Main Content

KOMENTÁR: Slovensko Depetrisa odpísalo

pondelok, 28. január 2013 12:24 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Slovensko Depetrisa odpísalo
KOMENTÁR: Slovensko Depetrisa odpísalo | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Niekedy je veľmi zábavné sledovať verejnú mienku v našej krajine. Takto pred týždňom sa väčšina futbalových fanúšikov vyjadrovala za to, aby sa streleckým spasiteľom našej reprezentácie stal momentálne najlepší corgoňligový strelec David Depetris. Keď na jeseň minulého roka začali prenikať na povrch správy o jeho snahe získať naše občianstvo, tak zástup jeho priaznivcov rapídne narástol. Lenže stačila jedna nová správa o jeho prestupe a pri Depetrisovi zostali už iba tí, ktorí mu fandili aj keď sa mu nedarilo.

David Depetris bol na jeseň v skvelej streleckej forme, ktorá mala za následok to, že sa o neho začali zaujímať vo všetkých kútoch Európy. Záujem sa zvyšoval tým, že Depetris bol od nového roka voľný hráč, čiže si mohol z ponúk vyberať sám. Chýr o ňom zaletel aj na východ Turecka do mesta Rize, v ktorom sídli Caykur Rizespor. Práve tomuto klubu sa argentínsky útočník na tri a pol roka upísal. Turecko je zaujímavá futbalová krajina, ale Rizespor hrá iba druhú najvyššiu súťaž, čo väčšine futbalovej obce na Slovensku prekáža.

Nebudeme si klamať, nemáme vo svete veľké meno a zo Slovenska do veľkoklubu sa prestupuje iba raz za čas a navyše musí ísť o skutočný futbalový diamant. A tým Depetris nie je, hoci o jeho streleckých schopnostiach nepochybujeme. Lenže rodák zo San Jorge má tiež rozhodne na viac, ako na druhú tureckú ligu. Depetrisa k Čiernemu moru pritiahli veľké peniaze a vďaka nim má Rizespor aj veľké ambície. Veď Depetris nie je v poslednom čase jedinou drahou akvizíciou mužstva, ktoré sa chce po piatich rokoch vrátiť do najvyššej súťaže.

Argentínsky útočník sa pod veľkým vplyvom svojho manažéra rozhodol z množstva ponúk pre Rizespor, čo musíme rešpektovať, ale už najbližšia budúcnosť ukáže, či to bolo aj správne rozhodnutie. Ak Depetris pomôže svojmu mužstvu k okamžitému postupu, tak tie približne štyri mesiace v druhej lige budú zanedbateľné a poslúžia mu ako dobrý čas na adaptáciu v novom prostredí. Ale ak vyjdú všetky investované peniaze Rizesporu na vnivoč, tak Depetris si pekne sa rozvíjajúcu futbalovú kariéru na pár rokov minimálne zbrzdil. A teraz nemyslíme len jeho snahu dostať sa do našej reprezentácie.

V nej, ako sme už spomínali, ho už zrazu tak veľa ľudí vidieť nechce. Netreba síce nad ním tak rýchlo lámať palicu, ale pravdou je, že hráčov z druhej tureckej ligy vidieť v našej reprezentácií moc netúžime. A hlavne Depetris ešte nie je ani naším občanom a v najbližšom čase asi ani nebude, pretože nikto teraz nemá ani záujem mu v tom pomôcť. O tom, či sa mu to podarí sa podľa zákona má rozhodnúť do dvoch rokov, a to je zrejme aj čas na to, aby Depetris hlavne streleckými výkonmi dokázal, že si miesto v našom výbere zaslúži. Ak sa mu to nepodarí, tak jeho šanca nastúpiť v drese s dvojkrížom pri srdci klesne na minimum a zrejme sa už ani nikdy neobjaví.

--- Filip Chudý ---