ATP vo Washingtone s dotáciu 1,4 milióna dolárov na rakete Nemca Michaela Berrera 3:6 a 4:6. Rovnaký osud čakal aj na Lukáša Lacka. Slovenský mužská jednotka prehrala po takmer dvojhodinovom boji s Holanďanom Thiemom de Bakkerom 7:5, 3:6 a 3:6.
 
Dominika Cibulková
 
Dominika Cibulková pokračuje v sérií neúspešných zápasov na tvrdom povrchu. Ani uplynulý týždeň na prestížnom a kvalitne obsadenom turnaji v San Diegu neprešla prvým kolom. Dvadsaťjedenročnú Bratislavčanku zdolala nasadená trojka Vera Zvonarevová 0:6, 6:3 a 4:6.
 
Po katastrofálnom prvom sete, v ktorom mladá Slovenka dostála nepopulárneho „kanára“ predviedla v druhom dejstve hry vyrovnanú partiu. Hoci v rozhodujúcom sete znížila z 2:5 na 4:5, v desiatej hre stroskotala na vlastnom podaní. „Hoci som v prvom sete napokon inkasovala "kanára", moja hra sa postupne zlepšovala a od začiatku druhého setu som mala navrch. Viac som riskovala, darilo sa mi ju zatlačiť. Ešte raz škoda úvodu tretieho setu. V San Diegu som mala zo svojej hry lepší pocit ako pred týždňom v Stanforde. Od zápasu so Zvonarevovou sa musím odraziť a na ďalších turnajoch americkej série hrať ešte agresívnejšie,“ uviedla Cibulková na pozápasovej tlačovke. Zo San Diega si odnáša šek vo výške 4 800 USD a 1 bod do ženského svetového rebríčka.
 
Daniela Hantuchová
 
Nenasadená Daniela Hantuchová čelila už od začiatku podujatia v kalifornskom San Diegu tvrdým „orieškom“. V úvodnom kole nastúpila proti nasadenej osmičke Marion Bartoliovej. Popradská rodáčka po ťažkom boji napokon vyhrala 3:6, 7:6 (3) a 6:4. V 2. kole čakala Hantuchovú oveľa miernejšia súperka, nenasadená Číňanka Ťie Čeng. Zverenka Carolosa Cuadrada vyhrala hladko 6:2, 6:1. Po skvelom obrate vo štvrťfinálovom súboji s Ruskou Alisou Klejbanovovou, keď prehrávala už 2:6, 0:3, otočila na 2:6, 6:4, 6:3 a postúpila až do semifinále. V boji o finále narazila na Poľku Agneiszku Radwanskú.
Hantuchová, ktorá mala za sebou ťažký dvojhodinový štvrťfinálový duel nastúpila proti Radwanskej veľmi agresívne. Napriek tomu musela čeliť skvelému podaniu nasadenej štvorky turnaja. Hantuchová v siedmej hre prvého setu po dvoch dvojchybách stratila podanie a darovala súperke zisk prvého setu. V úvode druhého dejstva hry opäť zobrala bývala juniorská svetová jednotka Slovenke servis a vybudovala si náskok 5:1. Hantuchovej nepomohlo ani odvrátenie siedmich mečbalov. Do finále postúpila po takmer desiatich mesiacoch Radwanská a so slovenskou jednotkou upravila vzájomnú bilanciu na 4:2.
 
Daniela Hantuchová po zápase priznala, že nastokrát pôsobila veľmi uponáhľane. „Agnieszka hrala veľmi múdro. Nedovolila mi dostať sa do správneho tempa, lebo často menila rytmus, hrala variabilne a neustále ma šachovala. Bol to veľmi vyrovnaný duel a v každom geme som mala pocit, že mám navrch, Agnieszka to však vždy dokázala otočiť. Boli tam príležitosti, zahrala som niekoľko skvelých loptičiek, no spravila som aj zbytočne veľa nevynútených chýb. Bojovala som až do konca a veľa nechýbalo, aby som zápas ešte zdramatizovala. Odvrátila som sedem mečbalov a prvýkrát v živote som za stavu 1:5 zažila standing ovations, lebo ten gem bol naozaj neuveriteľný. Agnieszka hrá momentálne vo veľmi dobrej forme. Pred týždňom v Stanforde sa dostala do semifinále, teraz v San Diegu do finále. Škoda, že sa mi dnes nepodarilo presadiť mojou hrou,“ uviedla pre agentúru TASR.
 
Po turnaji v San Diegu jej pribudne na konte 30 625 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka. Zároveň sa posunie z 27. miesta na 24. v rebríčku WTA Tour.
 
Daniela Hantuchová predvádza skvelú formu pred záverečným grandslamových turnajom sezóny US Open. „Pred začiatkom turnaja sa mi pri pohľade na pavúka o postupe do semifinále ani nesnívalo. Veľmi si cením najmä víťazstvo nad Bartoliovou v zápase, v ktorom som ušla z troch mečbalov. Taký je tenis, niekedy rozhodne jedna loptička. Môžete prehrať v 1. kole alebo vyhrať celý turnaj. Som veľmi spokojná s tým, že som za každého stavu bojovala o každú loptu, čo mi dáva veľa sebadôvery do ďalších turnajov,“ zhodnotila Daniela svoje úspešné pôsobenie v Kalifornii.