Main Content

From hero to zero: Slávny Gascoigne na samom dne

utorok, 5. február 2013 12:20 | Autor: Jakub Mihálik

From hero to zero: Slávny Gascoigne na samom dne
From hero to zero: Slávny Gascoigne na samom dne | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, youtube.com

Športovci sú ľudia ako všetci ostatní, ľudia z mäsa a kostí, preto sa ani im, hoci sú slávni a bohatí, nevyhýbajú rovnako tragické príhody ako bežným smrteľníkom. Tým, že sú viac na očiach, o to viac bolí, keď sa vám pred očami zmení váš detský hrdina na ľudskú trosku.

Taký je aj príbeh Paula Gascoigna, anglickej futbalovej legendy, ktorá sa z vrcholu dostala na úplne dno.

Keď sa na jeseň minulého roku Paul Gascoigne vrátil do Ríma, kde sa hral zápas Európskej ligy medzi jeho bývalými zamestnávateľmi, Laziom Rím a Tottenhamom Hotspur, ľudia pripravili populárnemu futbalistovi privítanie hodné futbalového kráľa.

Paul rozdával úsmevy, bol dojatý, všetko vyzeralo v poriadku. Bohužial už dlhšiu dobu je to, čo sa s Paulom deje, všetko, len nie v poriadku. Gazza, ako je medzi fanúšikmi anglického futbalu odjakživa známy, si ako každý mladý Angličan vždy ľubil vypiť. Ako každý mladý Angličan si rád vyšiel do baru a ako každý mladý Angličan, ani on sa nevyhol občasným barovým potýčkam. Nič neobvyklé, v Anglicku si tým prešli hráči ako Gerrard, Rooney, Barton, či kráľ George Best a mnohí ďalší. Je mladý, z toho dospeje. Navyše, hrá tak úžasne, že nejaké to barové extempóre mu odpustíme. To si hovorili jeho fanúšikovia počas celej jeho kariéry...

A tá bola veru viac ako úspešná. Bývalý anglický reprezentant bol jedným z najtechnickejších záložníkov svojej doby. Tvorca hry Newcastlu, Tottenhamu, Lazia, Glasgowu Rangers, či Evertonu bol takmer dve desaťročia ospevovaným nielen na Britských ostrovoch. Na medzinárodnej úrovni dokázal Anglicko priviesť do semifinále „mundialu“ v roku 1990, žiaril na domácom európskom šampionáte v roku 1996, celkovo si pripísal 57 štartov v najcennejšom drese, pričom strelil 10 gólov. V jeho najlepšej forme sa mu na svete rovnal len málokto. Bol skutočným idolom začínajúcich anglických futbalistov. Preto jeho pád o to viac bolí. Vždy bol tým chlapíkom, ktorý púta aj negatívnu pozornosť, priznal sa k boju s bulímiou, mentálnou poruchou, gemblérstvom a alkoholizmom, no vždy bol vnímaný ako víťazný typ. Nie len na ihrisku.


Levie srdce, silná myseľ, čistý talent, skutočný muž. Stále našim hrdinom. (Privítanie od fanúšikov Lazia Rím)
 
V strede týždňa čaká anglickú reprezentáciu slávny duel proti Brazílii, ktorý sa na Wembley uskutoční pri príležitosti oslavy 150. výročia založenia anglickej futbalovej asociácie. Na podujatie je pozvaný každý reprezentant Albiónu, ktorý odohral viac ako 35 zápasov. Gazzu nevynímajúc. Či však bude účastný je sporné. Pravdepodobne len, ak ho niekto doslova donesie. Aktuálny stav bývalého anglického hrdinu trápi viacero futbalových osobností. Paulov manažér, Terry Baker vyzval verejne k tomu, aby niekto jeho klientovi a priateľovi pomohol. Viacerí jeho kolegovia sa aj o to snažia. Peter Schmeichel napríklad vyzval verejne anglických funkcionárov, aby osobne dohliadli na jeho potreby. Gary Lineker, jeho bývalý viacročný spoluhráč sa však obáva, že Gazzovi už nie je pomoci. Samotná FA zabezpečila v minulosti niekoľko liečebných pobytov, ktoré mali Gascoignovi pomôcť dostať sa z alkoholizmu, s ktorým zápasil celý život, no naplno sa rozbehol až po skončení jeho futbalovej kariéry. Po nej akoby stratil zmysel života a snažil sa ho nájsť na dne pohára od whiskey. Gascoigne však musí pomoc nájsť v samom sebe. Inak budeme sledovať upitie sa na smrť ďalšej legendy anglického futbalu, hráča, ktorý mal talentu viac ako iní, hráča, ktorého kvária jeho vlastní démoni.

 
Po víkendovom vystúpení pred 500 divákmi v talkshow (video nad týmto textom), v ktorej mal Gazza vyrozprávať fanúšikom zábavné historky zo svojho života, sme na fotkách namiesto typicky zavalitého vtipného chlapa z anglického predmestia, videli ľudskú trosku, dobitú drogovou a alkoholovou závislosťou. Trasúce sa ruky, neprítomný pohľad a množstvo nadávok prúdiacich z jeho úst, boli posledným znamením pre tých pár, čo pri ňom ostalo: Gazza je v ohrození života. Podľa vlastných slov bol na trojdňovej „whiskey diéte“. Všetkým je jasné, že takúto diétu nemôže dlho vydržať. Preto bijú futbalové osobnosti na poplach. Gascoigne nebol nikdy úplne v poriadku, no teraz je na pokraji smrti.

Príbeh Paula Gascoigna je smutným, no nie ojedinelým. Je to pripomenutie toho, že aj futbalové hviezdy sú len ľudia so svojimi slabosťami a potrebujú pomôcť. Je to zároveň pripomenutie toho, aká tenká je hranica medzi slávou, úspechom a pádom na samotné dno ľudskej spoločnosti.

Nevieme, či je to príbeh, ktorý bude mať šťastný koniec, prajeme si len, aby detské idoly, ktoré inšpirujú tisíce ľudí, našli sami inšpiráciu do svojich životov a nevyliali všetko, čo majú do svojich hrdiel. Gazza, nevzdávaj sa, vždy si bol šampión!

  
Gascoignove problémy s alkoholom
Jún 1996: Gascoigne od opitia odpadol v jednom hong-kongskom bare počas prípravy anglickej reprezentácie na EURO 96
 
August 1998: Gascoignovo trojročné manželstvo s dlhodobou priateľkou Sheryl skončilo po tom, čo súd povolil zrýchlené rozvodové konanie. Hráč spôsobil manželke monokel a ďalšie modriny po tom, čo ju napadlo v opitom stave v Gleneagles, Škótsko.
 
Október 1998: 31-ročný hráč je prijatý do ústavnej starostlivosti, kde sa má liečiť zo stresu a alkoholizmu.
 
Jún 2001: Gascoigne sa podrobuje alkoholickému liečeniu na klinike v Arizone po tom, ako na tom trval jeho manažér, Walter Smith.
 
Máj 2007: Gascoigne sa podrobuje operácii žalúdočných vredov.
 
Február 2008: Gascoigne je zadržiavaný v Newcastli kvôli mentálnym poruchám spôsobeným alkoholizmom.

Jún 2008: Obdobná situácia ako z februára toho istého roka.
 
Február 2010: Väzba za riadenie auta pod vplyvom alkoholu.
 
Október 2010: Opakovanie situácie. Gascoigne čelí hrozbe trestu odňatia slobody za jazdu pod vplyvom alkoholu.
 
November 2010: Prichytený s kokaínom.
 
Február 2013: Výstup v Northamptone.