Main Content

Hodnotenie slovenských hráčov po zápase s Belgickom (2:1)

štvrtok, 7. február 2013 16:56 | Autor: Filip Chudý

Hodnotenie slovenských hráčov po zápase s Belgickom (2:1)
Hodnotenie slovenských hráčov po zápase s Belgickom (2:1) | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Máme za sebou prvý reprezentačný zápas tohto roka, v ktorom sme prehrali v Belgicku 2:1. Náš výkon bol opäť premenlivý, keď sme prvý polčas prespali a druhým to nakoniec nezachránili. Ako si v zápase počínali naši hráči?

Róbert Vittek (bez známky) – To snáď už ani nie je možné...!? Najlepší strelec v histórií našej reprezentácie sa zranil už v 14.minúte, keď si vypýtal loptu a chcel si ju kryť svojím typickým spôsobom. Ale Vittek doplatil na nový trávnik, ktorý položili na štadióne v Bruggách a ešte tak dobre nedržal. Padalo na ňom viacero hráčov, ale zranením zaplatil iba Vittek.

Kornel Saláta (bez známky) – Prišiel na ihrisko ako posledný, keď mal svojimi hlavičkovými schopnosťami pomôcť nášmu útoku, pričom takúto pozíciu si často vyskúšal ešte na našich trávnikoch, keď hrával v Corgoň lige. A práve po jeho príchode na hraciu plochu sme dokázali vyrovnať, hoci na góle nemá nejakú väčšiu zásluhu.

Richard Lásik (bez známky) – Bol najväčším prekvapením nominácie, ale nakoniec sa stal nečakaným gólovým hrdinom. Strávil na ihrisku príliš krátky čas, aby sa dal hodnotiť jeho herný prínos, navyše hral na pozícií pravého obrancu, čo nie je jeho primárna parketa. Ale bol v správnom čase na správnom mieste a ukázal, že kto nevystrelí na bránu, tak iba veľmi ťažko môže dať gól. A práve za to, čo takmer všetkým naším ofenzívnym hráčom chýbalo, si ten gól zaslúžil.

Viktor Pečovský (3) – Belgičania nás v prvom polčase nepustili do hry, naopak, my sme im otvárali priestor a ešte k tomu pribalili aj nepresné prihrávky presne na ich nohy. Z nich nás dokázali prečíslovať, keďže sme potom nedokázali zachytiť ich rýchly prechod do útoku. Žilinský stredopoliar bol často až príliš vysoko, hoci sa snažil hrať futbal, tak mu to možno aj kvôli chýbajúcej zápasovej praxi nešlo tak, ako v zápasoch, v ktorých si vybojoval miesto v základnej zostave reprezentácie.

Miroslav Stoch (3,5) – Už sme to napísali v minulosti viackrát, ale opäť sa musíme opakovať. Ak chce chodiť do reprezentácie iba na to, že sa ukáže doma a pozdraví kamarátov, tak nech radšej ani nechodí. Asi naozaj nie je náhoda, že v klube stratil svoje miesto na ihrisku, ale Stoch stratil aj niečo iné. V reprezentačným začiatkoch to bol hladný dravec, teraz je z neho na loptu čakajúci sebec. Kedysi hral ako Mak včera...

Michal Ďuriš (3,5) – Išiel na ihrisko namiesto zraneného Vitteka a opätovne ukázal, že on nebude našou útočníckou záchranou. Možno na hrote útoku Plzne sa mu občas darilo, ale reprezentácia je niečo úplne iné, tam treba na hrote útoku skutočného útočníka. Ďuriš je dobrý hráč, ktorý nám v minulosti pomohol a pomôže hlavne na kraji zálohy pri bránení, ale v ofenzíve je jeho prínos až príliš malý.

Dušan Švento (4) – Vrátil sa do reprezentácie po dlhom zranení, a tak sa ani nedalo čakať, že ukáže niečo svetoborné. Reprezentační tréneri ho chceli nainštalovať do základnej zostavy, keďže Michal Breznaník nebude môcť hrať pre trest proti Litve. Ukázal síce aspoň nejaký náznak ofenzívy, ale predovšetkým musel brániť, čo sa mu nie vždy ideálne podarilo.

Lukáš Pauschek (4)
– Nastúpil na druhý polčas a v obrane nemal ani zďaleka toľko práce ako Švento. Je to škoda, lebo takto sme mohli vidieť, či má dostatočnú výkonnosť aj na ťažký medzinárodný zápas. Hoci hral na ľavej strane cez nohu, tak smerom dopredu to chcelo oveľa skôr väčšiu odvahu, pretože tú dostal až na konci, keď pomohol naším útokom.

