Main Content

500 dní do MS v Brazílii - domáci zbroja, výstavba v plnom práde

pondelok, 28. január 2013 08:30 | Autor: Jakub Mihálik

500 dní do MS v Brazílii - domáci zbroja, výstavba v plnom práde
500 dní do MS v Brazílii - domáci zbroja, výstavba v plnom práde | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk

Hoci sa zdá, že do úvodného hvizdu nadchádzajúcich majstrovstiev vo futbale ostáva ešte dostatok času, 500 dní nie je v skutočnosti až tak veľa. Aj keď fanúšikovia zaiste tlačia očami odpočítavaciu časomieru, 500 dní nie je veľa pre usporiadateľskú krajinu, ktorá sa vypätím síl snaží stihnúť všetko, keď už nie s predstihom, aspoň načas.

Veď predsa pôjde o národnú pýchu najúspešnejšej krajiny v histórii futbalu, krajiny, ktorá má okrem samby v genetickej výbave aj prácu s futbalovou loptou. Okrem toho čaká Brazílčanov náročná úloha v podobe usporiadania takého turnaja, ktorý je hoden oslavy v poradí dvadsiateho šampionátu pod hlavičkou FIFA. Preto čas domácim beží strašne rýchlo, fanúšikom zase neskutočne pomaly.



Výstavba v plnom prúde


Hoci sú z dvanástich štadiónov, ktoré budú dvadsiaty šampionát hostiť, hotové a odovzdané len dva – Estádio Mineirão v Belo Horizonte (odovzdaný 21.12.2012) a Estádio Castelão vo Fortaleze (16.12.2012), Generálny sekretár Jérôme Valcke vo svojej ostatnej správe vyjadruje spokojnosť s progresom, ktorý pri stavebných prácach v Brazílii zaznamenali. Na dokončenie štyroch ďalších štadiónov, ktoré budú k dispozícii už pre blížiaci sa Pohár konfederácii, majú usporiadatelia termín do 15. apríla tohto roku a podľa Valckeho všetko naznačuje, že tento termín bez problémov splnia.

V nedeľu 27. 1. začal Valcke oficiálnu návštevu Brazílie, počas ktorej opäť precestuje všetkých 12 usporiadateľských miest. V nich sa presvedčí o napredovaní prác a plnení stanovených limitov. Prvou zastávkou bola Fortaleza, kde sa spolu s ministrom športu Brazílskej federatívnej republiky, Aldo Rebelom, prezidentom organizačného výboru Josém Mariom Marinom a osobnosťami organizačného výberu, Ronaldo a Bebetom,  zúčastní na prvom ostrom teste nedávno otvoreného štadióna, v rámci dvoch zápasov miestnej súťaže Copa do Nordeste (Pohár Severovýchodu). Dnes, čiže v pondelok, bude zároveň odhalený posledný chýbajúci symbol FIFA Majstrovstiev sveta 2014, a to oficiálny poster šampionátu.

V hlavnom meste, Brasílii, si delegácia prevezme správu o stave štadióna od guvernéra Agnela Queiroza, keďže práve v tomto meste sa uskutoční 15.6.2013 zahajujúci výkop Pohára konfederácií medzi Brazíliou a Japonskom.

Už v utorok bude nasledovať Salvador de Bahia a cestu zakončia v Riu de Janeiro. Táto cesta by mala ešte viac napovedať o tom, či Brazília stihne pripraviť všetko načas, nielen s výhľadom na Pohár konfederácií, ale aj na zabezpečenie samotných majstrovstiev sveta.



Domáci zbroja

Nielen po organizačnej stránke turnaja však pracujú domáci na plné obrátky. Hlavnou úlohou v očiach fanúšikov Seleçãa totiž nie je pripraviť najlepší turnaj v histórii, ale vyhrať ho. Domáci preto nič nenechávajú na náhodu a do prípravy zapojujú to najlepšie, čo doma majú. Po tom, ako boli do organizačného výboru zvolení legendárni Ronaldo a Bebeto, prijal druhý menovaný v ostatných dňoch funkciu šéftrénera mládeže, s jasným cieľom pripraviť posledných nádejných kandidátov na reprezentačný dres seniorov.

To, že sú Brazílčania skutočne ostražití v príprave na športovú stránku svojho vystúpenia, dokazuje aj trénerská rošáda, ktorou prešli ešte na konci minulého roku. Nevýrazného Mana Menezesa nahradila na trénerskej stoličke hneď dvojica trénerských legiend, Felipe Scolari a Carlos Alberto Parreira (hoci vo funkcii koordinátora), čiže tréneri, ktorí kanárikový výber priviedli k ostatným dvom majstrovským titulom. Carlos Alberto Parreira potvrdil dôležitosť tejto ostražitosti v príprave slovami: „Výhru na majstrovstvách sveta začínate mimo ihriska, dobrým plánovaním. To je základom vo futbale. Ale rovnako je dôležité zapojiť do tohto projektu celý svet. Tým myslím celú krajinu, priaznivca, hráča, všetkých. Nemôžeme hovoriť predčasne o istote, ale cieľ máme všetci spoločný a jasný: byť majstrami sveta. Hrať na domácej pôde vás k tomu zaväzuje. Všetci, vrátane hráčov, musia pochopiť, že v tomto ohľade neexistuje žiadny plán B.“

A hráči to, zdá sa, pochopili. Minimálne na ďalší rok a pol sa Brazília stane hlavným centrom svetového futbalu a v ňom chcú mať miesto aj hráči, ktorí bojujú o účasť na turnaji storočia. Hviezdy ako Alexandre Pato, či Robinho, už nabrali smer brazílsky futbal, aby boli na očiach, aby nasiakli atmosférou blížiaceho sa šampionátu, nasledovať môžu ďalší. Všetci v Brazílii sú už takmer pripravení.

