Main Content

Duch fair-play ožil v českej florbalovej súťaži!

nedeľa, 27. január 2013 11:40 | Autor: Jakub Mihálik

Duch fair-play ožil v českej florbalovej súťaži!
Duch fair-play ožil v českej florbalovej súťaži! | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk

V záplave všetkých nefér športových momentov, ktorých je neúrekom, sa predsa len nájde svetlo na konci tunela, v podobe občasného prejavu olympijského ducha, športovej spravodlivosti, ľudskej snahy po náprave. A my vás o nich radi informujeme.

Hoci sa v poslednej dobe zdá, že podobných momentov je čoraz viac a viac a vo svete tvrdého biznisu sa fair-play nenosí, dušu športového priaznivca pohladí, keď sa na vysokej úrovni prejaví niekto opačným spôsobom. Takým prejavom sa môžu pochváliť v susednom Česku, kde sa v miestnej druhej florbalovej lige „útočilo“ na cenu Fair-play čin roka.

Luisovi Adrianovi ukázali, ako sa správať pri zlyhaní rozhodcov, ktorí sú na ihrisku aj od toho, aby dohliadali na fair play, hráči přerovského florbalového tímu. V poslednej minúte druhej tretiny prehrával domáci Olomouc s Přerovom 4:5. Pri rozhodcami avizovanom vylúčení hosťujúceho hráča sa domáci odhodlali k odvolaniu brankára. Pri jednom zo súbojov však hosťujúci hráč vypichol domácemu obrancovi loptičku a do prázdnej brány vsietil gól. Celý štadión len neveriacky krútil hlavou, domáci sa mohli roztrhnúť pri presvedčovaní rozhodcov o pravidlách, podľa ktorých pri avizovanom vylúčení sa píska hneď po dotyku s loptou tímu, ktorý má prísť o jedného hráča. Protestovali tak vehementne, že si dokonca vyslúžili vlastné vylúčenie za nešportové správanie. Paradoxné je, že nešportový výrok rozhodcov potrestaný nebol, snaha o nápravu áno.

V čase, keď šport a fair-play dostávali opäť na frak, sa však prejavil športový duch hosťujúceho tímu. Ten sa po porade v kabíne, počas druhej prestávky, na základe trénerovho návrhu dohodol, že takýmto spôsobom dosiahnuť výhru nechcú, a tak sa hneď po úvodnom buly rozhodol útočník Janoštík, že si vstrelí vlastný gól. Publikum i domáci hráči ostali nachvíľu zaskočení, niet sa čo čudovať, keď si od podobných prejavov pomaly odvykli, no po následnom spamätaní sa nasledoval dlhý frenetický potlesk, ktorým hosťujúci tím odmenili viac, ako keby vyhrali. Nakoniec Přerov aj zápas vyhral, v pomere 8:9, no výsledok šiel v tomto zápase bokom.

Je pekné zistiť, že športovcom ešte stále ide o pomeriavanie svojich síl so silami súpera, nie o to vyhrať za každú cenu. Je pekné vedieť, že hlavný význam športu, vychovávať v športovcoch zdravého ducha, ešte úplne nevymrel. Je pekné vedieť, že športovci sú ešte stále schopní napraviť pochybenie nielen seba, ale aj iných.

Odporúčané články