Dušan Kuciak (4,5) – Pri Kuciakovi musíme napísať opäť to isté, čo po každom reprezentačnom zápase. Za góly nemôže, ale ani nič navyše nechytí, čo škrie určite aj jeho samého. Veď v reprezentácií si udržal zatiaľ iba jedenkrát čisté konto, aj to proti Lichtenštajnsku. Vyriešil síce zopár nebezpečných situácií, ale my potrebujeme brankára, ktorý vychytá aj nemožné. Chcelo by to už zápas, po ktorom ho každý bude potľapkávať po pleciach.

Juraj Kucka (4,5) – V prvom polčase bol na ihrisku stratený, ako väčšina našich hráčov, ale Kucka mal dať našej zálohe silu, lenže namiesto toho skôr viackrát pomohol Belgičanom. V druhom polčase sa zlepšil, keď aj na ňom bolo vidieť, že dobré veci z klubu sa snažil preniesť aj do národného dresu, ale aj tak toho malo byť ešte viac.

Tomáš Hubočan (5) –
Nastúpil na pravom kraji obrany, čo nie je jeho tradičný post, ale tréneri sa zrejme rozhodli, že on bude tou najlepšou alternatívou na toto naše problémové miesto. V prvom polčase to bolo od neho veľmi slabé, navyše po jeho ruke sa pískal pokutový kop. Ale v druhom polčase priam až zázračne ožil, čo môže byť prísľub do ďalších zápasov, len v tom vydržať!

Marek Sapara (5)
– Nastúpil na pozícií stredového hráča, čiže dostal úlohu nášho primárneho tvorcu hry, ale v prvom polčase vytvoril maximálne jednu šancu, čo je veľmi málo. V druhom polčase to už bolo aj z jeho strany lepšie, ale aj tak by mal mať väčší vplyv na našu hru. Opätovne ukázal, že veľmi dobre zahráva štandardné situácie a tiež vytiahol dobrú finálnu prihrávku na Maka.

Ján Ďurica (6)
– Historicky najčastejšie používaná a najúspešnejšia stopérska dvojica našej reprezentácie sa v národnom drese predstavila po dlhých šestnástich mesiacoch. Ďurica so Škrtelom ukázali, že sú zohratí a neurobili ani jednu chybu. Stopér moskovského Lokomotivu síce teraz nemá hernú prax, ale na jeho výkone to vidieť nebolo, pretože ukázal veľkú chuť reprezentovať, a tak to má byť!

Marek Hamšík (6) –
Opäť ho tréneri dali na pravý kraj zálohy a asi sa nepoučili z minulého zápasu, že to nie je jeho miesto. V prvom polčase bol doslova odrezaný od diania na ihrisku, čo našej hre ublížilo, pretože nemohol ukázať, že momentálne má skvelú formu. V druhom polčase sa dostal do hry a bol to práve Hamšík, kto rozprúdil našu ofenzívu, keď sa dostal dvakrát do zakončenia a tiež ukázal niektoré „neapolské“ prihrávky, lenže chceme viac!

Róbert Mak (7)
– Vynikajúco Robo, takto si to predstavujeme! Už za minútu svojho pobytu na trávniku ukázal viac, ako Miroslav Stoch za hodinu pred ním. A stačilo pritom jediné, pohyb! Svoju polhodinu skutočne odjazdil, čo značne uľahčilo aj prácu ostaným naším hráčom, ktorí mali zrazu komu prihrávať do behu. Dostal sa aj do jednej čistej šance, lenže takú už bude musieť nabudúce premeniť, pretože aj nabudúce musí hrať!

Martin Škrtel (8) – Vynikajúci výkon! Škrtel hral bez jedinej chybičky a k tomu pridal zopár skvelých defenzívnych zákrokov. Už v prvom polčase dokázal zblokovať dve nebezpečné strely belgických futbalistov spoza pokutového územia, ale najlepší blok si odložil do druhého polčasu. Axel Witsel už možno aj dvíhal ruky nad hlavu, ale reprezentačný kapitán s pokojom Angličana tvrdú strelu zastavil. A veríme, že z Anglicka sa na tento zápas pozeral aj tréner Liverpoolu Brendan Rodgers, pretože potom už nášho stopéra nikdy na lavičku neposadí.

V diskusií
oznámkujte výkony našich reprezentantov. Kto by si podľa vás zaslúžil vyššiu respektíve nižšiu známku?