Predjedlo už v júni

Všetkým, ktorí sú už „hladní“ po futbale a majú pocit, že 500 dní nedokážu vydržať, zmierni ich hlad blížiaci sa Pohár konfederácii, ktorý sa v dňoch 15.-30. júna 2013 uskutoční v šiestich usporiadateľských mestách - Brasília, Rio de Janeiro, Fortaleza, Salvador, Belo Horizonte a Recife. Na turnaji si v akejsi generálke na majstrovstvá sveta, zmerajú sily okrem domáceho výberu aj majstri Európy zo Španielska, najlepší ázijský tím, Japonsko, tradičný účastník zo zóny CONCACAF Mexiko, ako aj juhoamerický šampión Uruguaj, vicemajstri Európy, Taliani, budúci víťaz Afrického pohára národov a tichomorské Tahiti. Turnaj bude generálkou nielen pre účastníkov, ale aj pre domácich usporiadateľov, ktorí sa budú môcť naplno otestovať po organizačnej, kapacitnej, i zabezpečovacej stránke. To, že aj Pohár konfederácií berú domáci vážne, potvrdzuje aj fakt, že pri vyžrebovaní skupín prejavila prezidentka Dilma Rousseff presvedčenie, že napriek obavám, Brazílčania stihnú všetko včas a na úrovni: „Sme si istí, že sme všetko pripravili do takej miery, aby sme hostili úžasnú športovú udalosť a v júni 2013 všetkým ukážeme, že sme pripravení na nadchádzajúce majstrovstvá sveta.“

Či sa jej slova potvrdia, ukáže až šampionát, isté je však, že Pohár konfederácií je neklamným znamením toho, že majstrovstvá sveta už klopú na dvere. Šampionát tisícročia, ako ho domáci „nažhavení“ fanúšikovia nazývajú, tak už nie je otázkou rokov, či mesiacov. Slovami Generálneho sekretára FIFA, Jéroma Valckeho: „ Každá hodina každého dňa sa teraz počíta.“

Blížiaci sa šampionát v číslach

5 – Počet Majstrovstiev sveta FIFA pridelených usporiadateľom na území Južnej Ameriky. Brazília 2014 je po Uruguaji(1930), Brazílii (1950), Chile (1962) a Argentíne (1978) piatym podujatím na tomto kontinente.

6 – december 2013 je dňom, kedy sa všetky oči budú upierať na slávne historické hlavné mesto Salvador de Bahia, v ktorom sa uskutoční žreb základných skupín šampionátu.

12
– brazílskych miest privíta návštevníkov z celého sveta. Len šesť z nich (Belo Horizonte, Curitiba, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro Sao Paulo) už atmosféru majstrovstiev sveta zažilo. Druhá polovica bude mať premiéru.

13 – tym maskotom v poradí bude FULECO, oficiálny maskot MS 2014. Nadviaže tak na zakladateľa tradície, leva Willieho, ktorý mal premiéru v Anglicku 1966 a na svojho posledného predchodcu, Zakumiho, leoparda z Juhoafrickej republiky.

15 gólov je doterajší celkový rekord záverečných šampionátov majstrovstiev sveta, ktorý drží, ako inak, Brazílčan, Ronaldo, ktorý je aktívne zaangažovaný aj v organizácii tohto šampionátu. Domáci priaznivci si budú určite priať, aby ho neprekonal nemecký kanonier Miro Klose, ktorý naňho útočí z druhej, delenej pozície.

19 je počet účastí na záverečnom turnaji pre domáceho usporiadateľa Brazíliu. Je tak jedinou krajinou, ktorá nechýbala ani na jednom celosvetovom futbalovom sviatku.

20-te pokračovanie majstrovstiev sveta sa začne 12. júna 2014, 84 rokov po tom, čo sa konali historicky prvé majstrovstvá sveta v Uruguaji. Udalosť, konajúca sa každé 4 roky, bola prerušená len v rokoch 1942 a 1946 z dôvodu spamätávania sa z hrôz Druhej svetovej vojny.
29 mesiacov trvá kvalifikačný turnaj na MS 2014. Začal sa 15. júna 2011, posledný zápas sa odohrá 19. novembra, v rámci barážových stretnutí.

31 voľných miest čaká na uchádzačov o účasť na turnaji, keďže jedno je zabrané domácim usporiadateľom.

64 rokov čakali priaznivci z krajiny samby na usporiadanie ďalšieho turnaja na ich pôde. Brazília sa stane v poradí len piatou krajinou, ktorá hostí majstrovstvá sveta po druhý krát, pred ňou sa to podarilo Mexiku, Taliansku, Francúzsku a Nemecku.

76 krajín sa doteraz prebojovalo na záverečný turnaj majstrovstiev sveta. Medzi nimi je samozrejme zaznamenaná aj československá a samostatná slovenská účasť. Z tohto počtu sa len 8 krajín radovalo zo zisku majstrov sveta, pričom najúspešnejšou je domáca Brazília, nasledovaná Talianskom (4), Nemeckom (3), Argentínou a Uruguajom (po 2). Anglicko, Francúzsko a Španielsko zaznamenali po jednom triumfe.

210 je počet gólov, ktoré doteraz nastrieľali reprezentanti v kanárikových dresoch. Aj v tomto ohľade sú Brazílčania najúspešnejší, nasledovaní Nemeckom (206), Talianskom (126) a Argentínou (123).

500 dní chýba do vypuknutia celosvetového futbalového ošiaľu 20. FIFA Majstrovstiev sveta. Pripravte sa!