Main Content

KOMENTÁR: Náš futbal dostal nádej

pondelok, 4. marec 2013 13:38 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Náš futbal dostal nádej
KOMENTÁR: Náš futbal dostal nádej | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Náš futbal dostal nádej

Trochu nečakanú, ale o to príjemnejšiu správu dostal v minulom týždni náš futbal. Vláda SR schválila projekt financovania rekonštrukcie, modernizácie a budovania ligových futbalových štadiónov na roky 2013 - 2022. V pláne je zrekonštruovať 20 futbalových štadiónov po celom Slovensku a postaviť úplne nový štadión v Košiciach. Národný futbalový štadión v Bratislave sa bude riešiť samostatne. Celé to znie veľmi pekne, lenže už aj minulosť nás naučila, že v tejto krajine sa menia dohodnuté veci rýchlejšie ako počasie, hoci teraz je tu zdá sa väčšia šanca na úspech.

A tou šancou je to, že necítiť z tohto rozhodnutia silný politický podtón. Za prvé, nie je dva týždne pred voľbami, pretože niečo také sme už zažili pri predchádzajúcich dvoch vládach na konci ich vládnuceho obdobia a za druhé, vládnuca strana sa o tomto rozhodnutí nemusí dohadovať. V minulosti sa totiž stávalo, že vládnuce politické strany sa hádali často na každej hlúposti, a potom zabúdali na šport, ktorý bol na okraji ich záujmu. Teraz máme jednu, ktorá v posledných týždňoch športovú rodinu príjemne prekvapuje. Samozrejme, aj my si radšej počkáme na konečné výsledky, lenže slovenský šport musí túto šancu využiť.

Na opravu futbalových štadiónov vláda ročne vyčlení 4,5 milióna eur, čo zas nie je až tak veľká suma. Lenže SFZ, kluby a aj samosprávy, ktoré sa taktiež budú finančne na tomto projekte podieľať, nesmú dovoliť, aby ušlo čo i len jedno euro. Pretože za tých desať rokov sa ľahko môže stať, že nejaký politik si povie, že tieto peniaze by sa hodili jeho odvetviu. Ale ak futbal nastaví bezchybne fungujúci systém, tak si tento projekt nikto nedovolí zničiť.

Preto ak skutočne prídu sľúbené peniaze na konto SFZ, ktorý bude celý projekt zastrešovať, tak treba okamžite konať a ukázať spoločnosti, že náš futbal je schopný realizovať takýto projekt. Tým sa mu môžu otvoriť nové možnosti, ktoré nebudú len športového charakteru. Pretože silní hráči z iných oblastí sa spájajú iba s rovnako schopnými osobami z iných oblastí. A možno sa raz stane, že aj náš futbal si bude diktovať podmienky a ostatní ho budú nasledovať. Lenže cesta ku gólu je dlhá a treba začať prvou presnou prihrávkou už od vlastnej brány.