Main Content

Šialené rozhodnutie: Porto vylúčené kvôli 15 minútam!

sobota, 9. február 2013 13:13 | Autor: Jakub Mihálik

Šialené rozhodnutie: Porto vylúčené kvôli 15 minútam!
Šialené rozhodnutie: Porto vylúčené kvôli 15 minútam! | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk

Nielen slovenskí futbaloví funkcionári pripomínajú svoju existenciu poväčšine len vo forme nepochopiteľných krokov, ktoré modernému futbalu vôbec nepomáhajú. Hoci slovenská a portugalská nátura sú v mnohom dosť odlišné, predsa len sa nájdu spoločné znaky. Minimálne medzi funkcionármi.

V čase, keď európskym futbalom otriasa korupčná kauza, ktorá bola minulý týždeň verejnosti predostretá ako fakt, s ktorým sa treba vážne zaoberať a v čase, keď sa okrem šejkami vlastnených klubov, takmer všetci topia vo finančných problémoch, sa futbaloví funkcionári v Portugalsku prihlásili o štvrťročné prémie vskutku zaujímavým spôsobom.

Ich najnovším „problémom“ je nasadzovanie hráčov B tímov do tímových Áčiek. V piatok sa Disciplinárna komisia Portugalského futbalového zväzu rozhodla, že prvým potrestaným tímom v rámci ich nového „hobby“ bude FC Porto. To sa podľa názoru Komisie previnilo tým, že v zápase Taça da Liga (Ligový pohár) proti Vitórii Setúbal, nasadili do zostavy 3 hráčov svojho B tímu, po menej ako 72 hodinách odvtedy, čo daní hráči odohrali zápasy za B tím toho istého (!) klubu.

Hovoríte si, hlúpe pravidlo? Máte pravdu. Pre porovnanie, keby sa jednalo o hráčov hokejovej AHL, ktorí boli povolaní do A tímu, mohli by nastúpiť v NHL prakticky po tom, ako zlezú z ľadu po zápase svojho farmárskeho tímu. V portugalskom futbale to možné nie je. Nebudem polemizovať s významom tohto pravidla, aj keď snáď všetkým je jasné, že toto pravidlo zmysel nemá. Čo však je skutočne zarážajúce, až šok pôsobiace a nezlučiteľné s moderným futbalom je, že FC Porto, ktoré nasadilo trojicu svojich (!) hráčov do pohárového zápasu 71 hodín a 45 minút po ich poslednom odohratom zápase v druhej lige, (čo znamená 15 minút pod povolený limit), nebolo potrestané upozornením, ani finančnou pokutou, FC Porto bude po odpočte troch bodov nekompromisne vyradené zo semifinále Taça da Liga a trest môže byť aj vyšší! Nonsens na portugalský spôsob.

Prečo trest môže byť aj vyšší? Budúci týždeň sa totiž Komisia zíde znova, aby sa vyjadrila v tej istej veci ako tento piatok. Portu totiž nemusia byť odpočítané len 3 body, môže ich byť až päť a objaviť sa môžu aj iné tresty, veď Komisia je všemocná. Ak by ste sa spýtali na dôvod, prečo sa bude znova rozhodovať v tej istej veci ako pár dní predtým a čo sa vlastne zmení tým, že Portu budú odpočítané tri alebo päť bodov, nič iné ako to, že len kvôli tomu, aby sa veľavážení funkcionári tvárili, že niečo robia, mi nenapadne.

Futbaloví funkcionári v očiach fanúšikov veru nemajú najlepší obraz a rozhodne nerobia nič preto, aby ho vylepšili. Podľa niektorých, sú to práve oni, kto zabíja futbal. Na výplody tých našich, domácich, si stále ešte zvykáme, no vyzerá to tak, že si budeme musieť zvykať na hlúposť aj v tradičných futbalových krajinách ako je Portugalsko. V čase, keď činovníci UEFA upozorňujú na korupčné škandály v jednotlivých ligových súťažiach, je vyrábanie umelých káuz funkcionármi a odvracanie pozornosti od skutočných problémov, viac ako zarážajúce, no bohužiaľ aj to je súčasť moderného futbalu.

Odporúčané články